Vijesti 1184

 

27. studenog, 2020. | Zagreb

Evo kako jednostavno povezati Huawei Watch pametne satove s Android i iOS uređajima 

Bilo koji uređaj iz bogate ponude Huawei pametnih satova, uključujući i Huawei Watch GT 2 Pro, Watch GT 2e ili Watch Fit, može lako postati izvrstan trening partner, a putem Huawei pametnog sata moguće je i pratiti razne zdravstvene parametre. Sve to omogućeno je zahvaljujući Huawei Health aplikaciji koja je dostupna na brojnim uređajima, uključujući Android i iOS pametne telefone.


Korisnici tako lako mogu pratiti brojne zdravstvene parametre, uključujući otkucaje srca, kvalitetu sna i razinu stresa, bez obzira koji pametni telefon koriste. Aplikacija Huawei Health dostupna je za preuzimanje u AppGallery trgovini, ali i u ostalim popularnim trgovinama aplikacija.  

Evo kako korisnici Huawei pametnih satova mogu lako započeti s korištenjem njihovog novog pametnog sata u dva koraka. 

 1. korak – Instalirajte Huawei Health aplikaciju na pametni telefon

Preuzeti Huawei Health aplikaciju za Android i iOS uređaje iznimno je jednostavno. Za Android uređaje dovoljno je samo skenirati QR kod koji je otisnut na kutiji uređaja, a aplikaciju mogu preuzeti iz Huawei AppGallery trgovine ili Google Play-a.


 Što se tiče iOS korisnika, oni Huawei Watch GT 2 Pro mogu jednostavno upariti sa svojim telefonom preuzimanjem Huawei Health aplikacije iz App Store-a.

 

 1. korak – Pratite svoje rezultate

Nakon uparivanja telefona s Huawei pametnim satom korisnici mogu lako pratiti brojne zdravstvene parametre zahvaljujući nizu inovativnih i korisnih značajki poput TruSeen™ 4.0+ tehnologije praćenja otkucaja srca ili TruSleep™ praćenja sna. Huawei Health aplikacija također će prikupljati podatke o razini stresa i razini kisika u krvi (SpO2). Obožavatelji vježbanja također će biti sretni s novim pametnim satom jer je podržano preko 100 različitih sportskih načina pa će svatko moći pronaći omiljenu aktivnost.  

Osim vrhunskih pametnih satova, Huaweijevim su korisnicima na domaćem tržištu dostupni i brojni drugi napredni uređaji. U ponudi prodajnih partnera mogu se pronaći i odličan povoljni pametni telefon P Smart 2021,  kao i premium slušalice s odličnim zvukom FreeBuds Pro i FreeLace Pro. Također, ove godine kompanija je zaokružila svoj hardverski ekosustav u Hrvatskoj predstavljanjem MateBook serije prijenosnika koje odlikuju iznimne performanse i izdržljiva baterija, a na globalnoj razini predstavljena je i nova Mate 40 serija pametnih telefona.


26. studenog, 2020. | Zagreb

OD ČETVRTKA DO NEDJELJE FINALNI MEČEVI REGIONALNOG ESPORT NATJECANJA 

Sve je spremno za napetu završnicu šeste sezone A1 Adria Lige 

Najbolje regionalno esport događanje od danas ulazi u finale šeste sezone koje se ove jeseni zbog globalne pandemije, nažalost, neće održati uživo na Zagrebačkom velesajmu. No, uhodan tim organizatora i natjecatelja prilagodili su se epidemiološkoj situaciji te će se finalni okršaji u četiri igre odvijati u sklopu Reboot Online Games Week powered by A1 – uživo iz ESPORTS studija powered by A1 Adria League te prikazivati na streaming servisima i društvenim mrežama A1 Adria Lige. Finala u mobilnim igrama održat će se u četvrtak (Brawl Stars) i petak (Clash Royale) od 17 sati, dok su za vikend već od 13 sati na rasporedu ostale igre – CS:GO u subotu te FIFA21 u nedjelju.


Brawl Stars

Teško je govoriti o ovoj sezoni Brawl Starsa bez govora o dominaciji Good Game timova. Organizacija koja je tek ove godine ušla u esport doslovno se prošetala grupnom fazom u ovoj igri. Tako su u finalu završili Good Game Gold i Red protiv kojih ćemo gledati i Code Lyoko i FA Deadly.

Clash Royale

Clash Royale nam je ove godine donio mnogo promjena. Crushers Esports postali su Team AMG, BCBG Esports su postali Team LAZR, a Totem Esports je u posljednjem odigranom kolu nastupao ni manje ni više nego kao Joža Esports. Ova previranja u imenovanju dobro su išla s previranjima u plasmanu, ali Team LAZR i Flayn eSports su još od samog početka čvrsto uhvatili vrh tablice i nisu ga pustili. U finalu u petak im se pridružuju Tribe Academy i Joža Esports. 

CS:GO

“Dobri stari” CS:GO ove nas je godine opet iznenadio i pokazao zašto je jedan od najvoljenijih esportova u povijesti. Prije početka grupne faze mnogi su na vrh stavljali prošlogodišnje finaliste Blink i lvlUP, ali onda se stvorio tim Shock Bomb i čak tri kola prije kraja glatko osigurao prolazak u finale. Četvrti finalist je EAGLES. 

FIFA

Ova sezona donijela nam je zanimljiv obrat u FIFA natjecanju. Naime, FIFA21 izašla je upravo tijekom sezone, pa je zato liga odigrana u dvije različite verzije igre. Prva dva mini finala u igri FIFA20, a posljednje u novom nastavku. Ovo je za neke igrače bio veći izazov, za neke manji, a u nedjeljnim finalnim mečevima će se boriti esad1memic, Ajdin977, Brstimir i amke. 


Kao odličan uvod u uzbuđenja koja donosi završnica šeste sezone A1 Adria Lige pogledajte zanimljiv i aktualan panel o revoluciji gaminga uz 5G. Baro „Pougljeni Mrav“ razgovara sa Zoranom Arambašićem, direktorom planiranja i razvoja radijske pristupne mreže u A1 Hrvatska te Darianom Škaricom, direktorom tvrtke Delta Reality. Trojac će slikovito objašnjava kakve će promjene i mogućnosti donijeti 5G, kako će se to odraziti na daljnji razvoj VR, AR i MR tehnologija, na pojedine segmente gaming industrije te u konačnici na svakodnevni život svih nas. Nikako ne propustite ovaj zanimljivi razgovor u četvrtak 26.11. u 13.00 sati iz ESPORTS studija powered by A1 Adria League. 

Detalje o Reboot Online Games Weeku powered by A1 naći ćete ovdje, a sve o A1 Adria Ligi pratite na web stranici a1adrialeague.com te društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, Twitch.tv i YouTube. Kombinacija superbrzog interneta i kvalitetnog sadržaja kroz cijeli tjedan, od 23. do 29. studenog, jamac su da gameri iz Hrvatske i regije neće ostati zakinuti za najbolje iskustvo na kakvo su navikli.


26. studenog, 2020. | Zagreb

Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje

 • Primjena prijenosnog softvera za nadzor automatizacije, može rezultirati smanjenjem utroška inženjerskog vremena za 68%.
 • Rješenje EcoStruxure Automation Expert, prvi univerzalni, isključivo softverski sustav za automatizaciju, smatra se „vjesnikom nadolazećeg doba.”
 • Početni testovi pokazuju potencijalne uštede kapitalnih troškova od milijun dolara po svakoj jedinici i još veće uštede u operativnim troškovima, tvrdi se u izvještaju tvrtke ARC.

Konzultantska kuća ARC Advisory Group, vodeća tvrtka za istraživanja tehnoloških industrijskih tržišta u svom novom izvještaju Put k univerzalnoj automatizaciji (The Road to Universal Automation), opisuje rješenje Schneider Electrica - EcoStruxure™ Automation Expert „iznimno produktivnim softverskim alatom za projektiranje sustava za nadzor i automatizaciju te trendu porasta portabilnosti softvera, neovisnih od hardvera.”


Softverski dizajnirani industrijski sustavi

Univerzalna automatizacija i svijet „odmah spremnih” softverskih komponenti za automatizaciju, učiniti će softver portabilnom imovinom koja će povećati učinkovitost, produktivnost, agilnost i otpornost te održivost industrijskih operacija, kaže se u navedenom izvještaju. Izvještaj još naglašava kako će „standardizirani automatizirani sustavi postati neizmjerno vrijedni i u ekonomskom smislu.” Primjerice, korisnici takvih sustava u industrijama troše od 20 do 30 milijardi američkih dolara godišnje samo na troškove servisa instaliranih rješenja. Dobar dio tih troškova izbjeći će se standardiziranom automatizacijom, a na taj način će se uštedjeti i dosta inženjerskog vremena jer korisnici neće biti vezani uz samo jednog dobavljača tehnologija. Usto, automatizirati će se i inovacije.

„Standardizacija će, a to je puno važnije od samog smanjenja troškova, omogućiti inženjerima i tehničarima usmjeravanje njihovih vještina i znanja ka unaprijeđenju procesa proizvodnje i postizanju poslovnih ciljeva, umjesto bavljenja pukim prepravljanjem postojećeg koda,” navodi se u izvještaju. Novi softverski alati i tehnologije omogućiti će stvaranje budućih, na softveru utemeljenih sustava za automatizaciju.

„Današnji zahtjevi za većom fleksibilnošću proizvodnje, većom produktivnošću i agilnošću poslovanja, traže i od industrije da se priključi uspjehu cloud revolucije u razvoju informatičkog softvera. Razdvajanjem hardvera i softvera u industrijskim okružjima, organizacije će moći automatizirati i nadzirati operacije, bolje upravljati svojim sustavima te na taj način ispuniti obećanje Četvrte industrijske revolucije. Komercijalno softversko rješenje kompanije Schneider Electric EcoStruxure Automation Expert – utemeljeno na standardu IEC 61499 za razvoj softvera za automatizaciju, rješenje je koje će premostiti upravo taj jaz”, izjavio je Harry Forbes, konzultant u tvrtki ARC Advisory Group. „To rješenje, zajedno sa Schneider Electrico vizijom i posvećenošću razvoju otvorenog softvera za automatizaciju, čini značajan iskorak ka univerzalnoj automatizaciji.”

Probne primjene otvorene automatizacije dokazuju njenu revolucionarnostIzvještaj naglašava kako je danas u tijeku „nekoliko većih industrijskih inicijativa koje promoviraju novi svijet otvorenog softvera za automatizaciju i prenosivost industrijskih aplikacija za nadzor proizvodnih procesa. Jedna od tih inicijativa je  OPAF (The Open Group Open Process Automation Forum), koja želi definirati visoko standardiziranu referentnu arhitekturu za automatizaciju procesa. Tvrtka ExxonMobil dala je početni zamah OPAF-u, i nastavlja s ulaganjima u tu tehnologiju. ExxonMobil radi na otvorenim sustavima za automatizaciju u svojim laboratorijima i pokusnim instalacijama.”

“Schneider Electric je naš partner s kojim već dugo surađujemo u razvoju i prezentaciji otvorenih tehnologija za automatizaciju procesa - rješenje IEC 61499 koristimo u našim probnim sustavima za procesnu automatizaciju. ExxonMobil vjeruje kako je softver IEC 61499 standard te kako ima nekoliko prednosti u primjeni prijenosnih aplikacija u industriji,” izjavio je inženjer Bradley Houk, viši savjetnik u laboratoriju za Istraživanja i inženjering, tvrtke ExxonMobil.

Još jedna novija studija, Kvantitativna usporedba digitaliziranih sustava za industrijsku automatizaciju (A Quantitative Comparison of Digitized Industrial Automation Systems) pokazuje kako rješenje  EcoStruxure Automation Expert štedi 68% inženjerskih sati, kad ga se usporedi s ostalim sustavima za inženjersku automatizaciju. To je ušteda za koju ARC kaže kako može biti vrijedna više milijardi dolara godišnje, ako se taj sustav implementira na svim onim mjestima gdje je već instaliran neki sustav za automatizaciju industrijskih procesa. Te uštede bi mogle biti i dramatičnije, kad ih se promatra kroz životni ciklus jedne tvornice, kaže se u tom izvještaju.

Univerzalna automatizacija pokreće napredak i povećava produktivnostSchneider Electric je u samom središtu revolucionarne transformacije industrijskih operacija. Ubrzava svoje napore kojima će korisnicima pomoći u ostvarenju svih potencijala Četvrte industrijske revolucije. Želi potaknuti novi val inovacija, zalažući se za što šire prihvaćanje otvorene univerzalne automatizacije i IEC 61499 standarda. Izvještaj smatra rješenje IEC 61499 „ključnom softverskom tehnologijom za definiranje, konfiguraciju, upravljanje i nadzor sustava”, koje omogućava zajednički rad rješenja utemeljenih na otvorenom kodu i komercijalnih rješenja. Univerzalna automatizacija omogućiti će razvoj i modeliranje industrijskog nadzornog sustava kao samostalnog integriranog sustava koji se može instalirati distribuirano te će na taj način povećati produktivnost i unaprijediti poslovanje.

„Napretci u strojnom učenju, proširenoj stvarnosti, analizi u stvarnom vremenu i IioT (industrijskom internetu stvari), donose velika obećanja industrijskim tvrtkama i proizvođačima - tvrtkama koje će se, primjenom navedenih tehnologija, lakše nositi sa svim izazovima današnjeg digitaliziranog svijeta,” izjavio je Fabrice Jadot, viši potpredsjednik u Inkubatoru za industrijsku automatizaciju u kompaniji Schneider Electric. „Međutim, ostvarivanje tog obećanja ograničeno je zatvorenim platformama za automatizaciju, u vlasništvu raznih dobavljača. Takvo stanje ograničava prihvaćanje tehnologija koje su najbolje u klasi, komplicira integraciju komponenti drugih proizvođača te poskupljuje nadogradnje i održavanje sustava. U post pandemijskom svijetu proizvođači će morati moći stalno nadzirati svoje sustave i prilagođavati ih u hodu, svakoj promjeni na tržištima. Mogućnost prihvaćanja novih i inovativnih softverskih funkcija na što jednostavniji i nadziran način osigurati će kontinuiranu aktualnost sustava na kojima rade. Univerzalna automatizacije će to omogućiti i potaknuti inovacije u svim industrijama. Predočite to sebi kao stvaranje trgovine aplikacija za industrijsku automatizaciju.”

Budućnost automatizacije je otvorena

Vizija svijeta predočena globalnom inicijativom Industrije 4.0, nagoviješta revoluciju u sustavima za proizvodnju u kojima inteligentni strojevi, oprema i drugi uređaji međusobno komuniciraju i surađuju zajedno s radnicima u tvornici te na taj način postižu veću prilagodljivost proizvodnje novim zahtjevima, rast produktivnosti i dostupnosti, a sve to putem integrirane arhitekture. Iako je takva arhitektura već definirana u inicijativi Industrije 4.0, kako bi se vizija u potpunosti ostvarila treba napraviti posve novu klasu sustava automatizacije. Ti sustavi sastojati će se od standardiziranog softvera, i to na svim razinama, koji će omogućiti posve nove načine oblikovanja, primjene, rada, upravljanja i nadziranja automatiziranih sustava, proizvodne opreme, pogona i tvornica.

Schneider Electric vjeruje kako je došao pravi trenutak za snažan iskorak u industrijskoj automatizaciji te poziva korisnike industrijskih rješenja, dobavljače, proizvođače i sistem integratore na prihvat univerzalne automatizacije i rješenja IEC 61499.
Saznajte više o univerzalnoj automatizaciji

Pročitajte: The Road to Universal Automation


Kartice od biorazgradivog i eko materijala

Srijeda, 25 Studeni 2020 00:00

25. studenog, 2020. | Zagreb

Kartice od biorazgradivog i eko materijala 

AKD prati nacionalnu razvojnu strategiju 

Investirajući u znanje i napredna tehnološka rješenja AKD nije zanemario brigu za okoliš i energetsku učinkovitost. Svojim vjernim kupcima AKD kontinuirano osigurava najbolja svjetska IT rješenja i usluge, kao i pomno birane materijale za njihove proizvode. 


Odnedavno se u AKD-ovim smartcard pogonima u Savskoj mogu izraditi kartice od biorazgradivog i eko materijala. Ovakve kartice jedinstven su proizvod na našem tržištu, a idealan su izbor za klijente kojima su briga za okoliš i održivost u središtu poslovanja. Kartica „Prijateljica prirode“ je biorazgradiva kartica na bazi žitarica koja je otisnuta i personalizirana prirodnim bojama. Uz eko-friendly kartice, dostupni su i prateći eko etuiji koji su, također, izrađeni od biorazgradivog materijala.

 

Implementacijom novih, inovativnih proizvoda AKD nastavlja pratiti zahtjeve tržišta, opredjeljujući se za održiv razvoj, odgovorno i djelotvorno upravljanje energijom i zaštitom okoliša te društveno odgovorno poslovanje. Sustavi upravljanja energijom i zaštitom okoliša ugrađeni su u sve poslovne procese AKD-a, predstavljaju neizostavne čimbenike u strategiji razvoja i dokaz su odgovornog odnosa prema zajednici i okolišu.25. studenog, 2020. | Zagreb

Hrvatski Telekom kroz ulaganje vrijedno 16 milijuna kuna spaja 4.383 kućanstava Požege na optiku 

 • Hrvatski Telekom građanima Požege omogućit će korištenje ultra brzog interneta uz brzine preko 100 Mbit/s
 • Postavljanje optičke infrastrukture je već u tijeku, a uključenje prvih korisnika u planu je za početak prosinca
 • Uvođenje optike pridonijet će unaprjeđenju kvalitete života te omogućiti korištenje naprednih i inovativnih digitalnih proizvoda i usluga

 Hrvatski Telekom nastavlja s ulaganjima u razvoj telekomunikacijske infrastrukture na području grada Požege. Nakon projekata skraćenja pretplatničke petlje započeo je projekt implementacije optičke pristupne mreže. Ovime će 4.383 kućanstava dobiti mogućnost korištenja prednosti optičke infrastrukture koja omogućuje ultra brzi internet s brzinama preko 100 Mbit/s, a u budućnosti će brzine ići i preko 1 Gbit/s. Ulaganje je vrijedno više od 16 milijuna kuna. 


Trenutno se izvode radovi u naseljima Babin Vir, Praulje i Sajmište, a uključenja prvih korisnika planirana su za početak prosinca 2020. godine. Sljedeće godine je u planu realizirati mrežu u centru Požege kojom će dodatnih 2.989 kućanstava imati mogućnost korištenja optičke infrastrukture.

Hrvatski Telekom, kao najveći privatni investitor u digitalizaciju u Hrvatskoj, kontinuirano ulaže u razvoj i modernizaciju telekomunikacijske infrastrukture. Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korisničko iskustvo te omogućiti korištenje naprednih i inovativnih digitalnih proizvoda i usluga poput e-Građana, e-škole, e-zdravlja i e-parkinga za čije korištenje su prijeko potrebne velike pristupne brzine. Istodobno, uvođenje optičke infrastrukture pridonijet će povećanju konkurentnosti lokalnog gospodarstva.

Optičke mreže do kućanstava bez sumnje omogućuju najkvalitetniji i najbrži pristup internetu i sastavni su dio digitalizacije društva, povećanja gospodarske konkurentnosti i kvalitete života te mi je drago što će i građani Požege dobiti priliku uživati u prilikama koje pruža optička infrastruktura“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma za tehniku i informacijsku tehnologiju.

Iznimno mi je zadovoljstvo što Hrvatski Telekom doprinosi ulaganju u širokopojasnu infrastrukturu koja predstavlja stvaranje preduvjeta za bolju budućnost. Dostupnost širokopojasnog pristupa velikih brzina značajan je preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj države, odnosno osnovni preduvjet za tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu utemeljenom na digitalnim tehnologijama. Za našu zajednicu tu su i razne druge koristi poput povećanja atraktivnosti za privlačenje novih poduzetnika, povećanje efikasnosti javnih i privatnih usluga, kao i povećanje računalne pismenosti“, izjavio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.


24. studenog, 2020.|Zagreb

Igra Dystopia: Contest of Heroes predstavljena ekskluzivno u AppGallery trgovini 

Developer Beetroot Lab odabrao je Huaweijevu platformu za predstavljanje nove igre u kojoj je glavni lik bivši UFC-ov prvak Conor McGregor 

Huawei je objavio kako je sve popularniji neovisni studio za razvoj igara Beetroot Lab predstavio svoju novu postapokaliptičnu igru u cyberpunk stilu, Dystopia: Contest of Heroes, ekskluzivno u AppGallery trgovini.


Dystopia: Contest of Heroes besplatna je multiplayer igra koja donosi visoku kvalitetu, intenzivnu grafiku i kolekciju potpuno prilagodljivih 3D heroja sa sposobnostima koje kontrolira sam igrač. Smješten u distopijski New York 2065. godine, cilj igre je izgraditi carstvo preuzimanjem okruga i prikupljanjem znanstveno-fantastične opreme, kao i upravljati napadima na druge igrače i graditi saveze. Ključna značajka ovog naslova, koji je razvijan tri godine, je niz turnira u igri koji omogućuju natjecanje više igrača iz cijelog svijeta. Dodatni interes izaziva godišnji turnir, čiji je domaćin junak igre Conor McGregor, irski profesionalni MMA borac i boksač, te bivši UFC prvak. 

Huawei surađuje s latvijskim Beetroot Labom i pruža im podršku s predstavljanjem igre na svojoj AppGallery platformi širom svijeta. Korisnici Huaweija igru mogu ekskluzivno isprobati prije nego što postane dostupna na drugim platformama, a Huawei će ih poticati da je instaliraju čim raspakiraju svoj novi uređaj putem obavijesti o dostupnosti. 

"Vrlo smo uzbuđeni što surađujemo s Huawei AppGallery trgovinom i cijenimo njihov ogroman interes da nam pomognu globalno predstaviti našu najnoviju mobilnu igru: Dystopia: Contest of Heroes", rekao je Davis Ziedins, suosnivač tvrtke Beetroot Lab. „Imati slavnog Conora McGregora za poslovnog partnera i zaštitno lice naše igre stavlja na nas veliku odgovornost, pa je važno surađivati s pouzdanim tehnološkim partnerom kao što je Huawei, koji nam pomaže u svim koracima integracije, uvođenja i akvizicije korisnika".

 

Treća najveća trgovina aplikacija na svijetu


AppGallery je trenutno treća najveća trgovina aplikacija na svijetu. Dostupan je u više od 170 zemalja s 500 milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Korisnici u AppGallery-ju mogu pronaći pregršt globalnih, ali i velik broj lokalno popularnih aplikacija. Suradnje s lokalnim developerima pokazale su se vrlo uspješnima, a njihov izbor u AppGallery trgovini prilično je širok. U trgovinu su nedavno pristigli George Erste Banke i HEP-ov m-hepi, kao i nekoliko inovativnih domaćih aplikacija. Među njima je i Sportyn, specijalizirana aplikacija za promociju, identifikaciju i selekciju vrhunskih sportaša, Book&Zvook, aplikaciju koja omogućuje slušanje sve popularnijih audio knjiga na hrvatskom jeziku, kao i Pričalica, najpopularnija domaća aplikacija za roditelje koja im omogućuje da za svoju djecu kreiraju posebne priče. Huawei je za svoje korisnike pripremio i posebnu ponudu. Svim kupcima FreeBuds Pro slušalica u aplikaciji Book&Zvook poklanjaju novu knjigu poznatog znanstvenika Igora Rudana „Očekujući vatre“ koja donosi njegova razmišljanja o izazovima 21. stoljeća. Kako bi preuzeli audio knjigu, korisnici trebaju preuzeti Book&Zvook iz AppGallery trgovine i registrirati se sa svojom mail adresom. Nakon toga, u postavkama je potrebno odabrati „Iskoristi promo kod“ te unijeti serijski broj svojih novih FreeBuds Pro bežičnih slušalica (nalazi se na pakiranju). Knjiga „Očekujući vatre“ potom će ih dočekati u njihovoj audioteci.

 

U trgovini su otprije dostupne brojne aplikacije koje su dobro poznate hrvatskim korisnicima. U AppGallery-ju je moguće pronaći važne aplikacije banaka, npr. PBZ-a, Zagrebačke banke, OTP banke, Erste banke, RBA-e, HPB-a, a tu je i napredna bankarska aplikacija Erste Banke – Keks Pay. 

Osim banaka, u trgovini su i aplikacije domaćih medija – Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, 24 sata, Index-a, Dnevnika, Otvorenog radija, N1 TV-a, kao i aplikacije telekom operatera HT-a, MAXtv-a, Bonbona, A1, Tomata, Tele2 i Optima telekoma. Korisnici će u AppGallery trgovini lako preuzeti i aplikacije eGrađani, Multiplus card, Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, Njuškalo, HAC ENC i HRT Meteo.


23. studenog, 2020.|Zagreb

Predstavljen Elements of AI – najbolja svjetska edukacija o umjetnoj inteligenciji 

 • Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je svojim građanima omogućila besplatnu edukaciju o umjetnoj inteligenciji
 • Mate Rimac, Damir Sabol, Mislav Malenica i brojni tech i gospodarski lideri podržali projekt
 • Studenti za završenu edukaciju dobivaju 2 ECTS boda 

U Zagrebu je predstavljen projekt “Elements of AI”, najbolji tečaj računalnih znanosti na svijetu koji polaznicima omogućuje svladavanje osnova o umjetnoj inteligenciji. Projekt je nastao prošle godine, za vrijeme finskog predsjedanja Vijećem EU. U suradnji s Europskom komisijom Finska je odlučila projekt pokloniti svijetu i tako povećati znanje o umjetnoj inteligenciji, učiniti ga dostupnijim i približiti općoj javnosti. Svjetski mediji i stručnjaci svrstavaju “Elements of AI” ispred sličnih edukacija Harvarda, Stanforda i MIT-a.


Za ovaj edukacijski program nije potrebno nikakvo predznanje o umjetnoj inteligenciji. Potpuno je besplatan za polaznike, a od danas je dostupan na hrvatskom jeziku.  Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je prevela tečaj i učinila ga dostupnim svim građanima, a nositelj projekta je udruga CroAI.  “Ponosni smo što je Hrvatska među prvih 5 zemalja koje lansiraju projekt na svom jeziku. Razumjeti svijet oko sebe bez da razumijete umjetnu inteligenciju više neće biti moguće. Uključite se na vrijeme, ovo je vaša prilika“, rekao je Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI.

 

Finski veleposlanik u Hrvatskoj, Risto Piipponen ističe da je Finska jedna od prvih zemalja Europske Unije koja je uvela nacionalnu strategiju za umjetnu inteligenciju s vizijom da zemlja bude svjetski lider u primijenjenoj umjetnoj inteligenciji. “Prednosti ovog tečaja su jednostavne: u demokraciji ljudi imaju moć. Kako bi imali moć, ljudi moraju imati pristup znanju, a znanje je daleko najbolje sredstvo protiv dezinformacija i manipulacija. Ove godine, budući da ne možemo dovesti Djeda Mraza iz Finske u Hrvatsku, ovaj mi se online tečaj čini kao savršen božićni poklon za građane Hrvatske”, poručio je veleposlanik Finske, Risto Piipponen. 

“Elements of AI” je razvilo Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a partner za Hrvatsku je Sveučilište u Zagrebu. “Ponosni smo što nas je Sveučilište u Helsinkiju odabralo za sveučilišnoga partnera ovog hvalevrijednog projekta. Naš stručni tim provjerio je točnost prijevoda i usklađenost s kurikulumima, a ovom prigodom možemo reći da je tečaj službeno verificiran i da svakom studentu koji ga završi donosi dva dodatna ECTS boda. Savjetujemo svakome da upiše tečaj jer znanje je moć, a umjetna inteligencija naša sadašnjost i naša budućnost”, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras.


 Projekt “Elements of AI” naišao je na veliku podršku u hrvatskoj tech zajednici i među predstavnicima kompanija. Mate Rimac, Damir Sabol i Mislav Malenica predvode veliku listu hrvatski tech lidera koji su oduševljeni projektom i ističu važnost demokratizacije znanja o umjetnoj inteligenciji čije će nam razumijevanje omogućiti brži rast i razvoj.

 

AI challenge - natjecanje kompanija u svladavanju umjetne inteligencije 

Kako bi povećale razinu znanja među zaposlenicima, brojne kompanije odlučile su podržati projekt. Predvodi ih Hrvatski Telekom čiji predsjednik Uprave, Kostas Nebis ističe: ”Kao generacija, imamo sreću što živimo u vremenu obilježenom velikim inovacijama, na kojima trebamo nastaviti graditi kako bi svima pružili mogućnosti koje donosi digitalizacija. Ponosan sam što je Hrvatski Telekom predvodnik digitalizacije i što neprestano postavljamo nove industrijske standarde, kao što je slučaj s nedavnim pokretanjem prve komercijalne 5G mreže u Hrvatskoj. Tehnološki napreci poput umjetne inteligencije bit će važan dio transformacije našeg operativnog modela u budućnosti i omogućit će nam da pružimo bolje korisničko iskustvo, te da istovremeno temeljem automatizacije mreže, proaktivnih sustava upravljanja, virtualnih asistenata i robotske automatizacije procesa stvaramo dodanu vrijednost za naše korisnike. Zbog toga podržavamo projekt Elements of AI i planiramo trostruko nadmašiti predviđeni nacionalni cilj sudjelovanja tako da će tri posto naših zaposlenika pohađati Elements of AI edukaciju”. 

U projekt se uključila i Zagrebačka banka, čiji predsjednik Uprave, Romeo Collina ističe: „Umjetna inteligencija velikom brzinom postaje jedan od najperspektivnijih oblika digitalnih promjena. Industrijski čelnici počinju promišljati budućnost koju umjetna inteligencija oblikuje.  Promjene dolaze i uskoro će biti vidljive, što znači da bi se i tvrtke trebale pripremati. Stoga se moraju poduzeti dodatni napori u edukaciji kako bi i rukovoditelji i zaposlenici razumjeli kako umjetna inteligencija utječe na naše svakodnevne živote.”

 

25 sati je dovoljno za svladavanje osnova umjetne inteligencije 

Elements of AI sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi za koje je u prosjeku potrebno izdvojiti 25 sati, a od polaznika ne zahtijeva predznanje u području matematike i programiranja. Upravo je zbog toga razumljiv i namijenjen svima, od školaraca do odraslih. Polaznici će svladavanjem tečaja bolje razumjeti osnovne pojmove, razviti kritičko razmišljanje o AI novitetima, razumjeti gdje se i na koji način umjetna inteligencija danas koristi, ali i moći objasniti kako AI omogućuje funkcioniranje velikog broja uređaja i servisa.

 

Komunikacijski partner projekta je agencija 404, čiji direktor Nikola Vrdoljak ističe: „Umjetna inteligencija polako je ušla u naše živote i zato je od izuzetne važnosti da omogućimo svim građanima pristup i mogućnost da svladaju osnove tehnologije s kojom se sve više susreću u svakodnevici. Elements of AI je namijenjen svima i otvara nam priliku da uz trud i vrijeme saznamo više o tehnologiji koja nam olakšava život“. 

Tečaj je namijenjen svima, sve što je potrebno su malo vremena i dobra volja. Za više detalja i prijavu na tečaj Elements of AI posjetite službenu web stranicu - www.elementsofai.com/hr.

 

Mate Rimac o AI Challenge-u:  https://youtu.be/JviIdYqCy_o

Damir Sabol o AI Challenge-u: https://youtu.be/Ua4L_ZMDY5Q

 


23. studenog, 2020.|Zagreb

Učenje na daljinu razvija digitalne kompetencije i samostalnost učenika, smatraju učitelji – MIE stručnjaci 

Microsoft Hrvatska proveo je anketu među učiteljima – MIE stručnjacima da podijele svoja iskustva s učenjem na daljinu te prednosti i mane tog modela 

Prvi dan škole je ove godine izgledao znatno drugačije za više od 460 000 učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Obzirom da su škole i sveučilišta neočekivano, ranije ove godine, morali prijeći na učenje na daljinu, učitelji u Hrvatskoj i širom svijeta uvodili su inovacije i prilagođavali se kako bi učenicima osigurali kvalitetu i kontinuitet učenja. Hibridno učenje i učenje na daljinu nastavljaju se i ove školske godine i stoga, učitelji primjenjuju nova znanja za što bolju organizaciju procesa učenja. U kratkoj anketi, Microsoft Hrvatska pitao je učitelje koji imaju status MIE (Microsoft Innovative Educator) stručnjaka, kakva su njihova iskustva, što su naučili tijekom prelaska na učenje na daljinu i može li takvo učenje biti jednako kvalitetno kao i rad u razredu?


Među ključnim saznanjima koje su stekli tijekom perioda učenja na daljinu učitelji su izdvojili nedovoljnu informatičku pismenost učenika na početku rada (učenici nisu znali napisati e-mail i izraditi dokument), činjenicu da metode i alate rada treba prilagoditi novom mediju te naglasili da učenici vole kontakt i usmene povratne informacije pa su susreti putem Teamsa ili drugih alata nužni. Pojedini su istaknuli i da je izuzetno važno pratiti emocionalno stanje učenika te da im je organizacija rada jako važna i da se u pripremi sata puno više koriste digitalnim sadržajima. Na pitanje kako učenje na daljinu utječe na učeničko znanje i navike učenja, 50% anketiranih odgovorilo je da učenici jednako usvajaju novo gradivo bez obzira uče li na daljinu ili u učionici, 38,8% smatra da ga usvajaju lošije kad uče na daljinu, a 11,1% učitelja je reklo da ga usvajaju bolje učeći na daljinu. Prema mišljenju učitelja, najveći izazovi s kojima se suočavaju djeca učeći na daljinu su održavanje angažiranosti (33,3%) i nedostatak ili loša internetska veza (33,3%), dok 22,2% smatra da je najveći izazov pridržavanje rasporeda.


 Interes učenika održavaju različitim aktivnostima, kvizovima, kreativnim zadacima, igrama, motivirajućim porukama ili videima, interakcijom i ubacivanjem zabavnih sadržaja. Ključnom ističu redovnu komunikaciju te videopozive koji nastavni sat čine sličnim onom u školi. Kada je riječ o Microsoft alatima (uz mogućnost odabira više odgovora), 80% ističe Teams platformu kao najkorisniji alat, 50% OneNote, a 20% Sway. Učitelji su naveli i prednosti učenja na daljinu: učenici razvijaju samostalnost i digitalne kompetencije korištenjem novih digitalnih alata, učionica i materijali za učenje su uvijek dostupni, a kreativnim pristupom postiže se veći angažman i veća uključenost učenika. 

Hrvatski MIE stručnjaci svakodnevno komuniciraju i surađuju putem Teams platforme, a Microsoft im pomaže da se profesionalno razvijaju organizirajući međunarodne satove i pozive.  U Hrvatskoj su 43 MIE stručnjaka koji su globalno priznati kao inovativni i tehnološki napredni u svom obrazovnom pristupu. Mogućnost besplatnog učenja otvorena je i za sve hrvatske učitelje putem stranice https://education.microsoft.com/en-us. Mogu izraditi svoj profil te početi učiti o tehnologiji, metodologiji i pedagogiji u učionici, a uskoro će biti dostupni i tečajevi na hrvatskom jeziku. Za hrvatske učitelje dostupni su i webinari o tome što je novo na Teams platformi putem linka http://ucitelji.hr/kalendar/sto-je-novo-u-ms-teams-1/. 

Jedanaest hrvatskih škola sudjelovalo je u Microsoft Global Learning Connectionu, 48-satnom obilježavanju globalnog učenja, održanom širom svijeta 10. i 11. studenog. Tisuće učenika, edukatora i gostiju govornika svake godine se pridružuju inicijativi da bi virtualno putovali svijetom putem Microsoft Teamsa, Skypea i Flipgrida i upoznali nove prijatelje, stekli nova iskustva i vidjeli koliko virtualnih kilometara mogu prijeći tijekom 48 sati. Hrvatske škole su se putem Flipgrida, Skypea za učionicu i Teamsa za učionicu povezale sa školama iz Ukrajine, Tunisa, Kenije, Španjolske, Velike Britanije, Indije, Vijetnama, Pakistana, Argentine, Portugala i Bosne i Hercegovine. Učenici Osnovne škole Popovača putem Teams videopoziva svoja iskustva školovanja na daljinu i sudjelovanja na GLC-u ispričali su Tatjani Skoko, direktorici Microsofta Hrvatska.

Microsoft for Education nudi cjelovito rješenje koje edukatorima, učenicima i partnerima pomaže da transformiraju proces učenja. Alati potiču angažman i fokusirano učenje učenika – bez obzira na njihove sposobnosti, izazove učenja i lokaciju. Windowsi 10 su najsigurniji Windowsi do sada, što znači da su školski podaci i podaci učitelja i učenika u svakom trenutku sigurni. Uz Windows 10 uređaje te ugrađene značajke sigurnosti i privatnosti i učenici i njihovi podaci su potpuno sigurni. Uz sigurnost, naglasak je i na privatnosti pa Microsoft ne dijeli podatke niti ih prikuplja u svrhu oglašavanja. Uz Windows 10 škole dobivaju ravnotežu između zaštite uređaja i omogućavanja procesa učenja. Učenici mogu razviti kreativne, komunikacijske vještine i vještine međusobne suradnje koristeći besplatne alate poput Microsofta 365 i Microsoft Teamsa, a učitelji imaju fleksibilnost da kreiraju iskustva učenja koja duže i kvalitetnije angažiraju učenike.

23. studenog, 2020.|Zagreb

Regionalni stručnjaci predstavljaju prodaju i marketing „novog normalnog“ doba 

Online event „Prodaja 2.0. – pogled u budućnost“ donosi na jednome mjestu iskustva vodećih ljudi iz regije u prodaji i marketingu koji će ispričati svoja iskustva za vrijeme pandemije koronavirusa i predložiti konkretna rješenja 

Definitivno, pandemija koja nas je ove godine pogodila, mijenja sve. Uz puno nepoznanica i neizvjestnosti, pojedinci i tvrtke pronalaze način kako se prilagoditi novonastaloj situaciji. Zasigurno će mnoga sadašnja iskustva ostati i za duži vremenski period, tako da se danas i opravdano koristi termin "novog normalno" doba. Stoga je i tvrtka HSM informatika najavila svoj   2. prosinca održat će se online event „Prodaja 2.0. – pogled u budućnost“ (link na prijavu). Na predavanjima i ključnim panelima „Budućnost prodaje“ i „Budućnost marketinga“ u sklopu događanja govorit će se o najnovijim trendovima, iskustvima regionalnih lidera u industriji i konkretnim rješenjima kako prilagoditi poslovanje novim uvjetima pomoću digitalne tehnologije.


Postoji jaz između tvrtki i klijenata, a prodajni i marketinški timovi novog doba morat će se prilagoditi kako bi taj jaz premostili. Ključnu ulogu imat će tehnologija. Ali koja je to tehnologija koja će podići produktivnost i osigurati stalan rast?


Jakov Urbanke, Business Solutions Director, HSM Informatika
 

„Iako su rješenja koja nudimo relevantna, ova nam je godina bila jedna od najzahtjevnijih od osnutka prije 30 godina. HSM nije samo tvrtka koja implementira CRM rješenja, nego nam je, kao aktivnom korisniku, Salesforce zaista srce poslovanja. Tehnologija ne može ukloniti sve izazove, ali može pomoći prodaji i marketingu da rade sinkroniziranije i lakše dopru do kupaca. I, što je presudno, pomoći menadžmentu da odluke donosi pravovremeno i brzo“, izjavio je Jakov Urbanke, Business Solutions Director, HSM Informatika. 

Na panelu „Budućnost prodaje“ sudjelovat će Mato Njavro (ZŠEM), Darko Minić (AIGO Business System), Krešimir Hlede (Greyp Bikes) i Josip Ergović (Nexe) te će svatko iz perspektive svoje industrije govoriti o izazovima s kojima se susreće, ali pozitivnim promjenama.

„Godina 2020. samo je ubrzala tranziciju na online prodaju, čak i kod „big-ticket“ proizvoda, ali i približila proizvođača i krajnjeg kupca. Distributeri i prodajni zastupnici morat će postati sve kreativniji u pružanju dodatne vrijednosti kako bi zadržali svoju poziciju na tržištu“, naglasio je Krešimir Hlede iz tvrtke Greyp Bikes kao jednu od specifičnosti koja u budućnosti očekuje distributere. 

Moderator panela „Budućnost marketinga“ Ognjen Bagatin, CEO Poliklinike Bagatin i vlasnik časopisa Poduzetnik i sam se susreo s brojnim izazovima u koronakrizi: „Naš je najveći izazov bio kako konferencije koje smo planirali „uživo“ održati u novim uvjetima. No, našli smo način. Kontinuirano smo održavali odnose s klijentima i partnerima te smo se odlučili organizirati konferencije u online obliku. Za obje smo konferencije imali rekordan broj sudionika, što nam je pomoglo ponuditi našim partnerima više komunikacijskih platformi za promociju njihovih brendova i tako povratiti interes oglašivača.“ Kako će se razvijati svijet medija, oglašavanja, komunikacije s potrošačima i B2B zajednicom te koju će ulogu u svemu tome imati tehnologija, govorit će predstavnici vodećih regionalnih medija na panelu „Budućnost marketinga“. 

Više informacija o online događanju i program možete pronaći na mrežnoj stranici https://salesforce.hsm360.com/.

Stranica 1 od 92

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja