EENA konferencija 2019 (European Emergency Number Assotiation) – radionica na temu sigurne uporabe dronova u akcijama potrage i spašavanja

EENA konferencija 2019 (European Emergency Number Assotiation) – radionica na temu sigurne uporabe dronova u akcijama potrage i spašavanja

Vijesti Napisao/la  Cobra Utorak, 09 Travanj 2019 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Dubrovnik, 9. travnja 2019.  

EENA konferencija 2019 (European Emergency Number Assotiation) – radionica na temu sigurne uporabe dronova u akcijama potrage i spašavanja

U Dubrovniku 9. travnja, kao uvod u EENA konferenciju održana radionica na temu sigurne primjene dronova u akcijama traganja i spašavanja za potrebe žurnih službi: policije, vatrogastva, HGSS i drugih. Na radionici su govorili stručnjaci iz različitih područja primjene dronova: Romeo Durscher, DJI Technology Co., Ltd., direktor procesa integracije javne sigurnosti, Alfonso Zamarro, EENA, voditelj operacija s dronovima, Filip Biočić, HGSS, voditelj odjela bespilotnih sustava pri komisiji za potrage i lavine, Goran Bajči, M SAN Grupa d.d., UAV/UAS certificirani pilot i voditelj kategorije proizvoda bespilotnih sustava te Ranko Vuica iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Razgovaralo se o mogućnosti primjene novih tehnologija (dronova), njihovim prednostima i načinu sigurne uporabe u svakodnevnoj primjeni.

DPO Crew Hrvatska EENA 05

 Tijekom radionice su na stvarnim primjerima velikih požara koji su bili harali SAD-om protekle dvije godine pokazane neposredne koristi uporabe specijaliziranih dronova za žurne službe od strane predstavnika jednog od najvećih svjetskih proizvođača dronova – tvtke DJI. Kroz analize više različitih stvarnih situacija istaknuta je prednost primjene dronova pri spašavanju ljudskih života i imovine uslijed njihove mogućnosti direktnog, brzog dolaska na mjesto događaja kao i ulaska u teško pristupačne prostore i njihov pregled prije raspoređivanja stvarnih spasitelja.

DPO Crew Hrvatska EENA 07

 

Prezentirani su ostali sigurnosni i tehnološki aspekti uvođenja ovih tehnologija s velikim naglaskom na izazove koje njihova svakodnevna primjena predstavlja za sigurnost ostalih korisnika zračnog prostora. Poseban je osvrt stavljen na kvalitetnu edukaciju operatera dronova kako bi svoje operacije provodili na siguran način bez ugrožavanja drugih sudionika zračnog prometa ili ljudi i imovine na zemlji. U ovom je okviru predstavljena prva škola za operatere dronova u Republici Hrvatskoj – DPO CREW Hrvatska u organizaciji M SAN Grupe.

DPO Crew Hrvatska EENA 08

 

Istaknut je brzorastući trend uporabe dronova kao i koristi od njihova uvođenja u zračni prostor za različita područja ljudske djelatnosti ali je jednako tako istaknuta potreba za daljnjim radom na stvaranju jasnog zakonodavnog i operativnog okvira kako bi njihova uporaba bila sigurna.

DPO Crew Hrvatska EENA 10

 U suradnji s HGSS-om po završetku radionice uzvanici su imali priliku na otvorenom poligonu isprobati proceduralno pravilno i sigurno upravljanje DJI dronovima u više simuliranih situacija pod stručnim nadzorom certificiranih instruktora, a pripadnici HGSS-a su okupljenima demonstrirali akciju potrage za unesrećenom osobom.

DPO Crew Hrvatska EENA 06

DPO Crew Hrvatska EENA 04

Pročitano 219 puta
slika 3

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja