Lenovo ThinkPad_L14 Lenovo ThinkPad_L14 Izvor: Lenovo

Inovacije i bolja održivost najnovijih Lenovo prijenosnih računala ThinkPad serije L i serije X

Vijesti Napisao/la  Cobra Srijeda, 27 Ožujak 2024 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
27. ožujka, 2024. | Zagreb l Uredio: Božidar Žitnik 

Inovacije i bolja održivost najnovijih Lenovo prijenosnih računala ThinkPad serije L i serije X 

  • Novi ThinkPad L14 i Gen 5, L16 i Gen 1, L13 Gen 5, L13 2-u-1 Gen 5, X13 Gen 5 i X13 2-u-1 Gen 5 s Intel Core Ultra procesorima s Intel vPro su računala s umjetnom inteligencijom spremna podići rad s umjetnom inteligencijom na novu razinu
  • ThinkPad L14 Gen 5 i L16 Gen 1 dostupni s procesorima serije AMD Ryzen PRO 7030. 

Lenovo je predstavio svoju najnoviju ponudu poslovnih prijenosnih računala u obliku ThinkPad L i ThinkPad X13 serije. Nova prijenosna računala potvrda su predanosti tvrtke inovacijama i održivosti sa značajkama kao što su poboljšana mogućnost popravka, više recikliranih materijala, učinkovito upravljanje napajanjem i moćne mogućnosti obrade s ugrađenom sigurnošću i upravljivošću. Ovim ponudama, Lenovo ne samo da prikazuje svoju tehnološku stručnost, već i svoju predanost pružanju podrške raznolikoj bazi korisnika u postizanju uspjeha u mnogim poslovnim segmentima.


Najnovija Lenovo ThinkPad L i X13 serija donosi višestruka poboljšanja usmjerena na unaprjeđenje korisničkog iskustva. Novi modeli nude nekoliko faktora oblika – uključujući 13-inčne ili 13-inčne 2-u-1, 14-inčne te uvođenje novih 16-inčnih zaslona u ThinkPad L16 – služeći onima kojima je potrebna prenosivost bez ugrožavanja performansi. Opremljeni dodatnom kamerom više rezolucije od 5 MP, korisnici mogu očekivati poboljšane mogućnosti video konferencija i stvaranja sadržaja. Zasloni omjera 16:10 dizajnirani su kako bi ponudili impresivno iskustvo gledanja za optimalnu produktivnost, a uz podršku do 64 GB RAM-a, ova prijenosna računala obećavaju besprijekoran multitasking i poboljšane performanse. Poboljšanja u termičkom dijelu stražnjeg ventilacijskog otvora osiguravaju učinkovito hlađenje za dugotrajnu upotrebu, dok odabrani modeli nude podršku za do Wi-Fi 7 i 4G LTE ili 5G sub6 na odabranim modelima, poboljšavajući mogućnosti povezivanja. Pokreću ih Intel Core Ultra procesori s Intel vPro ili AMD Ryzen PRO 7030 Series procesorima na ThinkPad L14 Gen 5 i L16 Gen 1, ova nova prijenosna računala dizajnirana su za optimalno pokretanje Windows 11 i spremna su povećati produktivnost i pojednostaviti profesionalne zadatke. 

Održivost i dostupnost na prvom mjestu

Lenovo/ThinkPad_L13
 

Izvor: Lenovo

Poslovna prijenosna računala sljedeće generacije moraju pružiti poboljšana korisnička iskustva, a istovremeno činiti korake prema poboljšanju svog utjecaja na kružno gospodarstvo. Kako bi  pomogao u smanjenju emisija i podržao korisnike u njihovim vlastitim ciljevima održivosti, Lenovo je napravio značajan napredak u ovom području kroz razvoj inovativnih opskrbnih lanaca, usluga, dizajna proizvoda i materijala, omogućujući im prijelaz na kružni model “dizajn, korištenje, vraćanje, ponovno korištenje”. Najnovija ThinkPad prijenosna računala tvrtke Lenovo dodatno utjelovljuju ovu predanost povećanjem mogućnosti popravka kako bi se smanjio elektronički otpad, nudeći novu tehnologiju iz 3M koja poboljšava svjetlinu zaslona uz smanjenje potrošnje energije i nove taktilne oznake za inkluzivnije korisničko iskustvo.
 

Stvoren 2020., Lenovo Product Diversity Office (PDO) nastoji implementirati revizijsku ploču Diversity by Design i uvesti kontrolne točke u faze planiranja, razvoja i izvedbe Lenovo proizvoda, što potvrđuje da su rješenja inkluzivna i pristupačna. Lenovo PDO blisko surađuje s različitim skupinama korisnika, uključujući Governor Morehead školu za slijepe kako bi poboljšao razumijevanje interakcije računala sa slijepim i slabovidnim korisnicima. Lenovo je u suradnji s Microsoftovim timom za pristupačnost ugradio nove taktilne znakove za povećanu pristupačnost u dizajn tipkovnice, postavljajući nove industrijske standarde. Ove nove oznake sada su integrirane u novi dizajn ThinkPad modela u 2024.

 

Nedavno najavljeni Lenovo ThinkPad T14 Gen 5, T14s Gen 5 i ThinkPad L14 Gen 5 opremljeni su vrhunskim 3M optičkim filmskim rješenjem izrađenim korištenjem DBEF5 tehnologije u odabranim zaslonima 14-inčnih prijenosnih računala. Ova tehnologija predstavlja značajan napredak u kvaliteti zaslona. Korištenjem ovog optičkog filma, Lenovo osigurava da njihovi zasloni prijenosnih računala ne samo da isporučuju iznimnu svjetlinu, sada povećanje do 400 nita s do sada 300 nita, već također doprinose smanjenju potrošnje energije do 16%, promičući energetsku učinkovitost bez ugrožavanja jasnoće slike. Ova inovativna značajka naglašava posvećenost tvrtke Lenovo pružanju vrhunskih performansi korisnicima pritom vodeći računa o potrošnji energije.

Lenovo_ThinkPad_LIzvor: Lenovo

Jedna od ključnih značajki novih ThinkPad L14 Gen 5 i L16 Gen 1 je poboljšana mogućnost popravka, uz podršku iFixita koji je dao preliminarnu ocjenu 9 od 10. Istaknuto u nedavnoj najavi ThinkPad T14 Gen 5 i T16 Gen 3, ovo je partnerstvo identificiralo načine za poboljšanje dizajna i inženjeringa tako da korisnici mogu jednostavno popraviti i nadograditi svoje uređaje, putem lako dostupnih korisnički zamjenjivih jedinica (CRU) kao što su DIMM, tipkovnica, SSD i WWAN, čime se produljuje životni vijek korisničkih uređaja i pomaže u smanjenju elektroničkog otpada. Ova predanost poboljšanju mogućnosti popravka izdvaja Lenovo od ostalih proizvođača i ističe njegovu predanost proizvodnji pouzdanijih i trajnijih proizvoda. 

Neuralne procesorske jedinice (NPU) za poboljšane AI mogućnosti
Lenovo_ThinkPad_X13
 

Izvor: Lenovo

Uključivanje Intel Core Ultra procesora u ThinkPad L i X13 seriju je velika prekretnica za korisnike koji žele iskoristiti AI u svojim radnim procesima. NPU su specijalizirani procesori koji su posebno dizajnirani za zadatke umjetne inteligencije, kao što su prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika i strojno učenje. Prebacivanjem ovih zadataka na namjenski hardver, korisnici mogu uživati u poboljšanim performansama, smanjenoj potrošnji energije i većim brzinama računanja. To rezultira učinkovitijim i brzim računalnim iskustvom, čineći nove ThinkPad uređaje idealnima za radne tijekove vođene umjetnom inteligencijom.
 

Copilot u sustavu Windows korisnicima je na dohvat ruke kao njihov svakodnevni AI suputnik, koji radi u raznim aplikacijama u sustavu Windows 11 kako bi pojednostavio zadatke, postavke kontrole I pokrenuo kreativnost. Omogućen je brz pristup AI suputniku s jednim pritiskom tipke Copilot. 

Intel Core Ultra podržavat će više od stotinu aplikacija poboljšanih za AI, uključujući aplikacije kao što su Zoom, Microsoft Teams, Adobe Lightroom i Studio Effects koje su optimizirane za pružanje vrhunskog korisničkog iskustva, koje karakteriziraju intuitivna funkcionalnost i dinamičke mogućnosti. Značajke kao što su predviđanja teksta, prijepisi sastanaka i e-pošta sa sažetkom poboljšavaju produktivnost, dok alati za digitalni sadržaj osnažuju kreativnost bez ugrožavanja performansi sustava. Suradnja tvrtke Lenovo sa strateškim partnerima za isporuku personaliziranih AI rješenja pokreće transformativni pomak u osobnom računalstvu, utirući put prema još intuitivnijem i učinkovitijem korisničkom iskustvu. 

Provjerena tehnologija za zahtjevna okruženja kojima upravlja IT

Lenovo_ThinkPad_L13

Izvor: Lenovo

Lenovo ThinkPad L14 Gen 5 i ThinkPad L16 Gen 1 dostupni su s procesorima AMD Ryzen PRO serije 7030 koji su pomno dizajnirani kako bi bili izvrsni u izazovnim okruženjima poslovnih operacija kojima upravlja IT. S do 8 procesorskih jezgri visokih performansi, ovi procesori pružaju munjevito brze mogućnosti multitaskinga, olakšavajući besprijekornu produktivnost u suočavanju sa zahtjevnim zadacima. Uz AMD Radeon integriranu grafiku, korisnici imaju koristi od poboljšanih performansi za vizualizaciju, glatki 4K streaming i robusnu podršku za više zaslona. Dodatno, integracija AMD PRO tehnologija poboljšava sigurnosne protokole u sinergiji s Lenovo ThinkShield rješenjima, pojednostavljuje upravljivost i pomaže u poboljšanju stabilnosti i pouzdanosti ThinkPada. Skrojeni kako bi zadovoljili stroge zahtjeve IT timova, ThinkPad L14 Gen 5 i L16 Gen 1 pokretani procesorima AMD Ryzen PRO 7030 serije su pouzdana moćna prijenosna računala dizajnirana za optimizaciju učinkovitosti i performansi za tvrtke koje rade u složenim IT okruženjima.
 

„Najnovija poslovna prijenosna računala Lenovo, serija ThinkPad L i ThinkPad X13 pokazuju predanost tvrtke Lenovo inovacijama i poboljšanjima u održivosti, nudeći značajke kao što su jednostavniji popravci, povećana upotreba recikliranih materijala i učinkovitije upravljanje energijom,” izjavio je Tom Butler, izvršni direktor, IDG portfelj komercijalnih proizvoda, Lenovo. "Sa snažnim mogućnostima obrade osmišljenim da ponude AI optimizirana iskustva, ugrađenu sigurnost i poboljšanu upravljivost, ova su prijenosna računala savršena za poslovne profesionalce koji traže tehnologiju visokih performansi te tehnologiju koja je ekološki svjesnija.“ 

Cijena i dostupnost: 

  • Početna cijena Lenovo ThinkPad L14 i Gen 5 iznosi 1099 € (PDV nije uključen), a očekuje se da će biti dostupan od drugog kvartala 2024.
  • Početna cijena Lenovo ThinkPad L14 Gen 5 AMD iznosi 1019 € (PDV nije uključen), a očekuje se da će biti dostupan od drugog kvartala 2024.
  • Početna cijena ThinkPad L16 i Gen 1 iznosi 1099 € (PDV nije uključen), a očekuje se da će biti dostupan od drugog kvartala 2024.
  • Početna cijena ThinkPad L16 Gen 1 AMD iznosi 1019 € (PDV nije uključen), a očekuje se da će biti dostupan od drugog kvartala 2024.
  • Početne cijene Lenovo ThinkPad L13 Gen 5 i L13 2-u-1 Gen 5 iznose 1069 € (PDV nije uključen) i 1199 € (PDV nije uključen), a očekuje se da će biti dostupni od drugog kvartala 2024.
  • Početne cijene Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 i X13 2-u-1 Gen 5 iznose 1399 € (PDV nije uključen) i 1649 € (PDV nije uključen), a očekuje se da će biti dostupni od drugog kvartala 2024. 

Specifikacije proizvoda 

 

 

ThinkPad L14 i Gen 5

ThinkPad L14 Gen 5

Performance

Processors

Intel® Core® Ultra processors

AMD Ryzen 7030 Series processors

OS

Windows 11 Pro, Linux certified

Memory

Up to 64GB DDR5

Storage

Up to 2TB PCIe 4x4 M.2 2280 SSD

Graphics

Up to Integrated Intel Arc

Integrated AMD Radeon Graphics

Display

14-inch 16:10 WUXGA IPS:

·        Non-touch, 400nit, DBEF5

·        Touch, 400nit Low Blue Light, DBEF5

·        Non-touch, 400nit, Low Power, Low Blue Light

Audio

Dolby Audio® Speaker System

Dolby Voice®

2 x speakers (50% PCC plastic)

2 x Microphones

Camera

HD RGB or 5MP RGB+InfraRed with privacy shutter

Battery

46.5Whr or 57Whr (90% PCC plastic);

Security

Chip

dTPM 2.0, fTPM

Physical

Match-on-Chip Touch Fingerprint Reader on keyboard

IR Camera option with Windows Hello facial recognition

Webcam privacy shutter

Nano Kensington lock slot

Connectivity

Ports

1 x USB4 (Thunderbolt 4 on Intel models)

1 USB-C (10Gbps)

2 x USB-A (5Gbps)

1 x USB-A (Hi-Speed USB)

HDMI 2.1

1 x RJ45; 1 x Audio combo; Nano SIM

Wireless

Up to Wi-Fi 7 (Intel only); Wi-Fi 6E

Optional 4G LTE

Bluetooth 5.3

Design

Dimensions

313.7 x 226 x 18.66mm

12.4 x 8.9 x 0.73 inches

Weight

Starting at 1.36kg / 2.99 pounds

Materials

A Cover: 50% recycled aluminum

B sheet: 50% PCC plastic

Keyboard frame: 60% PCC plastic

D Cover: 50% PCC plastic (PC/ABS); 30% PCC plastic (PC/CF)

Speaker Enclosure: 90% PCC plastic

Battery Pack: 90% PCC plastic

Key Caps: 85% PCC plastic (Backlight); 70% PCC plastic (Non-Backlight)

65W AC Adapter: 90% PCC plastic

 

 

 

 

ThinkPad L16 i Gen 5

ThinkPad L16 Gen 5

Performance

Processors

Intel Core Ultra processors

AMD Ryzen 7030 Series processors

OS

Windows 11 Pro, Linux certified

Memory

Up to 64GB DDR5

Storage

Up to 2TB PCIe 4x4 M.2 2280 SSD

Graphics

Up to Integrated Intel Arc

Integrated AMD Radeon Graphics

Display

16-inch 16:10 WUXGA IPS:

·        Non-touch, 300nit

·        Touch, 300nit, Low Blue Light

·        Non-touch, 400nit, Low Power, Low Blue Light

Audio

Dolby Audio® Speaker System

Dolby Voice®

2 x speakers (50% PCC plastic)

2 x Microphones

Camera

HD RGB or 5MP+InfraRed with privacy shutter

Battery

46.5Whr (90% PCC plastic); 57Whr

Security

Chip

dTPM 2.0, fTPM

Physical

Match-on-Chip Touch Fingerprint Reader on keyboard

IR Camera option with Windows Hello facial recognition

Webcam privacy shutter

Nano Kensington lock slot

Connectivity

Ports

1 x USB4 (20Gbps) (Thunderbolt 4 on Intel models, 40Gbps)

1 USB-C (10Gbps)

2 x USB-A (5Gbps)

1 x USB-A (Hi-Speed USB)

HDMI 2.0b

1 x RJ45; 1 x Audio combo; Nano SIM

Wireless

Up to Wi-Fi 7 (Intel only); Wi-Fi 6E

Optional 4G LTE

Bluetooth 5.3

Design

Dimensions

357.2 x 253.4 x 20.7mm

14.1 x 9.9 x 0.8 inches

Weight

Starting at 1.77kg/3.90 pounds

Materials

B sheet: 50% PCC plastic

Keyboard frame: 60% PCC plastic

D Cover: 50% PCC plastic (PC/ABS)

Speaker Enclosure: 90% PCC plastic

Battery Pack: 90% PCC plastic

Key Caps: 85% PCC plastic (Backlight); 70% PCC plastic (Non-Backlight)

65W AC Adapter: 90% PCC plastic

 

 

 

 

ThinkPad L13 Gen 5

ThinkPad L13 2-in-1 Gen 5

Performance

Processors

Intel Core Ultra processors

OS

Windows 11 Pro, Linux certified

Memory

Up to 32GB LPDDR5

Storage

Up to 1TB PCIe 4x4 M.2 2280 SSD

Graphics

Integrated Intel Graphics

Display

13.3-inch 16:10 WUXGA IPS:

·        Non-touch, 300nit

·        Touch, 300nit, Low Blue Light

·        Non-touch, 400nit, Low Power, Low Blue Light

·        Touch, 300nit

·        Touch, 400nit, Low Blue Light, EyeSafe

Audio

User-facing Dolby Audio® Speaker System

Dolby Voice®

2 x speakers (50% PCC plastic)

2 x Microphones

Camera

HD RGB or 5MP RGB+InfraRed with privacy shutter; optional 5MP World facing camera on L13 2-in-1

Battery

46Whr

Security

Chip

dTPM 2.0, fTPM

Physical

Power-on Fingerprint Reader

IR Camera option with Windows Hello facial recognition

Webcam privacy shutter

Nano Kensington lock slot

Connectivity

Ports

1 x Thunderbolt 4 (40Gbps)

1 USB-C (10Gbps)

2 x USB-A (5Gbps)

HDMI 2.1

1 x Audio combo; Nano SIM

Wireless

Wi-Fi 6E

Optional 4G LTE

Bluetooth 5.3

Design

Dimensions

 305 x 218 x 17.23mm

12.0 x 8.58 x 0.68 inches

Weight

Starting at 1.26kg/2.78 pounds

Materials

A Frame: 30% PCC plastic

D Cover: 30% PCC plastic

Speaker Enclosure: 50% PCC plastic

Battery Pack: 90% PCC plastic

Key Caps: 85% PCC plastic (Backlight); 70% PCC plastic (Non-Backlight)

65W AC Adapter: 90% PCC plastic

         

 

 

 

 

ThinkPad X13 Gen 5

ThinkPad X13 2-in-1 Gen 5

Performance

Processors

Up to Intel Core Ultra processors with Intel vPro, EVO Edition

OS

Windows 11 Pro, Linux certified

Memory

Up to 64GB LPDDR5x

Storage

Up to 2TB PCIe 4x4 M.2 2280 SSD

Graphics

Up to Integrated Intel Arc

Intel Integrated Iris Xe

Display

13.3-inch 16:10 WUXGA IPS:

·        Non-touch, 300nit

·        Touch, 300nit

·        Non-touch, 400nit, Low Power, Eyesafe

·        Touch, 300nit

·        Touch, 400nit, Low Power, EyeSafe

 

With Lenovo integrated Pen

Audio

User-facing Dolby Audio® Premium

Dolby Voice®

2 x speakers (90% PCC plastic)

2 x Microphones

Camera

Up to 5MP RGB+InfraRed with privacy shutter

Battery

41Whr or 54.7Whr (90% PCC plastic);

Security

Chip

dTPM 2.0, fTPM

Physical

Power-on Fingerprint Reader

IR Camera option with Windows Hello facial recognition

Webcam privacy shutter

Nano Kensington lock slot

Connectivity

Ports

2 x Thunderbolt 4 (40Gbps)

2 x USB-A (5Gbps)

HDMI 2.1

1 x Audio combo; Nano SIM

Wireless

Up to Wi-Fi 7; Wi-Fi 6E

Optional 4G LTE; 5G sub6 (on X13 Gen 5)

Bluetooth 5.3

Design

Dimensions

 301.7 x 214.8 x 15.95 mm

11.9 x 8.5 x 0.63 inches

Weight

Starting at 1.12kg/ 2.47 pounds

Materials

A Cover: 90% recycled magnesium

D Cover: 55% recycled aluminum

 

A Cover: 90% recycled magnesium

C Cover: 90% recycled magnesium

D Cover: 90% recycled magnesium

 

Speaker Enclosure: 90% PCC plastic Battery Pack: 90% PCC plastic

Key Caps: 85% PCC plastic (Backlight); 70% PCC plastic (Non-Backlight)

65W AC Adapter: 90% PCC plastic

Pročitano 430 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja