ICT rješenja za održive gradove

ICT rješenja za održive gradove

Vijesti Napisao/la  Cobra Utorak, 21 Rujan 2021 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

21. rujna, 2021. | Zagreb
Uredio: Božidar Žitnik  

ICT rješenja za održive gradove 

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u gradu Osijeku sudionici ovog događanja posjetili su osječki ured Ericssona Nikole Tesle. Održano je predavanje na temu kako tehnologije budućnosti omogućuju kreiranje novih digitalnih usluga koje će dovesti do značajnih promjena u navikama građana u gradskoj mobilnosti i održivom razvoju pametnih gradova.


Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava, kao i ljude da se upoznaju s alternativnim načinima prijevoza i vožnje automobilima. Ovogodišnji poziv je pod sloganom “Krećite se s nama!”, a tema je „Sigurno hodanje i biciklizam”.  

U sklopu navedenih aktivnosti, dr.sc. Krešimir Vidović, stručnjak Ericssona Nikole Tesle za korištenje ICT-a u prometu i transportu, posjetiteljima osječke kompanijske lokacije objasnio je kako tehnologije budućnosti (5G, IoT, Big data) omogućuju kreiranje novih digitalnih usluga koje će dovesti do značajnih promjena u navikama građana u gradskoj mobilnosti i održivom razvoju pametnih gradova. Naime, trendovi sve većeg korištenja električnih romobila ili bicikala za potrebe gradske mobilnosti pred pametne gradove stavljaju zahtjev osiguravanja infrastrukture potrebne za besprijekorno svakodnevno korisničko iskustvo od početka do cilja multimodalnog putovanja. 

Kao odgovor na navedeno osvrnuo se na viziju pametnih ''Ciklo'' stanica koje će osim unaprjeđenja održive mobilnosti imati značajnu ulogu u podizanju svijesti o kvaliteti okoliša u kojem se krećemo te o kvaliteti vode koju pijemo na našim svakodnevnim rutama. Također pridonose jačanju svijesti o potencijalu korištenja obnovljivih izvora energije te pametnog i odgovornog upravljanja otpadom uz pružanje relevantnih servisnih informacija i promociju turističke destinacije. Uz predavanje o vodećim tehnološkim trendovima u digitalnoj transformaciji, predstavio je i konkretne projekte u području pametne mobilnosti u kojima su sudjelovali stručnjaci Ericsson Nikole Tesle na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ovo predavanje polučilo je veliki interes sudionika uz niz konkretnih pitanja vezanih uz ovu aktualnu temu. 

Područje e-Okoliša Ericson Nikola Tesla prepoznao je kao strateški važan segment u pogledu razvoja rješenja i usluga te u ovom području sudjeluje u različitim projektima koji poboljšavaju kvalitetu života građana.

Pročitano 210 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja