Potpisivanje Memoranduma o suradnju - Ericsson Nikola Tesla i FER Potpisivanje Memoranduma o suradnju - Ericsson Nikola Tesla i FER Foto: Božidar Žitnik

Ericsson Nikola Tesla i FER otvorili znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium

Vijesti Napisao/la  Cobra Petak, 07 Lipanj 2024 00:00 Video sadržaj
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
07. lipnja, 2024. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik 

Ericsson Nikola Tesla i FER otvorili znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium 

Otvaranjem zajedničkog znanstveno-istraživačkog laboratorija svečano je obilježen početak još jedne suradnje Ericssona Nikole Tesle i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a sve s ciljem čvršćeg povezivanja znanosti i gospodarstva kao predispozicije razvoja društva 

U Zagrebu 6. lipnja, potpisan Memorandum o razumijevanju o razvoju novih modela suradnje u nastavi i istraživanju u okviru programa „Inventorium“ između kompanije Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, te je svečano otvoren zajednički znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium, ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija. Cilj suradnje je čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja te razvoj društva znanja kojem težimo.


Kako bi se ojačala međusobna suradnja, osnovan je Inventorium, znanstveno- istraživački laboratorij, koji se nalazi u prostorima kompanije Ericsson Nikola Tesla. Sam naziv je kovanica od engleske riječi „invent“ te latinske riječi „laboratorium“, a predstavlja tehnološki laboratorij u kojem se stvaraju inovativne ideje za budućnost. Koristit će se za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija. U laboratoriju se nalazi oprema zahvaljujući kojoj će studenti moći analizirati dostupnost te karakteristike mreže, a plan je početi s razvojem dodatnih analitičkih metoda te primjenom umjetne inteligencije predviđati ponašanja mreže i automatizirati karakteristike za optimalno komunikacijsko iskustvo korisnika. To će omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja te stvaranje novih istraživačkih rezultata.

Inventorium - Ericsson Nikola Tesla - FERFoto: Božidar Žitnik 

Kompanija Ericsson Nikola Tesla već niz desetljeća aktivno surađuje s akademskom zajednicom, čime se, između ostalog, jača inovacijski potencijal, omogućava transfer znanja i tehnologija te razvoj kvalitetnih stručnjaka. Otvorenje Inventoriuma nastavak je uspješnog partnerstva s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koje traje više od 60 godina i do sada je uključivalo uspješne znanstveno-istraživačke, razvojne i obrazovne oblike suradnje i razmjene znanja.

Gordana Kovačević | predsjednica kompanije Ericsson NikolaFoto: Božidar Žitnik 

„Iznimno me veseli dugogodišnja uspješna suradnja koju imamo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Vjerujem da će znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium dodatno ojačati našu suradnju te otvoriti nove mogućnosti rada na zajedničkim projektima te tako omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja i stvaranje novih istraživačkih rezultata. Prostor, oprema, znanje i podrška naših zaposlenika stavlja se na raspolaganje za različite oblike aktivnosti koje ćemo nastaviti zajednički promišljati i definirati u partnerskom odnosu kako bismo još više osnažili naše timove za dodatne iskorake u istraživačkom prostoru razvoja novih tehnologija “, istaknula je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Vedran Bilas | dekan FER-a  u ZagrebuFoto: Božidar Žitnik

Prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, izrazio je zadovoljstvo nastavkom uspješne višedesetljetne partnerske suradnje i istaknuo: „Hrvatska se može tehnološki razvijati samo ako postoji okruženje i interakcija poduzetnika, tvrtki i akademskih institucija s visokim ambicijama i izvrsnim rezultatima. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) je prepoznat i po suradnji s gospodarstvom, a jačanje i širenje te suradnje je jedan od naših strateških ciljeva.

Inventorium - Ericsson Nikola Tesla - FERFoto: Božidar Žitnik

Višedesetljetno partnerstvo FER-a i Ericsson Nikole Tesle može poslužiti kao primjer dobre prakse jer uključuje brojne modele suradnje u istraživanjima, obrazovanju i inovacijama koja se kontinuirano nadopunjuje i razvija i koja značajno doprinosi stvaranju talenata i razvoju njihovih karijera. Posebice nas veseli da se novim laboratorijem otvaraju mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja.“

Inventorium - Ericsson Nikola Tesla - FERFoto: Božidar Žitnik 

Na svečanom otvorenju Inventoriuma, na kojem su sudjelovali brojni predstavnici akademske zajednice, gospodarstvenici te drugi uvaženi gosti, predstavljena su i neka napredna inovativna ICT rješenja koja stavljaju tehnologiju u službu građana i budućih generacija te poboljšavaju život ljudi stvarajući novu vrijednost za društvenu zajednicu.

Inventorium - Ericsson Nikola Tesla - FERFoto: Božidar Žitnik

Pročitano 397 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja