Novi Samsung ISOCELL HP2 senzor povećava kapacitet za maksimalne performanse piksela, omogućavajući detaljne, savršene slike u svim svjetlosnim uvjetima

Novi Samsung ISOCELL HP2 senzor povećava kapacitet za maksimalne performanse piksela, omogućavajući detaljne, savršene slike u svim svjetlosnim uvjetima

Vijesti Napisao/la  Cobra Petak, 20 Siječanj 2023 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
20. siječnja, 2023. | ZagrebUredio: Božidar Žitnik

Samsung predstavio novi 200MP senzor za vrhunski doživljaj visoke rezolucije na pametnim telefonima 

Novi Samsung ISOCELL HP2 senzor povećava kapacitet za maksimalne performanse piksela, omogućavajući detaljne, savršene slike u svim svjetlosnim uvjetima 

Sjajna vijest za sve ljubitelje fotografiranja uz pomoć pametnih Samsung mobitela. Naime, Samsung Electronics je predstavio ISOCELL HP2, najnoviji 200-megapiksleni (MP) senzor slike s unaprjeđenom tehnologijom piksela i punim kapacitetom za stvaranje zadivljujućih mobilnih fotografija na budućim vrhunskim pametnim telefonima.


„Samsung ISOCELL HP2 koristi moćnu Samsung tehnologiju senzora slike za visoku rezoluciju, vrhunsko znanje i donosi iskustvo za epske detalje. Naše vodstvo iskazuje se u inovativnoj tehnologiji piksela koja omogućava da naši senzori idu korak dalje po pitanju broja i veličine samih piksela. Nastavit ćemo otvarati nove horizonte, ali i dodatno učvrstiti svoju prisutnost na rastućem tržištu koje obuhvaća senzore ultra visoke razlučivosti,“ rekao je JoonSeo Yim, izvršni potpredsjednik poslovnog tima za senzore u tvrtki Samsung Electronics. 

ISOCELL HP2 senzor, koji sadrži 200 milijuna piksela veličine 0.6 mikrometara (μm) u optičkom formatu od 1/1.3-inča, veličine je onih senzora koji se koriste u glavnim 108MP kamerama pametnih telefona. To omogućava korisnicima da uživaju u još višim rezolucijama u najnovijim, vrhunskim pametnim telefonima bez većih izbočina kamere na uređaju. 

S naprednom Samsung Tetra2pixel tehnologijom za kombiniranje piksela, HP2 senzor dodaje veću svestranost kameri jer simulira različite veličine piksela kako bi se prilagodio promjenjivim svjetlosnim uvjetima. U okruženjima sa slabim osvjetljenjem, transformira se u senzor slike od 1.2μm 50MP ili 2.4μm 12.5MP spajanjem četiri do 16 susjednih piksela. Za potpuniji 8K video, otprilike na 33MP, HP2 senzor prebacuje se na 1.2μm 50MP način rada kako bi minimizirao obrezivanje sadržaja i uhvatio što više scene. Snimanjem u 8K pri 30 fps-a (eng. frames-per-second), široko vidno polje zajedno s većom količinom piksela može proizvesti oštre kinematografske videozapise.

Samsung_ISOCELL_HP2 Zahvaljujući Samsung Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) tehnologiji, izblijeđene fotografije snimane u jako osvijetljenim okruženjima mogu se značajno smanjiti s HP2 senzorom. U foto diodi, koja se nalazi unutar svakog pojedinog piksela, na dnu su postavljena takozvana „vrata“ za prijenos elektrona od piksela do logičke razine. S velikom preciznošću, D-VTG dodaje drugi ulaz za prijenos, unaprjeđujući puni kapacitet piksela za više od 33%. Uz veću pohranu elektrona i učinkovit prijenos signala, ova metoda može smanjiti prekomjernu ekspoziciju te poboljšati reprodukciju boja, posebice u okruženjima s jakim izvorom svijetla. 

U postavkama slabog osvijetljena, auto-focusing na HP2 senzoru podignut je na novu, višu razinu sa Super QPD značajkom koja omogućava korištenje svih 200 milijuna piksela za potrebe fokusiranja. Funkcionira na način da grupira četiri susjedna piksela za prepoznavanje i vertikalnih i horizontalnih promjena obrasca za brži i precizniji auto-fokus. 

Za vrhunske HDR performanse, Samsung po prvi put uvodi DSG značajku u načinu rada s 50MP kamerom, primjenjujući dvije odvojene konverzije vrijednosti na analogni signal koji je primljen na razini piksela. Uz to, Smart-ISO Pro, HDR rješenje koje spaja različite razine ISO vrijednosti iz svake pojedine ekspozicije, omogućava kameri snimanje 12.5MP fotografija i 4K videozapisa pri 60 fps-a u HDR-u. 

Samsung ISOCELL HP2 senzor je već ušao u masovnu proizvodnju i uskoro ćemo ga moći i sami isprobati na djelu.

Pročitano 109 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja