Vijesti 2193

 

01. veljače, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

LG na sajmu ISE 2023 predstavlja najnovija displej rješenja pod temom „Life, Be Bloomed“

LG-eve napredne inovacije za displej, uključujući 8K Micro LED, bit će izložene na interaktivnoj izložbi zajedno s uranjajućom postavom Media Art i digitaliziranim izložbenim prostorima za različite industrije

LG Electronics (LG) predstavlja svoja vrhunska rješenja digitalnog označavanja na sajmu Integrated Systems Europe (ISE) 2023 koji se danas otvara u Barceloni u Španjolskoj. Cijeli asortiman LG-evih displej rješenja, uključujući Micro LED i LED displeje te prozirne OLED informacijske displeje, predstavljen je u brojnim digitaliziranim izložbenim prostorima pokazujući mogućnosti uporabe i aplikacije za različite industrije, uključujući maloprodajni, korporativni, obrazovni i ugostiteljski sektor.


LG na ovogodišnjem ISE-u 2023 pod temom Life, Be Bloomed predstavlja inovativna displej rješenja koja nude svijet novih mogućnosti i moć da svakodnevni život učine kvalitetnijim i boljim. Posjetitelji će u izložbenom prostoru tvrtke iskusiti rješenja stvorena za poticanje bolje poslovne komunikacije, rješenja koja pružaju jasnu vidljivost i besprijekorno se integriraju u različita komercijalna okruženja te rješenja koja mogu prenijeti emocije i dinamiku zadivljujućih digitalnih umjetničkih djela na potpuno nov način.

Masivni 272-inčni LG MAGNIT 8K Micro LED (model LSAB007) debitirao je na ISE-u s displejom koji oduševljava i veličinom i kvalitetom slike. Ogroman Micro LED iskorištava milijune samoemitirajućih piksela mikrometarskih razmjera za stvaranje slika iznimne živosti i dubine, dok njegova 8K rezolucija (7680 x 4320) omogućuje iznimno oštre detalje.

LG MAGNIT 8K donosi impresivnu postojanost boja i širok kut gledanja. To izvanredno displej rješenje hipnotizirat će i očarati posjetitelje ekskluzivnim 8K snimkama koje bilježe ljepotu i veličanstvenost prirodnog svijeta. Svojom masivnošću i vrhunskom kvalitetom slike, LG MAGNIT izvrsno je rješenje za prikazivanje medijske umjetnosti u javnim prostorima i za korištenje u kontrolnim sobama zgrada, sobama za sastanke te korporativnim i hotelskim predvorjima.

LG-ev 8K Micro LED još je jedan spektakularan prizor za posjetitelje, koji se sinkronizira s 56 Transparent OLED Signage (model 55EW5G-V) displejom, ​​pokrivajući obje strane ulaza u LG-ev izložbeni prostor, kako bi stvorio nevjerojatno uranjajuće iskustvo medijske umjetnosti. Zadivljujući setup displeja posjetitelje „odvodi“ u čudesni svijet boja i vjernih živih slika.

Na sajmu će LG također po prvi put predstaviti i svoja rješenja za virtualne produkcijske studije. Virtualni produkcijski studio omogućuje kreatorima sadržaja da snimaju snimke uživo na potpuno digitalnoj pozadini, koja se stvara prikazivanjem virtualnog krajolika na nizu besprijekorno povezanih LED ekrana. LG i njegovi profesionalni partneri, uključujući Mo-Sys i ARRI, pokazat će posjetiteljima kako funkcionira virtualni produkcijski studio – i kako se može koristiti za zabavne aplikacije, kao što su film i TV te za korporativno interno emitiranje i predstavljanje LG-evih LED displeja i srodnih rješenja.
 Lg ISE-2023

U središtu LG-evog izložbenog prostora nalazi se i privlačna Floating CUBE LED, LED skulptura koja kreativno kombinira četiri 2K LED displeja (model LSCB012). Utemeljena na Tensegrityju, strukturnom principu tenzijske cjelovitosti, CUBE predstavlja upečatljivu trodimenzionalnu anamorfnu digitalnu umjetnost koja se kreće i teče po površinama displeja. LG-evi LED displeji finog nagiba pružaju realističnu kvalitetu slike, dok besprijekoran kutni dizajn CUBE-a od 90 stupnjeva poboljšava osjećaj gledanja stvarnih, 3D objekata unutar stvarnog, fizičkog prostora.

Osim toga, LG predstavlja svoje novo rješenje za digitalno učenje, LG CreateBoard (model TR3DK), interaktivnu digitalnu ploču dizajniranu za uključivanje, informiranje i inspiriranje učenika te poticanje bolje suradnje. Novi model pruža i značajku LG CreateBoard Lab za stvaranje sadržaja i pisanje te LG CreateBoard Share za bežični sadržaj i dijeljenje displeja. U izložbenom se prostoru mogu pronaći i LG ConnectedCare DMS, rješenje za upravljanje uređajima temeljeno na oblaku (cloud-based) za škole i druga okruženja za učenje koje omogućuje daljinsko upravljanje više displeja.

Lg ISE-2023 
LG kao dio svoje sveobuhvatne izložbe predstavlja prikladna rješenja za upravljanje temeljena na oblaku prilagođena potrebama različitih industrija, uključujući maloprodajni, korporativni, obrazovni i ugostiteljski sektor. LG Pro:Cloud platforma je u oblaku za pristup LG-evim rješenjima za upravljanje sadržajem (CMS), uključujući Pro:Centric Cloud (hospitality) i SuperSign Cloud, dok je LG ConnectedCare rješenje za daljinsko upravljanje koje omogućuje praćenje digitalnog označavanja, provjeru potrošnje energije i podešavanje svjetline displeja putem integrirane značajke Energy Dashboard.

Na sajmu ISE 2023 u potpunosti će biti prikazana i LG-eva stalna predanost održivosti. Najnovija LG-eva B2B rješenja, vodeći se vizijom tvrtke „Bolji život za sve“, nude povećanu energetsku učinkovitost, smanjenu potrošnju resursa, povećanu mogućnost recikliranja i poboljšanu pristupačnost. U ESG zoni posjetitelji mogu istražiti inovacije kao što su pametna rješenja za upravljanje energijom temeljena na oblaku koji pomažu u smanjenju potrošnje energije i 4K UHD modele digitalnog označavanja (model UL3J-EP), s komponentama djelomično izrađenim od reciklirane plastike. Zanimljiv je svakako i LG Kiosk, koji promovira digitalnu uključenost s taktilnom tipkovnicom za slabovidne osobe. 

„LG na sajmu ISE 2023 demonstrira kako njegova displej rješenja mogu dodati vrijednost u praktički bilo kojem komercijalnom sektoru ili području vašeg života“, rekao je Paik Ki-mun, stariji potpredsjednik i voditelj poslovne jedinice informacijskih displeja tvrtke LG Electronics Business Solutions. „Naša rješenja za digitalno označavanje daleko su više od pukih displeja za predstavljanje sadržaja te vam mogu pomoći u povezivanju, stvaranju, komunikaciji i suradnji, proširujući i digitalizirajući vaše svakodnevno iskustvo na niz praktičnih i novih načina.“ 

Posjetitelji sajma ISE 2023 mogu pronaći LG-ev izložbeni prostor u centru Fira Barcelona Gran Via, u dvorani 3 (prostor 3K 200). Kako biste saznali više o LG-evim rješenjima za digitalno označavanje na sajmu ISE 2023, posjetite www.lg-informationdisplay.com/ise2023.


01. veljače, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

InterCapital Asset Management pokrenuo jedinstven fond na našem tržištu 

Predstavljen Intercapital Commodity Strategyprvi investicijski fond za ulaganje u tržište roba u Hrvatskoj 

InterCapital Asset Management (ICAM), vodeće neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, pokrenulo je investicijski fond InterCapital Commodity Strategy koji po prvi put na domaćem tržištu nudi mogućnost ulaganja u diverzificiranu košaricu ključnih roba.


Ulaganje u tržišta roba (eng. commodity) u vremenima povećanih globalnih nestabilnosti idealna je prilika za nadopunu postojećih investicija, odnosno svakog dugoročnog portfelja fondova. U nadolazećem razdoblju koje će obilježiti više kamatne stope i nešto viša inflacija od one na koju smo se naviknuli u prethodnim godinama, investiranje u commodity ima veliki potencijal ostvarenja pozitivnih prinosa u dugom roku.

Niko-Maricic_Kreso-Vugrincic_Ivan-Kurtovic
Tako fond InterCapital Commodity Strategy pruža potencijalnu zaštitu od inflacije zbog visoke koreliranosti s indeksom potrošačkih cijena. Također, karakteriziraju ga drugačiji rizik i volatilnost u usporedbi s klasičnim oblicima investiranja poput obveznica i dionica. Investicije fonda će biti u brojne, međusobno nepovezane vrste roba poput nafte, plina te plemenitih i industrijskih metala. Upravo je takva, kvalitetna diverzifikacija ključna za dugoročno dobru izvedbu portfelja.

Ivan Kurtović 
„Ulagački portfelj koji uključuje tržište roba te infrastrukturne kompanije je nešto što će predvoditi rast u nadolazećim godinama. Iako možda tako izgleda, tržištu roba nije se lako izložiti te ono ima neke svoje specifične zakonitosti. Dodatno, ne radi se samo o segmentu tzv. hard commodityja kao što su nafta, plin te metali poput zlata i bakra, već je tu i tzv. soft commodity poput pšenice, kukuruza, soje, kave i slično“, istaknuo je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa.

InterCapital 
Mnogi globalni trendovi upućuju na tzv. super ciklus na tržištu roba, odnosno održivo razdoblje ekspanzije podržane snažnim rastom potražnje za pojedinim potrošačkim i industrijskim proizvodima. Oni, između ostalog, uključuju rast svjetske populacije, deglobalizaciju potaknutu pandemijom i energetskom krizom, a tu je i rastuće subvencioniranje održivosti i ESG politike koje dovodi do podinvestiranja u klasične izvore energije.

Niko Maričić
„Iza nas je period podinvestiranja u energiju koji nas je doveo do neravnoteže ponude i potražnje na tržištu roba. Kako bi umanjili neizvjesnost robne opskrbe potrebno je investirati što će u dugom roku dovesti do rasta cijena roba. Dodatni argument za izlaganje tržištu roba je zelena tranzicija koja će biti snažan faktor na strani potražnje“, pojasnio je Niko Maričić, upravitelj Fonda.


31. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Samsung najavio suradnju s nagrađivanim redateljem Charlijem Kaufmanom
kako bi predstavili epsko iskustvo Galaxy kamere 

Filmed #withGalaxy upoznaje svjetski poznatog filmskog redatelja koji koristi prednosti vrhunske Nightography značajke 

Tvrtka Samsung Electronics najavila je partnerstvo s Charlijem Kaufmanom, Oscarom nagrađivanim piscem i redateljem, koje će pokazati kako svi mogu snimati i dijeliti spektakularne filmove zahvaljujući Galaxy kameri koja donosi vrhunsko iskustvo.


Najpoznatiji po Eternal Sunshine of the Spotless Mind and Synecdoche, New York, Kaufman je iskoristio mogućnosti kamere Galaxy S22 Ultra pametnog telefona kako bi stvorio kratki umjetnički film s prekrasnim, kristalno čistim detaljima. Film Jackals and Fireflies, temelji se na pjesmi Eve H.D., koja igra ulogu pjesnikinje, pripovjedačice i glavne glumice u ovom jedinstvenom Kaufmanskom ljubavnom pismu New Yorku. Nightography značajka Galaxy S22 Ultra pametnog telefona omogućila je hvaljenom direktoru fotografije Chayse Irvinu da s pravim efektom uhvati poznate noćne scene New Yorka, otkrivajući grad gledateljima kao da se i sami nalaze uživo na toj lokaciji. Kaufman je otkrio da je snimanje s Galaxy kamerom "učinkovit pristup" za oživljavanje filma i vrlo je zadovoljan konačnim rezultatom, dodajući da je "...gotov proizvod prekrasan".

 

Partnerstvo se nadovezuje na kampanju Filmed #withGalaxy, koja poziva redatelje vizionare da pokažu da je Galaxy S serija savršen alat koji im je potreban da svoje epske priče podijele sa svijetom. U listopadu 2021. svjetski poznati britanski redatelj Joe Wright upotrijebio je 13 mm ultraširoki objektiv Galaxy S21 Ultra za snimanje svog kratkog filma Princess and Peppernose. U studenom 2021. kineski redatelj u usponu Sha Mo upotrijebio je Galaxy S21 Ultra kako bi snimio vizualno zadivljujući film Kids of Paradise. 

Gdje možete pogledati Jackals and Fireflies

FilmedwithGalaxy-Charlie-Kaufman


Jackals and Fireflies bit će predstavljen ekskluzivno u Galaxy Experience Spaceu u San Franciscu i dolazi zajedno Galaxy Unpacked događajem koji će se održati 1. veljače. Kaufman će također predstaviti film i naknadno u New Yorku. 

Samsung će nastaviti postavljati epske standarde za iskustvo pametnih telefona na Galaxy Unpacked događaju, s mogućnostima kamere koje su na čelu novih premium Galaxy inovacija.


26. siječnja, 2023. |Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Od petka 27. siječnja - Bob Dylan - Fragments - Time Out of Mind Sessions (1996-1997):
The Bootleg Series, Vol. 17 (Deluxe Edition)

Jedan od onih albuma koje volimo i želimo imati. Sada dostupan u novom izdanju Bob Dylan - Fragments - Time Out of Mind Sessions (1996-1997): The Bootleg Series, Vol. 17 (Deluxe Edition). O Bob Dylanu ne treba puno trošiti riječi, a njegovu glazbu slušali su i slušaju milijuni diljem svijeta.


Ukratko se možemo prisjetiti kreativnog preporoda legendarnog glazbenika i tekstopisca svojevrsnim remek-djelom iz 1997. godine, Time Out of Mind, koji na neki način traje sve do Rough and Rowdy Wayx albuma iz 2020. godine. Ovdje govorimo o 17. dijelu Bootleg izdanja na kojima se nalazi niz rijetkih stvari, a zanimljivo je da obožavatelji mogu birati između nekoliko verzija, deluxe varijanta s 5CD-a ili 10LP ploča, odnosno istaknuto izdanje s 2CD-a ili 4LP ploče. Treba primijetiti kako se radi o 25. obljetničkom remiksu koji je svakako preporuka, a ukoliko vas zanima i ponešto više tu je pravo mjesto https://www.bobdylan.com/.

Stoga, požurite i osigurajte svoj primjerak dok je još dobavljiv jer vjerujemo kako ovakve stvari brzo pronalaze svoje vlasnike.


26. siječnja, 2023. | Dubrovnik| Uredio: Božidar Žitnik

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka 

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka, čime će na utvrđenih 9.065 "bijelih" adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.


Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka viša od 12 milijuna eura. Hrvatski Telekom će investirati oko 7,5 milijuna eura u ovaj projekt, dok će preostali iznos od 4,7  milijuna eura, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.  

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća. 

Odabir Hrvatskog Telekoma u ovim projektima dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner i najbolji izvođača radova koji može realizirati ovako zahtjevne projekte. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima nije postojala, što će svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Hrvatski Telekom ostaje predan svojim investicijskim planovima jer su ulaganja u infrastrukturu koju gradimo ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i šireg društvenog razvoja, a digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma.
26. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Lenovo se obvezuje na postizanje nulte stope do 2050. 

Lenovo je u prvoj skupini tvrtki koje su dobile validaciju za nultu stopu emisije od inicijative Science Based Targets, što ju čini prvim proizvođačem osobnih računala i pametnih telefona i jednom od 139 tvrtki diljem svijeta s ciljevima koje potvrđuje standard nulte stope (Net Zero Standard)

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je objavio svoj cilj postizanja nulte stope emisija stakleničkih plinova (GHG) do 2050. godine koji je potvrdila i odobrila inicijativa Science Based Targets (SBTi), partnerstva između UN Global Compacta, CDP-a i Svjetskog fonda za prirodu (WWF) što Lenovo čini prvim proizvođačem osobnih računala i pametnih telefona i jednom od samo 139 tvrtki diljem svijeta s ciljevima nulte stope koje je potvrdila inicijativa SBTi. 


U suradnji s inicijativom SBTi i usklađujući se s njihovim standardom nulte stope (prvi na svijetu), Lenovo ima znanstveni, kolaborativan i odgovoran pristup smanjenju emisija.

„Kao globalni tehnološki lider, Lenovo je već više od desetljeća predan smanjenju svojih emisija,” izjavio je Yuanqing Yang, predsjednik tvrtke Lenovo. „Vjerujemo da su u borbi protiv klimatskih promjena suradnja i odgovornost dva ključna elementa potrebna za zajednički uspjeh. Ostajemo posvećeni praćenju klimatologije, standardizaciji naših mjerenja i traženju stalne validacije za naše ciljeve i napredak.”

Usklađivanje ciljeva s inicijativom SBTi pomaže tvrtkama da budu odgovorne za smanjenje svojih emisija. Bez usklađivanja s inicijativom SBTi, teško je potvrditi ili znati kada je dosegnut cilj nulte emisije. Razlog leži u:

  • Standardizacija: Inicijativa SBTi je prvo tijelo koje je standardiziralo značenje nulte stope u odnosu na nastojanje da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijusa
  • Adaptacija: Standard inicijative SBTi je dinamičan i odgovara na zajedničke napore tvrtki i promjenjivu temperaturu planeta.
  • Odgovornost: 2050. godina se mnogima čini daleko te mnogi lideri koji danas preuzimaju obveze možda neće biti na svojim pozicijama za 27 godina. Usklađivanje ciljeva za smanjenje klimatskih promjena s vanjskim tijelom osigurava odgovornost i kontinuitet.

„Klimatologija nam govori da trebamo brza i sveobuhvatna smanjenja emisija ukoliko želimo postići globalnu nultu stopu i spriječiti najštetnije učinke klimatskih promjena”, izjavio je Luiz Amaral, izvršni direktor inicijative Science Based Targets.

„Ciljevi tvrtke Lenovo vezani uz postizanje nulte stope odgovaraju hitnosti klimatske krize i predstavljaju jasan primjer koji njezini kolege moraju slijediti.”

Dugoročni ciljevi tvrtke Lenovo do 2050. se podudaraju s njezinim kratkoročnim ciljevima smanjenja emisija do 2030. validiranim od strane inicijative SBT, a svi su navedeni u nastavku:

Ukupni cilj nulte stope

Lenovo se obvezuje postići nultu stopu emisije stakleničkih plinova u cijelom lancu vrijednosti do fiskalne godine 2049./2050.

Kratkoročni ciljevi

Lenovo se obvezuje smanjiti apsolutne emisije stakleničkih plinova opsega 1 i opsega 2 za 50% do fiskalne godine 2029./2030. u odnosu na baznu 2018/2019. godinu. Također, Lenovo se obvezuje smanjiti emisiju stakleničkih plinova opsega 3 iz uporabe prodanih proizvoda u prosjeku za u prosjeku 35% za usporedive proizvode unutar istog vremenskog okvira. Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 3 iz kupljenih proizvoda i usluga za 66,5% na milijun američkih dolara bruto dobiti unutar istog vremenskog okvira. Nadalje, Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 3 iz transporta i distribucije za 25% po toni-km transportiranog proizvoda unutar istog vremenskog razdoblja.

Dugoročni ciljevi

Lenovo se obvezuje smanjiti emisije stakleničkih plinova opsega 1, 2 i 3 za 90 posto do fiskalne godine 2049/2050 u odnosu na baznu 2018/2019 fiskalnu godinu.

Lenovo je rano usvojio znanstveno utemeljen pristup smanjenja emisija. Nakon što je 2020. godine dobio odobrenje za kratkoročne ciljeve smanjenja emisija do 2030. godine i pomogao u testiranju prvog standarda nulte stope takve vrste.

„Uspjeh u postizanju nulte stope ovisi o transparentnom, znanstveno utemeljenom i kolaborativnom okviru koji organizacije dugoročno poziva na odgovornost. Inicijativa SBTi je stvorila taj okvir te će potaknuti tvrtke da ubrzaju smanjenje emisija,” komentirala je Carolina Milanesi, osnivačica The Heart of Tech, konzultantske tvrtke usmjerene na ESG.

Primarne strategije za smanjenje emisija tvrtke Lenovo uključuju smanjenje utjecaja njezinih proizvoda na okoliš, korištenje inovacija za povećanje održivosti u proizvodnji te smanjenje emisija u cijelom poslovanju i lancu vrijednosti. Ove su strategije prikazane u tvrtkinoj video seriji “Journey to Net-Zero” koja pokazuje kako stručnjaci iz tvrtke Lenovo mijenjaju poslovne procese kako bi ispunili ciljeve nulte stope.

Mjerenja emisija tvrtke Lenovo pridonijet će širem skupu zajedničkih podataka za razumijevanje i ograničavanje klimatskih promjena u skladu s ciljem Pariškog sporazuma o ograničavanju zagrijavanja na najviše 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine. Više od 4000 tvrtki diljem svijeta je u procesu usklađivanja svojih ciljeva smanjenja emisija s znanstveno utemeljenom metodologijom i procesima validacije inicijative SBTi.

Uz svoj rad na smanjenju emisija, Lenovo je prepoznat u Gartnerovom popisu 25 najboljih globalnih opskrbnih lanaca, Fortuneovim najcjenjenijim svjetskim tvrtkama, a CDP ga je prepoznao kao lidera na području klimatskih promjena i sigurnosti vode. Pročitajte više o težnjama tvrtke Lenovo da stvori pametniju, održiviju budućnost za sve u ESG izvješću tvrtke za fiskalnu godinu 2021/2022.

 


25. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Predstavljen završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam 

Na konferenciji za medije Ministarstva turizma i sporta RH održanoj 25. siječnja, predstavljen je završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam – eTurizam vrijednog 5.276.218,42 EUR. U sklopu projekta, postojeće e-usluge sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor i platforma croatia.hr, doživjele su uspješnu nadogradnju i daljnju digitalizaciju. Osim toga, predstavljene su i tri nove javne e-usluge u turizmu; TuRegistar – središnji turistički registar, TuStart – za registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja u području turizma i ugostiteljstva, te TuRiznica – sustav za dodjelu dostupnih potpora u turizmu. 


To su e-usluge koje će uz pomoć naprednih tehnologija unaprijediti turistički sektor i poboljšati komunikaciju između pružatelja usluga i javne uprave u turizmu. Također, povećati će učinkovitost kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva, smanjiti troškove pružanja javnih usluga i mogućnost pogrešaka u pružanju istih, te imati središnju ulogu u promoviranju hrvatskog turizma. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Natalija Havidić i Zlatko Čović

Foto: Božidar Žitnik

Hrvatski digitalni turizam – eTurizam je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Partneri su partneri Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinska županija.
 

Pet e-usluga koje mijenjaju procese u turizmu

TuRegistar
 

TuRegistar središnji je registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u formatu jedinstvenog elektroničkog sustava koji pruža javnu i transparentnu sliku građanima o turističkim objektima, zajednicama, sadržajima te osobama, tvrtkama i institucijama koje su povezane s turističkom djelatnosti. Podaci iz TuRegistra javno su dostupni građanima, u opsegu kojim se ne narušava privatnost pojedinca ili na drugi način otkrivaju poslovne i druge tajne. Uspostavom TuRegistra riješen je i problem razjedinjenih podataka po različitim upisnicima, a podaci su ažurirani i omogućena je njihova razmjena s drugim tijelima.

TuStart

TuStart
je usluga koja objedinjuje sve postupke vezane uz registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanja poslovanja u području turizma i ugostiteljstva, a omogućuje podnošenje svih zahtjeva na jednom mjestu. Također, omogućuje i ishođenje svih rješenja koja izdaju Ministarstvo turizma i sporta i nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu, a namijenjena je poslovnim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju usluge u turizmu.

TuRiznica 

Tu je i TuRiznica koja na jednom mjestu objedinjuje sve dostupne potpore i poticaje iz područja turizma. Građanima omogućuje i da putem web platforme na jednom mjestu dobiju informacije o svim dostupnim potporama i poticajima u turizmu koje dodjeljuju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i drugi. TuRiznica korisnicima omogućuje i popunjavanje prijava, autentifikaciju, uvid u status obrade zahtjeva te dostavu ugovora putem interneta.

eVisitor 
eVisitor uspostavljen je 2016. godine kao online aplikacija za prijavu i odjavu gostiju, te praćenje obračuna i naplate turističke pristojbe putem interneta. Korisnicima omogućuje učinkovito korištenje sustava kako bi unaprijedili poslovanje i kvalitetu usluga. Osim što smanjuje administrativni posao u procesu prijave i odjave turista, eVisitor je i izvrstan alat za daljnji razvoj turističkih ponuda, te marketinških i promotivnih aktivnosti svih, od privatnih iznajmljivača do turističkih tvrtki i institucija.

 croatia.hr

Web platforma croatia.hr kroz projekt Hrvatski digitalni turizam doživljava dodatnu modernizaciju i prilagodbu krajnjem korisniku u cilju pružanja turističkih informacija i podataka te promoviranja hrvatskog turizma. Osnažena potporom kroz projekt eTurizam, platforma pruža turističke informacije i podatke sažeto, ažurirano i povezano na jednom centralnom mjestu pomoću modernih i naprednih tehnologija. Namijenjena je turistima, turističkim zajednicama i široj javnosti. Turistima se u sklopu nje omogućuje pristup svima informacijama i sadržajima relevantnim za pripremu njegovog posjeta Hrvatskoj, tako i za sam boravak u Hrvatskoj. 

Ministarstvo turizma i sporta nastavlja s provedbom digitalne transformacije turizma

Natalija Havidić

Foto: Božidar Žitnik

Kao kruna provedbe svih aktivnosti digitalizacije bit će i razvijen business intelligence sustav koji će akterima u turizmu omogućiti korištenje podataka proizašlih iz svih gore navedenih rješenja za donošenje poslovnih odluka temeljenih na ažurnim podacima. Ove se aktivnosti planiraju provoditi do kraja 3. tromjesečja 2025. godine.

Zlatko ČovićFoto: Božidar Žitnik


25. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Usprkos izazovima, 2022. je bila uspješna godina za modnu e-trgovinu 

Modna platforma GLAMI istražila je izazove i rezultate e-trgovine u 2022. godini 

U posljednje tri godine svjedočili smo mnogim događajima na globalnoj razini kakve bi vrlo vjerojatno teško zamislio i neki dobar holivudski scenarist. Iako su inflacija, geopolitički izazovi, energetska kriza i očekivano pogoršanje makroekonomskih rezultata imali utjecaja na ponašanje potrošača, prema podatcima modne platforme GLAMI, može se zaključiti da je 2022. godina ipak bila uspješna godina kada je o modnoj e-trgovini riječ.


Koji su bili izazovi modne e-trgovine? Odgovore ima GLAMI!

Glavni izazov, kako ističu u GLAMI-ju, bila je inflacija koja utjecala na potrošačku moć kupaca, ali i na cijeli sustav modne e-trgovine. Dakle, osim inflacije koja je uvjetovala pad kupovne moći, modna trgovina suočila se i s višim troškovima oglašavanja, višim troškovima prijevoza, višim troškovima najamnine, materijala i energije, te poremećajima u lancu opskrbe.

Glami 
Treba imati na umu da modni predmeti ne spadaju u kategoriju nužnih predmeta što na predstavnike modne industrije stavlja dodatni teret. Stoga se na popisu izazova našla i niža profitna marža zbog potrebe za ponudom većih popusta kako bi se zadovoljile potrebe kupaca. S druge strane, modne e-trgovine znatno su se lakše nosile s visokim standardima održivih praksi unutar poslovanja e-trgovina, te s prilagodbama zakonodavnih promjena s kojima su se suočavale u protekloj godini. 

Bila je to godina kontrasta, ali i godina oporavka

Stanje internetske trgovine u modnom sektoru potrebno je promatrati u kontekstu cjelokupne geopolitičke situacije koja je utjecala na sve industrije i različite poslovne aspekte. Nakon dvije godine ograničenja koja su bila posljedica pandemije, modna industrija se počela vraćati u normalu. Zabilježen je nagli oporavak u 2021. koji se nastavio u 2022. godini. To se posebno vidi u ponašanju potrošača koji su se u 2022. godini ponovno okretali uobičajenoj sezonskoj modnoj potražnji.
 Glami

Međutim, ovaj pozitivan momentum u modnoj e-trgovini zasjenila su događanja na geopolitičkoj i gospodarskoj globalnoj sceni. Osim nesigurnosti zbog rata u Ukrajini koji je potaknuo niz promjena i događaja u poslovnom svijetu i trgovini, uslijedila je i eskalacija energetske krize diljem Europe. Svi ovi događaji utjecali su na skok inflacije koja se u Hrvatskoj u prosincu 2022. godine procjenjivala na 13,10%. 

Unatoč inicijalnom oporavku modne industrije, zbog navedenih globalnih događanja potrošači su usvojili ponešto suzdržaniji pristup u smislu kupovine modnih predmeta putem e-trgovine. Promjena u ponašanju potrošača dovela je u neizvjesnost predstavnike modne industrije i modnih e-trgovina budući da je bilo nepredvidivo kakvo će biti ponašanje kupaca u najvažnijem dijelu godine, odnosno u razdoblju između Black Fridaya i blagdanskog perioda. 

No, na osnovu podataka partnerskih e-trgovina modne platforme GLAMI, pad kupovne moći u konačnici ipak nije utjecao na uspješnost njihova poslovanja. Većina ih poslovala je jednako uspješno, a neki su zabilježili i povećan promet u odnosu na prethodne rezultate. Dakle, unatoč zaista brojnim globalnim izazovima i neizvjesnostima, 2022. godina ipak je donijela dobre poslovne rezultate za modnu e-trgovinu. 

Što se očekuje u 2023. u e-trgovini?

Učinci inflacije na potrošačke navike kupaca počeli su više osjećati tek krajem 2022. godine te se nisu odrazili na rezultate modnih e-trgovina u protekloj godini. Ipak, ostaje vidjeti kako će ovaj razvoj događaja utjecati na maloprodaju u 2023. godini.

Glami
Predstavnici modnih e-trgovina podijeljeni su po pitanju povećanja cijena. Većina ih namjerava zadržati iste cijene, dok su oni koji namjeravaju povećati cijene svjesni da je prostor za povećanje mali zbog nepredvidivog razvoja gospodarske situacije. 

Dakle, ono što predstoji modnim e-trgovinama u 2023. godini je fokus na kratkoročne izazove. Pred njima su izazovi poboljšanja strategije lanca opskrbe, razvoja fleksibilne strategije određivanja cijena, primjene sofisticiranijih pristupa analizi podataka, dok se prilagodba marketinške strategije pokazala se kao prioritet za nadolazeću godinu. To se posebno odnosi na poboljšanje aktivnosti izgradnje brenda, stvaranje novih marketinških kanala i na osvajanje novih tržišta.


25. siječnja, 2023. | Zagreb| Uredio: Božidar Žitnik

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima 

10 Giga optička mreža već danas je dostupna za preko 100.000 kućanstava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci, a njezina prednost su internetske brzine kakvima se mogu pohvaliti stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve 

Kao operator na telekom tržištu s nacionalnom pokrivenošću u području fiksne i mobilne telefonije, Telemach je u samo dvije godine u Hrvatsku doveo i 10 Giga optičku mrežu zahvaljujući kojoj korisnicima diljem pet najvećih hrvatskih gradova omogućuje surfanje najvećim internetskim brzinama ne samo u zemlji, nego i u svijetu. Pet najvećih hrvatskih gradova moći će se pohvaliti brzinama interneta kakve imaju stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve. Najbrža optička mreža postala je dostupna za više od 100.000 kućanstava, a uskoro će postati sve prisutnija i u manjim sredinama, što će doprinijeti digitalizaciji zemlje i otvoriti nove prilike za gospodarstvo, istovremeno unaprjeđujući korisničko iskustvo.


„Snažnom investicijom u jednu od najnaprednijih optičkih mreža u svijetu, u godinama pred nama moći ćemo svojim korisnicima ponuditi usluge s najboljim korisničkim iskustvom na tržištu. Najbrža optička mreža cjelokupnoj zajednici donosi razvojni potencijal koji želimo omogućiti gradovima i mjestima diljem Hrvatske pa intenzivno nastavljamo graditi dalje, pri čemu korisnicima osiguravamo tehnološki najnaprednije usluge, uz najbolju vrijednost za novac“, izjavila je Danijela Bistrički Morović, članica Uprave i glavna direktorica za tehniku Telemacha Hrvatska.

Optička infrastruktura otvara perspektivu brojnim granama gospodarstva koje svoj rast i razvoj vežu uz tehnološki napredak. Osim što podiže efikasnost i otpornost poslovanja te smanjuje troškove, optika pridonosi rastu BDP-a i posljedično rastu broja zaposlenih, a zbog svojih performansi upravo Telemachova 10 Giga optička mreža omogućuje najbolje korisničko iskustvo. Internetske brzine koje korisnici ostvaruju na Telemachovoj 10 Giga mreži dvadeset su puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj te do čak 40 puta veće u najvećem paketu i dosežu dva gigabita u sekundi. Prednost velikih brzina vidljiva je prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, a izuzetno niska latencija u mreži, do 5ms, osigurava vrhunsko gaming i streaming iskustvo te virtualnu i proširenu realnost u 4K i 8K rezoluciji.

Zahvaljujući snažnom investicijskom ciklusu od 1,7 milijardi kuna, koliko tijekom petogodišnjeg razdoblja ulaže u fiksnu i mobilnu mrežu, Telemach se pozicionirao kao ravnopravni tržišni konkurent na telekom tržištu. Tako je, osim s ponudom mobilnih usluga, kao ozbiljan tržišni izazivač, Telemach na području cijele Hrvatske prisutan i s fiksnom mrežom te EON televizijom, koji najbolje korisničko iskustvo donosi upravo na optičkoj mreži.

 


Stranica 1 od 169

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja