Rasco dobitnik Zlatne kune za inovaciju

Rasco dobitnik Zlatne kune za inovaciju

Vijesti Napisao/la  Cobra Ponedjeljak, 25 Studeni 2019 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb, 25. studenog, 2019.

Rasco dobitnik Zlatne kune za inovaciju

Jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme nagrađen je za razvoj prve hrvatske vakumske čistilice koja će sljedeće godine dobiti i svoju električnu verziju

Tvrtki Rasco iz Kalinovca sinoć je na svečanosti u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci dodijeljena nagrada Zlatna kuna za inovaciju. Domaći proizvođač komunalne opreme, koji izvozi u četrdesetak zemalja svijeta na pet kontinenata, nagrađen je za proizvodnju prve hrvatske vakumske čistilice Lynx namijenjene čišćenju javnih površina koja je zahvaljujući svojoj autonomiji, učinkovitosti i jedinstvenim tehničkim rješenjima trenutno jedna od najnaprednijih čistilica na tržištu. Ovo je druga Zlatna kuna za inovaciju koju je Rasco primio dosad - prva je tvrtki dodijeljena 2013. za razvoj i proizvodnju malog univerzalnog vozila Muvo.


Gotovo tridesetogodišnji niz investicija u razvoj novih proizvoda, okrunjen je ovim projektom koji će dobiti i svoju električnu verziju na čemu Rasco surađuje s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Ukupna vrijednost investicije je 30 milijuna kuna i dijelom je sufinancirana sredstvima Europske unije iz operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Rasco inače u svom portfelju ima više od 70 proizvoda, a 80 posto prihoda ostvaruje iz izvoza. Nedavno su isporučili više od 200 strojeva za zimsko održavanje prometnica (snježni plugovi i posipači soli) u Norvešku, Ukrajinu i Njemačku. U svoja dva proizvodna pogona, u Kalinovcu kod Đurđevca i u Senti u Srbiji, zapošljavaju ukupno 400 ljudi, a šire se i dalje. Prije nekoliko tjedana započeli su s radovima na izgradnji nove šeste hale u Kalinovcu u sklopu trogodišnjeg investicijskog ciklusa gdje će do kraja 2020. godine uložiti preko 71 milijuna kuna u značajno proširenje proizvodnih kapaciteta, povećanje energetske efikasnosti, razvoj novih proizvoda, a samim time i nova zapošljavanja.

Ivan Franicevic

Pročitano 229 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja