Hrvatska će ugraditi ICMP-ove tehnologije za podatkovne sustave u slučajevima nestalih osoba

Hrvatska će ugraditi ICMP-ove tehnologije za podatkovne sustave u slučajevima nestalih osoba

Vijesti Napisao/la  Cobra Srijeda, 07 Veljača 2018 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Den Haag, 06. veljače 2018.         

Hrvatska će ugraditi ICMP-ove tehnologije za podatkovne sustave u slučajevima nestalih osoba

Republika Hrvatska i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP – International Commision on Missing Persons), zajednički će raditi na ulaganju napora u pronalaženju 1.945 osoba nestalih na području Republike Hrvatske u razdoblju od 1991. do 1995. godine.


“Nadležna tijela Republike Hrvatske skoro dva desetljeća surađuju s ICMP-om, a s novom tehnologijom za forenziku i bazom podataka koja je sada dostupna, vjerujemo kako možemo dodatno unaprijediti aktivnosti koje smo već do sada skupa provodili,” izjavio je danas Stjepan Sučić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja tijekom posjete sjedištu ICMP-a u Haagu. “Glavni izazov je osigurati točne informacije o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, čemu je preduvjet nužna politička potpora procesu traženja nestalih kao i senzibiliziranost javnosti.“

2

Tijekom posjeta, pomoćnik ministra Stjepan Sučić, skupa s Višnjom Bilić, načelnicom Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Ministarstva hrvatskih branitelja, Milovanom Kubatom, predstojnikom Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Sveučilišta u Zagrebu i Monikom Karija-Vlahović, DNK analitičarkom u Zavodu, razgovarao je o mogućoj uporabi ICMP-ove aplikacije „Prijavi lokaciju“ od strane Republike Hrvatske.

Aplikacija „Prijavi lokaciju“, kojoj se može pristupiti putem ICMP-ovog Online centra za upite, omogućuje dostavljanje informacija o mogućim lokacijama grobnica, bilo anonimno ili s podacima za kontakt.

Glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger pohvalila je hrvatske vlasti zbog odluke da sudjeluju u „Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije“, koju je inicirao i koordinira ICMP, a uz potporu Europske unije. U siječnju 2017. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja i ICMP su potpisali Sporazum o sudjelovanju Republike Hrvatske u ovome projektu u sklopu kojega će sve države koje sudjeluju, moći pristupiti podacima i pretraživati podatke o aktivnim slučajevima nestalih osoba koje su dostavile Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija.

Baza podataka uključuje sljedeće podatke o nestaloj osobi: ime, ime oca, prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, datum nestanka, mjesto nestanka, općina nestanka, identifikacija (ukoliko je bilo) te naziv nadležnoga tijela kod kojeg je nestanak prijavljen. Dostupna je kao online aplikacija s hostingom na ICMP-ovom serveru uz najrigoroznije sigurnosne standarde.

“ICMP osigurava obradu podataka kojima mogu pristupiti akteri iz Hrvatske i susjednih država,” izjavila je gđa. Bomberger. “Time se omogućuje prikupljanje i razmjena podataka o nestalim osobama pojedinačno, u sigurnom sustavu, koji eliminira dupliranje evidencija i omogućuje pristup. Vjerujemo da to može rezultirati značajnim brojem novih identifikacija.”

Pozdravljajući inicijativu ICMP-a koja je prepoznata kao iznimno koristan alat u rješavanju slučajeva nestalih osoba, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić je istakao kako se „u predstojećem razdoblju, do objave Baze podataka zainteresiranoj javnosti, potrebno usmjeriti na usuglašavanje načela i standarda pri nominiranju i evidentiranju nestalih osoba, kako bi evidencija doista bila utemeljena na činjeničnoj istini“.

Naglašena je, također, iznimna učinkovitost Zajedničkog projekta identifikacija metodom analize DNA sklopljenog između Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i ICMP-a. Zajednički projekt je pomogao u identifikaciji više od 600 složenih slučajeva nestalih osoba Danas je hrvatsko izaslanstvo razgovaralo o mogućnostima edukacije u ICMP-u i detaljnom postupku za osiguravanje većeg broja DNK podudaranja u okviru zajedničkog projekta.

ICMP surađuje s vladama, organizacijama civilnog društva, pravosudnim tijelima, međunarodnim organizacijama i drugima širom svijeta u cilju rješavanja pitanja osoba koje su nestale uslijed oružanih sukoba, zlouporaba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka. Kao jedina međunarodna organizacija koja je isključivo posvećena ovom pitanju, ICMP se aktivno angažira na razvoju institucija i kapaciteta civilnog društva, unaprjeđenju zakonodavstva, jačanju društvenog i političkog zagovaranja, te razvoju i pružanju tehničke i stručne pomoći u pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba.

Pročitano 379 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Nokia 6 i 7

HR Nokia 6 i 7 300x250

Mobis

mobis
SamsungJ5

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček  Lana LandekaLana Landeka

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja