Hrvatska znanstvenica na čelu tima koji u SAD-u otkriva uzrok nastanka uragana

Hrvatska znanstvenica na čelu tima koji u SAD-u otkriva uzrok nastanka uragana

Vijesti Napisao/la  Cobra Četvrtak, 08 Kolovoz 2019 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zagreb, 8. kolovoza, 2019.

Hrvatska znanstvenica na čelu tima koji u SAD-u otkriva uzrok nastanka uragana

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

“OTREC”, odnosno “Organization of Tropical East Pacific Convection”, financira Američka nacionalna znanstvena zaklada koja je timu doktorice Fuchs Stone i dr. Davea Raymonda dodijelila 5,4 milijuna dolara kako bi istražili sve vezano za konvekciju, fizikalni proces odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja te uragana koje ih prate. Cilj je otkriti zbog čega neke oluje postanu uragani, a druge ne.

Terenski dio rada na projektu započeo je 5. kolovoza i trajat će do 30. rujna. Kroz 8 tjedana deseci znanstvenika i studenata iz SAD-a, Kostarike, Kolumbije i Hrvatske letjet će iznad oluja te pratiti atmosferske prilike i u danima kad se one još nisu pretvorile u uragane čiji udari često znaju biti smrtonosni. Fuchs Stone i tim obavit će ukupno 20 letova u trajanju od 8 sati, a letjet će u području Kariba i Tihog oceana. Baza će im biti u Liberiji, gradu u sjeverozapadnom dijelu Kostarike i glavnom gradu pokrajine Guanacaste.

20190807 OTREC 2

Cilj nam je razumjeti konvekciju, odnosno vertikalno dizanje čestica zraka koje nastaje uslijed temperaturnih razlika. Konvekcija je jedan od najbitnijih procesa u fizici tropske atmosfere pa time i nastanka tropskih oluja i uragana. Ovo istraživanje bi trebalo pomoći u preciznijim vremenskim i klimatskim prognozama, ali i u prognoziranju početka uragana. Američki Nacionalni centar za uragane detaljno prati sve aktivnosti i mjerenja na projektu te su spremni poslati svog “lovca na uragane”, avion koji bi letio zajedno s nama. Mjerenja s dva aviona u isto vrijeme su rijetka pa je skup podataka koje ćemo prikupiti neprocjenjiv za istraživanje nastanka uragana”, pojasnila je doktorica Fuchs Stone.

Najbitniji mjerni instrument koji će znanstvenici na “OTREC”-u koristiti su sonde od 30 cm koje će bacati s 15 kilometara. Njima će mjeriti temperature, tlak, vlagu, vjetar, dok one ne padnu u more, a plan je izbaciti preko 600 takvih sondi. Na raspolaganju im je i radar, kao i radiosonde koje će lansirati s kopna.

O značaju ovog projekta za SAD, zemlju koja je često na meti iznimno opasnih uragana, govorio je ­­­­­Eric Thomas De DeWeaver iz Američke Nacionalne zaklade za znanost:

Uragani su jedan od najvećih problema SAD-a i važno područje istraživanja naše Zaklade. Danas znamo da nije dovoljno samo razumjeti uragane, već moramo razumjeti kako se konvekcija u tropima formira, organizira i razvija do trenutka kada postane uragan. Zbog toga nam je “OTREC” iznimno važan projekt koji bi mogao dati odgovore na ta važna pitanja. Vjerujem kako ćemo iz njegovih rezultata i uvida puno naučiti”, izjavio je DeWeaver.

Dr. Željka Fuchs Stone doktorirala je na New Mexico Techu 2006. godine te se potom vratila u Hrvatsku. Tijekom svoje karijere, deset godina je provela u Hrvatskoj na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu, gdje je vodila veliki europski projekt EMBRACE, a dugi niz godina organizirala je i Festival znanosti u Splitu. Posljednjih godina živi u SAD-u, a trenutačno obnaša funkciju direktorice novoosnovanog Centra za klimu i vodu na New Mexico Techu, čiji je cilj primjena novih znanstvenih spoznaja na konkretne ekonomske i društvene probleme, kojih će biti sve više s klimatskim promjenama.

Pročitano 218 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja