Vijesti 1438

 

13. svibnja, 2021. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik  

Zlatno pravilo za televizore glasi: veće je bolje. To je Samsung Neo QLED. 

Svima je poznato kako odabrati pravi televizor za vlastiti dom može postati pravi izazov. Sa sličnom pričom suočavaju se kako audiofili, tako i videofili. I dok je u audio svijetu priča postala gotovo filozofsko pitanje, odabir pravog televizora danas je zahvaljujući Neo QLED modelima televizora priča kudikamo jednostavnija. Za početak, sada znamo na koji brand se treba fokusirati. Znači, Samsung, pa QLED i onda odabir odgovarajućeg modela i veličine.


Naravno, priču o tehnologiji ćemo ostaviti za malo kasnije, a prvo ćemo se pozabaviti veličinom zaslona. Mnogi misle kako je dovoljno kupiti što veći zaslon, bez obzira na cijenu i kvalitetu televizora, čineći pri tome više pogrešaka istovremeno. Ne treba biti osobito mudar kako bi se zaključilo da veličina zaslona ovisi o veličini prostorije, kao i udaljenosti gledatelja od samog televizora.
 

Izračun veličine TV zaslona nije [ne mora] biti bauk 

Naravno, odabir je uvijek na Vama, no, ukoliko svojim, ali i očima ukućana želite pružiti optimalne i ugodne trenutke gledanja različitih TV sadržaja, tu su svakako dobrodošli korisni savjeti. Naime, svi TV uređaji imaju preporučenu udaljenost i kut gledanja koje zaista treba  uzeti u obzir prilikom odabira uređaja za Vaš dom. Prema istraživanjima i dobroj praksi, najrealniji i najbolji doživljaj pružaju zasloni koji će zauzeti 40 stupnjeva Vašeg vidnog polja. Iako postotak i sam izračun zvuče poput više matematike, ovu udaljenost  ćete jednostavno izračunati uz podatke o samoj veličini odabranog televizora. Dakle, veličinu zaslona pomnožite s 1.2 i voilà. Tu je dobitna kombinacija, tj., prava udaljenost. Na primjer, ukoliko ste ponosni vlasnik televizora od 75 inča, pomnožite s 1.2 i dobili ste rezultat od 90 inča ili 2.3 metra udaljenosti. Jednostavno. No, za ilustraciju, tu je tablica preporučenih udaljenosti gledanja za različite veličine TV uređaja sukladno veličini Vaše sobe.

 Preporučena udaljenost TV uređaja za gledanje

 

Nakon što ste izračunali potrebnu veličinu zaslona dobro je znati da ukoliko imate veći zaslon razmislite i o pravoj rezoluciji. Naime, ono što najviše ne volimo vidjeti je pikselizacija. Logika nam govori da bolja rezolucija omogućava jasniju i oštriju sliku. Fokus je na sadržaju a ne na anomalima, pikselima. Ovo nas definitivno upućuje na 4K rezoluciju.

 

Što je 4K rezolucija? Mit ili potreba?

FHD slika vs 4K

Ukoliko Vam pojmovi Full HD i 4K nisu najbliskiji, ne morate brinuti. Ne radi se o podacima koji se ne mogu razumjeti, naprotiv. Kada govorimo o rezoluciji kod televizora, zanima nas broj vodoravnih i okomitih točaka, to jest piksela. Za razliku od FHD slike koja ima 1920 vodoravnih i 1080 piksela, 4K donosi 3840 x 2160 piksela. Na prvi pogled, razlika se i ne čini prevelikom, no, kada pomnožimo jedne i druge piksele dobiti ćemo razliku od 4x u korist 4K. Naime, FHD donosi 2.073.600 piksela nasuprot 8.294.400 piksela kod 4K. Veća gustoća piksela znači bogatiju, oštriju i kvalitetniju sliku. Naravno, vjerujemo i da ste se prisjetili kako je oznaka K znak za grčku riječ Kilo što znači tisuću, a uobičajena je oznaka u mjernom metričkom sustavu. Dakle, oznaka 4K nam govori da se radi o TV uređajima s vodoravnom rezolucijom od približno 4000 piksela.

 

Kvaliteta koja se vidi!

Neo QLED TV

Sada već znamo dovoljno i sada razumijemo kako je logično da 4K donosi kvalitetu više čak i na istim veličinama TV zaslona u usporedbi s FHD televizorima. Slika je oštrija, življa i prirodnija upravo zahvaljujućih većoj gustoći piksela, a i manji pikseli doprinose jasnijoj slici kod TV uređaja veće rezolucije. Bez obzira približite li se, ili udaljite, slika će biti jednako oštra, a piksele nećete uočiti za razliku od FHD televizora. Treba svakako naglasiti i kako su mnogi do nedavno koristili argument nedostatka 4K sadržaja, no, zahvaljujući brzom razvoju video produkcija, stvar se drastično promijenila. Ne samo da postoji niz TV kanala u 4K rezoluciji, nažalost ne domaćih, ali, zahvaljujući satelitskom signalu, 4K Bluerayu, YouTubeu i drugim specijaliziranim medijima poput Netflixa, Vimea, Amazone Primea i drugih, 4K sadržaji postaju globalno dostupni. Ne treba niti naglašavati kako 4K postaje standard i kod novih profesionalnih kamera ili fotoaparata, pa čak i u konzumnim modelima, a 4K je već i uobičajen kod novih top pametnih telefona, pa čak i onih srednje klase. Stoga, sadržaji postoje, a razlika je kao da ulazite u jedan sasvim novi svijet kojeg svakako trebate vidjeti. No, da bi priča s 4K bila još bolja, tu je i već poznata upscaling tehnologija. Zahvaljujući procesoru i pametnom softveru Neo QLED televizori podižu rezoluciju, mijenjaju format i optimiziraju video sadržaj niže rezolucije. Tijekom procesa smanjuje se šum, ispravljaju se detalji, boja i kontrast, a rezultat je gotovo poput prave 4K slike. Zvuči dobro, a izgleda još i bolje. Definitivno, zamislite kako izgledaju nogometne predstave na Neo QLED televizorima?

 

Futurističke tehnologije u Vašem domu!

Samsung NeoQLED profil

Svima nam je poznato kako živimo u najburnijem i najbrže rastućem tehnološkom razvoju u povijesti čovječanstva. Iskreno, tehnologije nije lako pratiti čak i onim najmlađim generacijama, a kamoli onima malo starijima. U prednosti su samo oni koji žive tehnologije, točnije, žive od tehnologija i rade s tehnologijama. Opet, većina njih nema vremena niti živaca objašnjavati onima koji ne razumiju iz različitih razloga i pobuda, pa čak i zbog ekskluzivnog čuvanja znanja koje je stečeno dugogodišnjim učenjem. No, uz proizvođače, pa i trgovce, tu su i mediji koji pokušavaju demistificirati sofisticirano komplicirane izraze čineći ih jednostavnim i razumljivim. To je i naša glavna misija, objasniti pojmove kako bi sami korisnici mogli odabrati i uživati u onom najboljem. 

  • Quantum Matrix Pro i 8K rezolucija. I dok 4K televizori osvajaju naše domove, polako ali sigurno na vrata kuca i 8K rezolucija. To je pravi i živi dokaz kako tehnološki razvoj ne posustaje, a mi biramo ono što nam u datom trenutku najviše paše. No, pojednostavljeno, kako bismo imali što bolji kontrast u 8K slici i istovremeno otkrivati sve detalje u slici tu je Quantum Matrix Pro tehnologija. Evolucija Neo QLED 8K televizora donosi tehnologiju pozadinskog prigušenja svjetla koje upravlja patentiranim Samsung Quantum Mini LED svjetlima te na taj način dobivamo neočekivano nevjerojatne detalja uz najtamniju crnu boju i najčišćoj bijeloj, a sve uz 1,5 puta više zona od uobičajene Quantum Matrix tehnologije. Definitivno, uz ove karakteristike i uz puni 100%-tni spektar boja, svaka scena će Vam biti jasna, pa i one u mraku ili magli. Zamislite samo podatak od milijarde preciznih nijansi boje? Neo QLED sa svojim kvantnim točkama nano reda veličine pruža 100%-tni spektar boja čak i u onim najsvijetlijim scenama.
Samsung Neo Quantum Processor 8K 
  • Kao što smo već i ranije spomenuli, za procesiranje su potrebne dvije stvari, procesor i algoritmi. Ovdje upravo Neo Quantum Procesor 8K koristi podatke 16 neuronskih mreža kako bi svaki vizualni detalj optimizirao uz 8K rezoluciju. Znamo i kako se puno priča o umjetnoj inteligencija koja polako osvaja gotovo sve tehnološke procese današnjice. Ovdje upravo dolazimo do kvantnog skoka radnih značajki 8K umjetne inteligencije (AI - artificial intelligence) koja uz algoritam učenja analizira slike i prilagođava ih savršenom skladu jedinstvenosti svakog piksela.
Q-Symphony Samsung 
  • Svima nam je poznata riječ simfonija, recimo 5. Beethovenova, no, što je to Q-Symphony tehnologija? Uz kompatibilne zvučnike savršeno ćete uskladiti zvuk televizora i zvučnika uz istovremenom radu i u potpunosti osjetiti prostor u kojem je nastala glazba. Zvučnik televizora ne morate utišavati a sklad sustava osjetiti ćete kao da ste i sami dio događanja kojeg gledate i slušate. Ukratko, simfonija u Vašem domu.

 Samsung Space Fit

  • Kako bismo i sami bili fit, moramo vježbati. No, znate li da i TV uređaji moraju izvršiti određene prilagodbe kako bismo dobili i savršen zvuk u našoj sobi? Tehnologija SpaceFit Sound pojašnjava stvar. Naime, sofisticirani uređaji, a Neo QLED televizori to definitivno jesu, uz ugrađeni hardver i softver, analiziraju fizikalne parametre prostora. Dimenzije, refleksije, udaljenost od zidova, a pritom imamo slobodu pozicioniranja uređaja prema vlastitim željama, na stalku, zidu, stolu, svejedno, jer imamo automatsku i pouzdanu kalibraciju prostora koja će višekanalni zvuk učiniti vrhunskim u svakom pogledu. Takve stvari su još donedavno bile nezamislive u TV uređajima, no, uz Neo QLED, ne samo da imate besprijekornu sliku već i besprijekoran zvuk. Ne samo da ćete postati dijelom filmova ili koncerata, već ćete osjetiti i punu atmosferu nogometnih utakmica, bez obzira na prisustvo publike.

 Quantum HDR

  • Tu je i Quantum HDR tehnologija koja na površinu izvlači sve detalje i pojačava kontrast tako da svaku sliku možete doživjeti u onom stvarnom svjetlu. HDR10+ tehnologija sada nadmašuje vodeće standarde, te uz dinamičko mapiranje tonova stvara dublje tonove crne, živopisnije slike, a detalje uvijek prikazuje u punom sjaju.
OTS_virtual-sound-that-tracks-the-action
  • Poznato je kako danas imamo pametne televizore u punom smislu riječi, a to dokazuju i sve navedene tehnologije, no, to još nije sve. O umjetnoj inteligenciji smo već dosta pričali, no, ista radi i još nešto u čemu ćemo u potpunosti ući u zbivanja unutar ekrana. Naime, vjerujemo kako ste već imali priliku susresti se s pojmom OTS ili objektnim praćenjem zvuka u prostoru (Object Tracking Sound Pro). Pojam je poznat i pod nazivom AI motion tracker, a u stvari umjetna inteligencija prati i uz pametne algoritme analizira kretanje svih objekata koji se nalaze u sceni, te nastaje dinamički realni prostorni zvuk. Inače, dobro je znati kako postoje tri vrste ili tri stupnja OTS tehnologije, ovisno o podržanom broju kanala. Osnovni, pojednostavljeni oblik OTS-a dolazi kod početnih modela a podržava 2.1 stereo zvuk. OTS+ tehnologiju nalazimo kod uređaja koji podržavaju 5.1 format zvuka a konkretno radi se o 4.2, 4.2.2 ili 4.2.1 sustavima. Tu je i najnovija i najnaprednija verzija OTS pro koja se nalazi u premium 8K Neo QLED televizorima, a podržava 6.2.2 kanalni zvuk. Ovdje možemo samo uzdahnuti i uživati u benefitima tehnologija. Ne samo da dobivamo filmsku realnost kretanja predmeta, već i mnogima nešto još važnije. Po zvuku ćemo na nogometnim utakmica moći predvidjeti kretanje lopte i igrača, baš kao da smo i sami na terenu. Što se tiče zvuka, to bi bilo gotovo sve ali jedan detalj ne smijemo zaboraviti. Ponekad se događa i buka, recimo u Vašoj ulici, ili možda radovi u zgradi, a možda su i ukućani preveseli dok Vi gledate napeti film ili odlučujuću utakmicu Vašeg kluba? A k tome, velika sportsko natjecanja su pred nama. Svaki detalj je bitan. Ne razumijete komentatore, ne razumijete glavne likove, a to svakome može dići tlak. Naravno ne ukoliko imate pravi TV uređaj, Neo QLED. Tu je AVA (Active Voice Amplifier tehnologija) koja će u datim situacijama prilagoditi glasnoću govora zahvaljujući ugrađenim senzorima.

 Neo QLED i daljinski upravljač na solarni pogon


Najbolji prepoznaju izvrsnost i nagrađuju izvrsnost!Iako se priča čini nevjerojatnom i prelijepom, stvarnost uz Neo QLED TV uređaje još je ljepša. Činjenice puno govore za sebe, a i mnogi drugi su se u tu uvjerili još i prije nas, a izvrsnost je prepoznata i na svjetski priznatom međunarodnom forumu iF Design Award prije nešto manje od mjesec dana, gdje je Samsung Electronics osvojio nagradu za Neo QLED 8K TV koji koristi Infinity zaslon za maksimalno uranjanje u sadržaj smanjenjem okvira. Nešto ranije, početkom godine, na ovogodišnjem CES-u 2021 u Las Vegasu, nagrade su osvojili i 110-inčni Samsung Micro LED televizor kao i sjajan Samsung QN900A Neo QLED televizor od 85 inča. 
 

Naravno, tu su i priznanja brojnih neovisnih i utjecajnih medija svjetskog glasa, pri čemu se ističe 4K Samsung Neo QLED QN90A s nagradom Top Choice 2021 – AVS Foruma, nagradom Editors Choice – Newseeka, te nagrada nagrada Editor's Choice 2021 – Techaerisa.  

Nagrade nisu zaobišle niti 8K modele: Neo QLED 75QN900A je Top Choice AVS Foruma, NEO QLED 75QN800A je dobio nagradu Editor's Choice 2021, TECHAERISA, a isti uređaj se ponosi i nagradom NewsWeek Recommends. 

Neo QLED Gaming

U svakom slučaju Samsung Neo QLED televizori mogu biti vaš siguran partner u svim mogućim situacijama. Bilo da gledate filmove, serije, koncerte, obožavate nogomet ili druge sportove, bilo da ste gamer, a da i ne pričamo kako učenje i rad odjednom postaju ugodniji i efikasniji.

Neo QLED posao i učenje

Obzirom da se i nogometaši već polako pripremaju za ovogodišnje veliko sportsko natjecanje, zasigurno je sada i pravo vrijeme za pravu pripremu gledatelja. Pred nama je niz velikih utakmica koje će uz super veliki TV biti još većim i značajnijim. Pred nama je i pravo vrijeme iskoristiti neponovljivu priliku odabirom Neo QLED, QLED ili Crystal UHD modela od 75“ ili većeg, te se i razveseliti poklonom kojim ćete još više uživati u igranju, ali i gledanju filmova, koncerata i naravno, nogometa. Spomenuli smo već ranije važnost kompatibilnih zvučnika za Q-Symphony, a kupnjom bilo kojeg 8K modela, ili 75“ i 85“ Neo QLED, Qled ili Crystal UHD modela serije 7, 8 ili 9 iz 2021. godine postati ćete i vlasnikom soundbar zvučnika. Tu treba spomenuti o kojim se konkretno uređajima radi. Dakle, uz Neo QLED 8K očekuje Vas soundbar zvučnik HW-Q700A, uz 75“ i 85“ Neo QLED modele dolazi soundbar zvučnik HW-Q600A, uz 75" i 85" QLED modele dobivate soundbar zvučnik HW-A550, a uz 75" i 85" Crystal UHD soundbar zvučnik HW-A450.  

Kako biste ostvarili pravo na poklon, potrebno je kupljene uređaje i registrirati na stranici Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na kojoj ćete pronaći i uvjete kao i popis uređaja uključenih u promocijuPosebno treba pripaziti i na datume u kojima vrijedi ova odlična promocija. Vremena ima, a za svaki slučaj, tekst je istaknut krupnim slovima:

promocija traje od 3.5. do 11.7.2021. godine ili do isteka zaliha.


Samsung Big Screen TV Soundbar promo 2021

Za još više korisnih informacija obavezno posjetite stranicu kako biste saznali sve što bi Vas moglo zanimati:
https://www.samsung.com/hr/offer/big-screen-tvs-soundbar-promo-2021/

Ne manje važna je i stvar koja Samsung čini pouzdanim i sigurnim partnerom u Vašem domu je jamstvo od 5 godina. Naime, korisnici koji se odluče za kupovinu 8K, Neo QLED i QLED modela iz 2021. godine, u razdoblju od 1.4. pa sve do 30.06.2021. godine, ostvaruju 5 godina jamstva. Za dodatne informacije i popis modela uključenih u promociju, kao i prijavu za ostvarivanje 5 godina jamstva, potrebno je posjetiti stranicu samsung5godinajamstva.hr, a uvjeti promocije nalaze se ovdje. Svakako treba i primjetiti kako Crystal UHD iz Big Inch promocije ne ulaze u program Samsung 5 godina jamstva.

5 Godina jamstva za Samsung QLED 2021 i Lifestyle TV

Nadamo se kako su vrijednosti Samsung Neo QLED televizora dovoljno intrigantne kako bi i prema svojim mogućnostima i potrebama odabrali ono najbolje za sebe i dodatno uživali uz skorašnje velike sportske spektakle.09. svibnja, 2021. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik  

Stigle osvježene verzije Huawei MateBook D 14 i D 15 prijenosnika 

Novi modeli u odnosu na prethodnike donose duplo više radne memorije i prostora za pohranu, a umjesto Ryzena, pokreću ih Intel Core i5 procesori 10. generacije. 

Huawei je na hrvatskom tržištu predstavio osvježene verzije svojih MateBook D 14 i D 15 prijenosnih računala. Prošlogodišnji modeli dolazili su s Ryzen procesorima, dok ovogodišnja izdanja dolaze s 10. generacijom Intel Core i5 procesora, duplo više radne memorije – 16, umjesto 8 GB, te SSD-om koji sada ima duplo više mjesta za pohranu – 512 GB.


Huawei MateBook D14 i D15 razlikuju se po dijagonali zaslona od 14 i 15,6 inča, a dolaze s FullView zaslonom s izrazito tankim rubovima, što je rezultiralo s 84 i 87 posto omjera zaslona u odnosu na kućište. Ispod anti-glare premaza smješteni su IPS zasloni omjera stranica 16:9 FullHD rezolucije (1920 x 1080 piksela). Zasloni su prilagođeni bilo kojem sadržaju, od uređivanja fotografija visoke rezolucije do gledanja Blu-Ray kvalitete filmova. MateBook D serija dolazi i s TUV Rheinland certifikatom niske emisije štetne plave svjetlosti s ciljem zaštite očiju korisnika.

 Huawei MateBook D 15

Osvježene verzije prijenosnika sada pokreću Intel Core i5 procesori 10. generacije s četiri jezgre i osam threadova te donose brže performanse od svojih prethodnika. Zahvaljujući moćnom procesoru, na MateBook D 14 i D 15 prijenosnicima korisnici će bez problema obavljati sve svakodnevne zadatke. Čak 16 GB DDR4 radne memorije i 512 GB NVME PCIe SSD prostora za pohranu odlična su kombinacija i za napredne korisnike. 

Baterija velikog kapaciteta omogućuje cjelodnevno korištenje prijenosnog računala u pokretu, bez brige o pražnjenju baterije. Kada se prijenosnik i isprazni, tu je višenamjenski SuperCharge punjač snage 65 W s USB-C kabelom. Ovaj punjač podržava sve Huawei pametne telefone i tablete opremljene USB-C utorom na kojima je također moguće iskoristiti mogućnost brzog punjenja. Dolazi i sa zaštitom od pregrijavanja koja automatski zaustavlja punjenje kada temperatura postane previsoka.

 Huawei MateBook D 14

Huawei tako nastavlja s novim uređajima na hrvatskom tržištu, nakon što su nedavno predstavljene FreeBuds 4i bežične slušalice koje odlikuje vrhunski zvuk i autonomija po prihvatljivoj cijeni, te prvi monitor na hrvatskom tržištu – Huawei Display 23,8“.  

Osvježene modele MateBook D 14 i D 15 moguće je pronaći u ponudi Huawei prodajnih partnera po preporučenim maloprodajnim cijenama od 6.499 kn za D 14 model, te 6.299 kn za D 15 verziju.09. svibnja, 2021. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik  

Trofej za ovogodišnju utrku „Wings for Life World Run“ osmislio je student dizajna na Visokom učilištu Algebra 

Trofej za humanitarnu utrku „Wings for Life World Run“ ove je godine osmislio student druge godine preddiplomskog studija dizajna na Visokom učilištu Algebra, Lovro Bjegović. Utrka će se održati ovog vikenda, a njezin cjelokupni prihod namijenjen je daljnjem istraživanju ozljeda leđne moždine i paraplegije. 

Sjajna stvar je kada studenti mogu svoju kreativnost i znanje pokazati ne samo teoretski već i stvarno. Stoga se i Lovro Bjegović, student druge godine preddiplomskog studija dizajna u Algebri, kao i samo Visoko učilište Algebra mogu ponositi uspjehom koji svakako nije nezapažen. Naime, Lovro je autor je trofeja koji će ovih dana biti dodijeljen pobjednicima utrke „Wings for Life World Run“ a ista se tradicionalno održava svake godine u svibnju sa ciljem pomoći zakladi Wings for Life. Naime, zaklada sredstva usmjerava u daljnje istraživanje ozljeda leđne moždine i paraplegije. Ovom suradnjom Visoko učilište Algebra pruža konkretnu i praktičnu priliku studentima dizajna kako bi radom u stvarnom projektu stekli vrijedno iskustvo.  Obzirom kako se radi o izrazito značajnom projektu humanitarnog karaktera, ovdje se radi o dobitnoj kombinaciji za sve. Kako za samog organizatora, tako i za Visoko učilište Algebra, ali možda i ponajviše i mladim dizajnerima koji su dobili priliku konkurirati u potrazi za svježim, ali lokalno relevantnim i prepoznatljivim rješenjem dizajna trofeja za „Wings for Life World Run“ utrku.


Studenti druge i treće godine preddiplomskog studija dizajna dobili su zadatak osmišljavanja kreativnog koncepta izgleda trofeja u sklopu kolegija „Vizualno oblikovanje“, pod mentorstvom doc.art.dr.sc. Siniše Bogdanovića, voditelja studija dizajna. Osim pobjedničkog rješenja Lovre Bjegovića, 15 studenata napravilo je ukupno 25 idejnih prijedloga rješenja, među kojima su se još istaknula rješenja u finalnom izboru čiji su autori bili Stella Kralj i Dominik Gadže.

Lovro Bjegović i Siniša Bogdanović, Algebra

„Zadatak koji smo dali studentima bio je zahtjevan jer je bilo potrebno objediniti samu srž natjecanja, koje se ove godine u Hrvatskoj ne odvija samo u Zadru već po cijeloj zemlji, a da se pritom zadrži i jasno komunicira lokalni dodir izvorne utrke. Studenti su sam izazov da se osmisli i izvede originalno rješenje prihvatili s velikom dozom motiva te su kroz mentorske radionice stvorili veliku količinu kreativnih ideja. Pobjedničko rješenje odabrano je 'za dlaku' u odnosu na ostala koja su bila predložena pa sve studentice i studenti koji su radili na projektu trofeja za utrku 'Wings for Life World Run' zaslužuju iskrene čestitke“, naglasio je doc.art.dr.sc. Siniša Bogdanović, voditelj studija dizajna na Visokom učilištu Algebra.

„Kao dizajner želio sam da idejno rješenje trofeja komunicira čvrstoću i snagu, poput ljudi koji se odluče sudjelovati u utrci i boriti se za onima kojima treba pomoć, za one koji se svakodnevno bore s ozljedama leđne moždine ili paraplegijom. Ideja trofeja dolazi iz svrhe utrke i komunicira pronalazak lijeka i borbu za liječenje leđne moždine. Prilikom razrade smjernica važan mi je bio upravo lokalni aspekt, motiv vezan za Hrvatsku. Ideja samog trofeja dolazi iz ljudske kralježnice i 'hrvatskih kockica', a inspiracija mi je svakako bio Boris Ljubičić sa svojim 'kockicama'“, kaže Lovro Bjegović, student dizajna u Algebri, autor nagrađenog i odabranog idejnog rješenja trofeja za „Wings for Life World Run“.

Lovro Bjegović nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 2000 kuna, a svi studenti čija su rješenja došla do finala primili su poklon-pakete Red Bulla.08. svibnja, 2021. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik  

HRVATSKI TELEKOM IMPLEMENTIRAO BESPLATAN WIFI INTERNET U GRADU SAMOBORU I OPĆINAMA PUČIŠĆA, TOUNJ I TRPANJ 

  • Grad Samobor i općine Pučišća, Tounj i Trpanj u okviru programa WiFi4EU dobili vaučere u iznosu od 15.000 eura za osiguravanje besplatnog interneta na javnim lokacijama. 
  • Hrvatski Telekom kroz ulaganja u razvoj optičke infrastrukture, omogućavanjem pristupa kvalitetnom internetu u urbanim i ruralnim područjima te implementacijom WiFi pristupnih točaka aktivno radi na digitalizaciji Hrvatske. 

Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj, čime je građanima i posjetiteljima tih mjesta omogućen pristup internetu na javnim lokacijama. Samoboru, Pučišćima,Tounju i Trpnju su u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15.000 eura, a zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, za realizaciju ovog projekta odabrali su upravo HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i najboljeg izvođača radova.


Na području Grada Samobora izvršeni su radovi na izgradnji infrastrukture za implementaciju besplatnog bežičnog interneta na pet lokacija. Na središnjem samoborskom trgu, Trgu kralja Tomislava, omogućen je besplatan internet koji mogu koristiti građani, ali i turisti koji dolaze u posjet Samoboru. Također, besplatan WiFi moguće je koristiti na lokaciji Autobusnog kolodvora, kao i na lokaciji Sportske dvorane Samobor na kojoj se, osim velikog broja sportskih aktivnosti, održavaju i sve najveće manifestacije. Pristupna točka nalazi se i na Trgu Matice hrvatske, kod samoborske kino dvorane koja je mjesto okupljanja i druženja mnogih Samoboraca i turista. Pristupna točka postavljena je i na lokaciji samoborskog Sajmišta koje posjećuju ne samo stanovnici Samobora i okolnih mjesta, već u velikom broju i posjetitelji iz susjedne Slovenije. Sve pristupne točke su u punoj funkcionalnosti, a čitav sustav, osim što je podigao razinu internetske povezanosti, omogućio je i veću pristupačnost interneta građanima.  

Općina Pučišća je putem inicijative Europske komisije WiFi4EU dobila financijska sredstva koja je usmjerila u razvoj WiFi mreže pa su tako besplatnim pristupom internetu pokrivena sva tri naselja: Pučišća, Gornji Humac te Pražnica. „Iznimno mi je drago što smo osigurali sredstva potrebna za implementaciju WiFi mreže čime smo, u suradnji s partnerom Hrvatskim Telekomom, postavili opremu i omogućili besplatan pristup internetu na ključnim lokacijama naselja i javnim sadržajima kao što su društveni domovi i prostorije za udruge, trgovi, dječje igralište s parkom i Klesarska škola. Ovim projektom osiguran je visokokvalitetan besplatan internet te se njime povećava standard i kvaliteta života u našoj općini“, izjavio je načelnik Općine Pučišća Marino Kaštelan. 

Općina Tounj je uspješnom prijavom na natječaj europske inicijative WiFi4EU osvojila voucher nakon čega je odabrala Hrvatski Telekom za realizaciju implementacije besplatnog interneta na najfrekventnijim lokacijama. „Navedenim projektom postavljeno je i instalirano više unutarnjih i vanjskih pristupnih točaka za spajanje na besplatnu WiFi mrežu, čime se znatno podigla razina besplatnog pristupa internetu na našem području. WiFi-em smo pokrili područja od javnog interesa: Tounjski most, crkvu sv.Ivana Krstitelja, osnovnu školu, zgradu Općine, centralni trg, vatrogasni dom, rotor državne ceste D23 i županijske ceste 3220. Realizacijom navedenog projekta ostvarili smo namjeru da osiguramo besplatan pristup internetu za mještane Općine Tounj, koji koriste osobito oni mlađi. Također, uzeli smo u obzir i sve veći broj turista koji posjećuju naš kraj i koji često koriste moderne tehnologije. Izuzetno smo zadovoljni što smo ovaj projekt proveli uz stručnu pomoć Hrvatskog Telekoma“, izjavio je načelnik Općine Tounj Ivica Sopek. 

Besplatan WiFi pristup omogućen je i u Općini Trpanj, mjestu na poluotoku Pelješcu, koja je također zahvaljujući inicijativi WiFi4EU osigurala sredstva za uspostavu moderne WiFi mreže kojom su pokrivene ključne lokacije. „Općina Trpanj uspješno je aplicirala i dobila voucher europskog projekta WiFi4EU. Uz uložena dodatna sredstva proračuna i podršku Hrvatskog Telekoma besplatnim pristupom internetu pokriven je veliki dio naselja Trpanj. Instalirano je ukupno 9 pristupnih točaka na ključnim lokacijama naselja. U skladu s našim ciljem omogućavanja kvalitetnijih životnih uvjeta, kako za naše sumještane tako i za sve posjetitelje, veselimo se svakom budućem projektu i implementaciji novih tehnologija“, istaknuo je načelnik Općine Trpanj Jakša Franković. 

Hrvatski Telekom, kao najveći privatni investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj, kontinuirano ulaže u kvalitetu i razvoj infrastrukture mobilne i fiksne mreže. U prilog tome govore i brojne nagrade i priznanja za kvalitetu mreže Hrvatskog Telekoma, kao i uvrštavanje mobilne mreže HT-a među deset najbržih mreža na svijetu. Odabir Hrvatskog Telekoma od strane općina i gradova u ovim projektima dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner koji može osigurati kvalitetan pristup internetu što omogućava povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitete života građana. Kao predvodnik digitalizacije u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom ostaje usmjeren na daljnja ulaganja te omogućavanje pristupa kvalitetnom internetu što većem broju građana, kako bi svi u Hrvatskoj bili povezani na vodećoj mreži.08. svibnja, 2021. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik  

Links otvorio najveću poslovnicu u Hrvatskoj 

Maloprodajni lanac potrošačke elektronike proširio je svoj asortiman na pametne uređaje za kućanstvo i sportsku opremu 

Na više od 1000 četvornih metara, Links je 7. svibnja, u Family fun and home Mallu u Škorpikovoj ulici otvorio svoju 13. poslovnicu u Hrvatskoj. To je ujedno najveća poslovnica ovog maloprodajnog lanca potrošačke elektronike koji ove godine slavi 20 godina poslovanja. Kupcima se među više od 25.000 artikala, uz informatičke proizvode odsad nude i pametna rješenja iz područja komunikacija, sportske opreme, kućanskih uređaja te proizvodi za osobnu njegu. Proširenjem asortimana, Links je zaokružio cijeli eko sustav s proizvodima za dom, obitelj, posao, zabavu i hobi.


Proveli smo istraživanje među svojim kupcima i više od 60 posto ih je odgovorilo kako bi htjeli u našim poslovnicama kupovati i druge proizvode uz IT rješenja. Zato smo odlučili proširiti asortiman s pametnim uređajima koji nam danas olakšavaju svakodnevicu, štede vrijeme i čine život kvalitetnijim. Sva ta rješenja kupci mogu isprobati u našoj novoj poslovnici  i saznati o njima sve pojedinosti od naših educiranih prodavača ili putem nove QR retail aplikacije “ – govori Vlatko Škarica, direktor Linksa, dodajući kako su u ovoj 15 milijuna kuna vrijednoj investiciji zaposlili 25 novih djelatnika.

 Vlatko Škarica, direktor Linksa

Tvrtka je prošle godine ostvarila svoj povijesni financijski rezultat. Prihod je iznosio gotovo 325 milijuna kuna što je 40 posto više u odnosu na 2019. godinu. Škarica objašnjava kako su na početku pandemije uspjeli stvoriti velike zalihe i prebaciti gotovo 70 posto prometa preko web shopa, a kupci su znali cijeniti brze rokove isporuke od svega par sati ili sljedećeg dana.     

Links - konferencija za medije

Škarica zaključuje kako je ovo prirodni razvoj tvrtke budući da su se pozicionirali kao nacionalni lider u ponudi IT rješenja te su sada to iskustvo proširili na pametne uređaje. Tu primjerice spadaju pametni robotski usisavači, smart TV i smartwatch uređaji,  pametne žarulje, mikrovalne pećnice, hladnjaci i još brojni drugi proizvodi. Sve ove promjene zahtijevale su nova zapošljavanja i edukaciju zaposlenika, a da se takvo ulaganje Linksu isplatilo, potvrđuje dobivanje certifikata Poslodavac Partner.

Vlatko Škarica, direktor Linksa - Danijela Čavlović, Komunikacijski laboratorij

 08. svibnja, 2021. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik  

Budite dio virtualnog događaja Samsung Bespoke Home na kojem će se predstaviti novi inovativni kućanski uređaji 

Tvrtka Samsung Electronics bit će domaćin prvog „Bespoke Home“ događaja koji će se održati 11. svibnja 2021. godine, na kojem će se otkriti vizija tvrtke o kućanstvu prilagodljivog dizajna, fleksibilnih mogućnosti te značajki pametnog povezivanja realiziranih kroz najnovije inovacije

Virtualni događaj Bespoke Home 2021, na kojem će tvrtka Samsung Electronics predstaviti najnovije inovacije za pametni dom s fleksibilnim i inovativnim mogućnostima, održat će se 11. svibnja u 16:00 sati. Među uređajima koji će se predstaviti, Samsung je najavio najnoviju Bespoke seriju kućanskih uređaja i usluga koji će činiti okosnicu Bespoke pametnog doma.


Filozofija pametnog doma kojeg pokreću novi Bespoke kućanski uređaji čine prilagodljiva i fleksibilna rješenja koja će lako odgovoriti na potrebe različitih životnih stilova. Kako nam je dom ujedno postao ured, teretana i učionica, nova Bespoke pametna rješenja omogućuju upravo maksimalnu personalizaciju osobnog prostora, kombinirajući funkcionalnost s besprijekornim uklapanjem u interijer. Neke tehnologije koje će pokretati ove uređaje uključuju SmartThings platformu, kao i unaprijeđeni sustav umjetne inteligencije. Uređaji će korisnicima samostalno moći pružiti savjete tijekom obavljanja svakodnevnih kućanskih poslova, poput pripreme obroka ili organizacije ormara.

JaeSung Lee - predsjednik i voditelj Odjela za poslovanje kućanskim uređajima, Samsung Electronics

„Jako smo uzbuđeni što ćemo vam moći pokazati moderan dizajn, fleksibilne mogućnosti i pametne opcije za povezivanje unutar naše vizije istinskog Bespoke pametnog doma. Na događaju ćemo predstaviti postojeće kućanske uređaje s proširenim značajkama, kao i potpuno nove proizvode i usluge. Jedva čekamo zajedno s vama izgraditi bolju budućnost koja brine za okoliš. Svijet se toliko promijenio tijekom prošle godine i sada je došlo vrijeme da se kućanski uređaji u potpunosti prilagode novom normalnom“, izjavio je JaeSung Lee, predsjednik i voditelj Odjela za poslovanje kućanskim uređajima, Samsung Electronics.

Samsung je veliki fokus na ovom događaju postavio i na stvaranje tehnologije koja omogućava veću održivost. Kroz smanjenje otpada i energetske potrošnje, Samsung je ustrajan u pružanju dugotrajnijih, energetski-efikasnih proizvoda koji zajedno s korisnicima smanjuju globalno zagađenje. 

Pratite Bespoke Home 2021 događaj putem globalnog Samsung YouTube kanala ili službene Samsung web stranice, kao i putem Newsroom.samsung.com06. svibnja, 2021. | Zagreb | Petrinja


Uredio: Božidar Žitnik  

M SAN Grupa, dvije nove donacije

VIVAX klima uređaji i CyberPower produžni kablovi 

Kako saznajemo iz M SAN Grupe, odazivajući se na zamolbu gradonačelnika grada Petrinje gospodina Darinka Dumbovića za pomoći u opremanju modularnog naselja „Sajmište" u Petrinji, naselja namijenjenog stanovnicima koji su ostali bez svojih domova u potresima 28. i 29.12.2020. godine, tvrtka je 06. svibnja donirala 57 jedinica VIVAX klima uređaja.


Ovom donacijom osigurano je opremanje svih kontejnerski jedinica na „Sajmištu“ prije početka vrućina karakterističnih za kasno proljeće i ljeto. Uz svaku od 57 jedinica VIVAX klima uređaja doniran je i sav materijal potreban za montažu klima uređaja: od željeznih nosača do svih potrebnih cijevi i pribora.

M SAN Grupa

Kako kažu u M SAN Grupi, želja im je da kroz ovu donaciju obiteljima i stanovnicima „Sajmišta“ omoguće što ugodniji boravak u zamjenskim stanovima s iskrenom nadom da će se svi oni čim prije vratiti u svoje domove. Donaciju je ispred grada Petrinje zaprimio gospodin Darinko Dumbović, gradonačelnik.

 Darinko Dumbović - Sergej Ivasović

Nakon predaje donacije VIVAX klima uređaj gradu Petrinji predana je i druga donaciju namijenjena Gradskom društvu Crvenog Križa u Petrinji.

 Ivana Malović - Sergej Ivasović

U suradnji s američkom tvrtkom CyberPower donirano je 288 komada strujnih produžnih kablova s po pet ili šest utičnica i prednaponskom zaštitom.

CyberPower produžni kablovi

Cilj ove donacije je obiteljima s pogođenih područja omogućiti jednostavan i siguran način ukapčanja u struju i punjenja njihovih električnih uređaja. U M SAN Grupi su svjesni kako je u današnje vrijeme digitalnih komunikacija i školovanja te rada na daljinu jednostavna dostupnost do izvora električne energije esencijalna blagodat koja se podrazumijeva, osim u situacijama kada ju nemate osiguranu i kada postaje nužnost.

 Petrinja Civilna zaštita

Vođeni ovom idejom M SAN Grupa dogovorila je s kolegama iz CyberPowera realizaciju i ove donacije. Iskreno vjerujemo kao i u M SAN Grupi kako će obje donacije koristiti stanovnicima Petrinje i okolnih mjesta.

Kontejnersko naselje06. svibnja, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

Hrvatski Telekom donirao tablet uređaje i besplatni internet za još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno 

Programom Generacije zajedno omogućuje edukaciju o korištenju digitalnih alata kako bi starije osobe ostale povezane sa svojim obiteljima i prijateljima 

Tijekom prve faze programa čak 400 korisnika domova obavilo je više od 2.000 videopoziva u trajanju više od 6.000 minuta i povezali smo više od 1.300 osoba 

U programu su sudjelovali i članovi Kluba volontera HT-a 

Nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, koga Hrvatski Telekom provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, dobio je svoj nastavak. Počela je druga faza programa u sklopu koje je Hrvatski Telekom donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 16 domova za starije diljem Hrvatske.


Ustanove koje su primile donaciju i sudjeluju u drugoj fazi ovog programa Hrvatskog Telekoma su: Sestre Mace Dom, Dom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe Varaždin, Dom za starije osobe Medimar Prigorje, Dom za starije i nemoćne Alfredo Štiglić, Dom za starije osobe Ježdovec, Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec, Dom za starije i nemoćne Noni, Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo, Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Katarina, Dom za starije i nemoćne osobe Domus Christi, Dom za starije osobe Vela Luka, Dom za starije i teško bolesne odrasle osobe Majka Marija Petković, Dom za starije i nemoćne osobe Trnje, Dom za starije i nemoćne Raša, Dom za starije i nemoćne osobe sv. Antun i Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica.

U prvoj fazi projekta Generacije zajedno, koji je dio širega društveno-odgovornog koncepta U dobrim rukama, Hrvatski Telekom je donirao tablet uređaje za 15 domova. Tijekom 2020. godine korisnici domova prošli su i edukaciju korištenja digitalnih alata, poput načina na koji uspostaviti WhatsApp video pozive, a sve kako bi mogli ostati povezani sa svojim obiteljima i prijateljima. Zahvaljujući ovom programu čak 400 korisnika domova obavilo je više od 2.000 poziva u ukupno trajanju više od 6.000 minuta. U programu su sudjelovali i članovi Kluba volontera HT Grupe, a dosad je projektom povezano više od 1.300 osoba.

Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma

„U trenutku kada je svijet stao, Hrvatski Telekom je stvarao nove mogućnosti. U doba pandemije Covid-19 pokrenuli smo nacionalan program Generacije zajedno i uz pomoć tehnologije pokazali našim starijim sugrađanima da nisu sami. Program digitalne edukacije starijih osoba ide dalje, a mi nastavljamo s ispunjenjem naše misije izgradnje svijeta boljih mogućnosti za sve“, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma. 

Hrvatski Telekom sa svojim partnerom Volonterskim centrom Zagreb nastavlja na razvoju edukativnih video materijala koji će se kontinuirano nadograđivati te će biti objavljeni na službenim kanalima Hrvatskog Telekoma i drugim zainteresiranima.05. svibnja, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

DiscussIT: Pred bankama je vrijeme najvećeg preobražaja do sada 

Vodeći ljudi iz svijeta financija i IT-a okupili su se na panelu Combisa pod nazivom DiscussIT 'Inovacije za bolje društvo'. 

Financijski sektor ide u smjeru sve intenzivnije primjene tehnoloških inovacija, što će zajedno s djelovanjem COVID-19 pandemije koja intenzivno mijenja navike ljudi, snažno utjecati na preobražaj ove industrije u godinama koje dolaze, osnovna je poruka online panela DiscussIT 'Inovacije za bolje društvo' koji je organizirala IT tvrtka Combis. Sam panel je odlično organiziran i uz sjajnu produkciju, a pokazao je kako banke sve više vode računa o informatičkoj sigurnosti kao i o razvoju Fintecha, ali isto tako vidimo kako banke i državne institucije teško hvataju korak i čini se ipak zaostaju za razvijenim zemljama Europske unije. Očito da navedena disonanca nije najpovoljnije rješenje i nadamo se da će se stvari ujednačiti s bankarskim politikama razvijenijih zemalja kako bismo imali poticajnije uvjete poslovanja tvrtki. Obzirom da razmišljamo i radimo na privlačenju digitalnih nomada, trebali bismo prilagoditi i neke druge mehanizme s onim europskim kako bismo i praktično pokazali pripadnost EU. 


U kratkom uvodu glavni direktor Combisa Goran Car istaknuo je kako tehnologija može gotovo sve, ali od iznimne je važnosti digitalna vizija i motivacija, odnosno odgovor svake banke na pitanje što točno želi postići uz pomoć tehnologije. "Cilj nas u IT-u, tako i Combisa, je razgovor o bitnim temama i zasigurno edukacija kako bismo postali svjesniji da kroz tehnološke inovacije možemo pozitivno utjecati na društvo", ističe Car.

Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da su građani Hrvatske otvoreni za nove tehnologije i da će korisnici u budućnosti biti i značajnije na dobitku jer će se banke sve intenzivnije prilagođavati potrošačima i njihovim potrebama, a orijentiranost prema korisniku bit će posebno vidljiva upravo u digitalnom, tehnološkom pristupu. "Budućnost bankarstva vezana je uz inovacije i digitalizaciju, uz zadržavanje fokusa na sigurnosti i povjerenju; to su aduti koji nikada ne mogu izaći iz mode", kaže guverner Vujčić.

 direktor Combisa Goran Car - Predsjednica uprave RBA banke Liana Keserić - Guverner HNB-a Boris Vujčić

Predsjednica uprave RBA banke Liana Keserić je svoj poslovni put počela u IT sektoru unutar bankarske industrije. Upravo zato snažno vjeruje da digitalne usluge moraju biti intuitivne i jednostavne u korištenju. "Scenarij kojem težimo jest da korisnici odmah, pri prvom susretu s nekom uslugom osjete da je mogu ugodno i jednostavno koristiti. Ako se to ne dogodi, nestaje interes, čak i ako aplikacija sadrži brojnih prednosti i funkcionalnosti'', kaže Keserić koja pozitivno gleda na trendove digitalne transformacije u bankarstvu. 

"Klijenti danas očekuju da svoje poslovanje s bankom mogu obavljati s bilo kojeg mjesta, i to brzo i digitalno. A mi našim klijentima želimo omogućiti upravo to, nudeći im transparentne i lako razumljive proizvode po atraktivnim uvjetima, kao i iznimnu uslugu i digitalno korisničko iskustvo", rekao je Roberto Bitunjac, član uprave za tehnologiju i operativne poslove Sberbanke.

 Roberto Bitunjac, član uprave za tehnologiju i operativne poslove Sberbanke - Guverner HNB-a Boris Vujčić - Hrvoje Prpić, stručnjak za kriptovalute

Hrvoje Prpić, stručnjak za kriptovalute, poduzetnik i investitor govorio je o tržištu kriptovaluta za koje kaže da su tu da ostanu. "Mi danas za sebe možemo reći da smo prisustvovali povijesnom događaju prvih kriptovaluta koje će trajati stotinama, a možda i tisućama godina. Kao što su ljudi bili dio povijesti krajem devetneastog stoljeća kada je uveden papirnati novac, tako smo danas dio povijesti kada nastaju kriptovalute", rekao je Prpić koji smatra da za mnoge od njih ne možemo prognozirati rast ili pad, no za Bitcoin možemo za sigurnošću reći da će dugoročno rasti.  

Među temama panela bila je i cyber sigurnost, o kojoj Combis educira širu javnost kroz niz kampanja i medijskih tekstova.

Snimke DiscussIT panela dostupne su na YouTube i LinkedIn platformama. Definitivno velika pohvala Combisu na odlično organiziranom panelu kojim se naglašavaju neke od ključnih točaka bolje budućnosti.Stranica 1 od 111

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja