Dematerijalizacijom do profitabilnosti i održivosti

Dematerijalizacijom do profitabilnosti i održivosti

Vijesti Napisao/la  Cobra Srijeda, 17 Veljača 2021 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

17. veljače, 2021. | Zagreb 

Uredio: Božidar Žitnik 

Dematerijalizacijom do profitabilnosti i održivosti 

Ericssonov Consumer & IndustryLab izvještava da dematerijalizirane kompanije očekuju da će im cloud i mobilne tehnologije pomoći u povećavanju produktivnosti i održivosti do 2030. 

Ericssonovo najnovije IndustryLab istraživanje predviđa da je dematerijalizacija put do profitabilnosti i održivosti. Prvo od istraživanja u seriji „Budućnost kompanija“ Ericssonovog IndustryLaba provedeno putem interneta, ispitivalo je mišljenje uredskih zaposlenika i donositelja ICT odluka o budućnosti njihovih kompanija. Izvještaj tog istraživanja utemeljen je na 5.000 odgovora s 11 tržišta, koji predstavljaju oko 175 milijuna zaposlenika u cijelom svijetu. Zaključak izvještaja je da će dematerijalizacija biti ključna za veću produktivnost i održivost u budućnosti. U praksi to može značiti premještanje podataka i aplikacija u oblak ili prelazak s fizičke proizvodnje na digitalne proizvode i usluge. Danas je gotovo 7 od 10 ispitanih kompanija došlo na pola puta ili dalje na njihovom putu dematerijalizacije. Umjesto baze u uredu, 6 od 10 kompanija očekuje prelazak u spojenu stvarnost (eng. extended reality -XR), konkretnije, na uređaje za proširenu i virtualnu stvarnost (eng. augmented reality - AR i virtual reality - VR), oblak i mobilnu tehnologiju.


S tom promjenom, mobilna povezanost će postati ključna za omogućavanje prelaska na rad s udaljenosti i povećanu profitabilnost. Uz uštede vezano uz održavanje ureda, kompanije mogu jednostavno otvarati nove podružnice, zapošljavati u inozemstvu ili putem rješenja u oblaku voditi globalni e-commerce biznis.

Manje putovanja na posao i smanjene emisije CO2 će također biti vjerojatni rezultati prelaska na rad s udaljenosti kao što je primijećeno za vrijeme pandemije virusa COVID-19. No, većina se kompanija trudi učiniti više kako bi povećale održivost. Jedan od pristupa za smanjenje negativnog učinka na okoliš, uključujući emisije CO2, je smanjiti korištenje materijalnog kroz dematerijalizaciju.


ICT rješenja imaju potencijal smanjiti potrebu za materijalnom zamjenom fizičkih proizvoda uslugama i digitalnim proizvodima. Da bi ostvarile poslovanje s neto nula ugljičnih emisija, više od polovine ispitanih kompanija već koristi obnovljive izvore energije za većinu svojih energetskih potreba. Povrh toga, 8 od 10 donositelja odluka očekuje da će postići značajnu uštedu energije prelaskom na rješenja u oblaku.

Anders Erlandsson, voditelj IndustryLaba, u Ericssonovom Consumer & IndustryLabu, komentirao je: “Digitalizacija predstavlja ogromnu priliku za povećanje produktivnosti i održivosti kompanija. Digitalna tehnologija je uistinu presudna za hvatanje ukoštac s velikim izazovima poput emisija CO2 i korištenja materijalnih resursa. Ispitani donositelji odluka za ICT se također slažu da će ICT rješenja poput 5G, XR i implementacija u oblaku biti najvažnija na njihovom putu do većeg stupnja održivosti i veće profitabilnosti.“


Pročitano 57 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja