Muzej Louvre sklopio je partnerstvo s programom HTC VIVE Arts kako bi posjetiteljima priuštio prvo iskustvo virtualne stvarnosti

Muzej Louvre sklopio je partnerstvo s programom HTC VIVE Arts kako bi posjetiteljima priuštio prvo iskustvo virtualne stvarnosti

Vijesti Napisao/la  Cobra Ponedjeljak, 17 Lipanj 2019 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Pariz, 17. lipnja 2019.

Muzej Louvre sklopio je partnerstvo s programom HTC VIVE Arts kako bi posjetiteljima priuštio prvo iskustvo virtualne stvarnosti

Na izložbi posvećenoj Leonardu da Vinciju naći će se i Mona Lisa u virtualnoj stvarnosti

Kako bi u Francuskoj obilježio 500. obljetnicu smrti Leonarda da Vincija, Louvre priprema revolucionarnu retrospektivu Da Vincijeve umjetničke karijere, koja će za javnost biti otvorena od 24. listopada 2019. U sklopu te povijesne izložbe Louvre će u suradnji s programom HTC VIVE Arts u muzeju prvi put ponuditi iskustvo virtualne stvarnosti, u sklopu kojega će priča o Mona Lisi, Da Vincijevu najpoznatijemu remek-djelu, postati stvarnost zahvaljujući HTC VIVE uređaju.

Iskustvo virtualne stvarnosti Mona Lisa: s druge strane stakla posjetiteljima će pružiti priliku da s tom slikom uspostave interakciju u virtualnome prostoru. Gledatelji će imati rijetku priliku uroniti u najpoznatiju sliku na svijetu stupajući iza stakla kako bi tom intrigantnom portretu pristupili izbliza na potpuno nov način koji će zauvijek promijeniti njihov doživljaj te slike. Uz iskustvo virtualne stvarnosti Mona Lisa: s druge strane stakla posjetitelji će moći otkriti pojedinosti jednoga od najpoznatijih umjetničkih djela koje nisu vidljive golim okom. Budući da su u iskustvo uključeni rezultati novih znanstvenih istraživanja kojima su otkrivene tehnike kojima se umjetnik služio kako bi stvorio to remek-djelo, kao i više informacija o identitetu osobe koja je pozirala za portret, posjetitelji će steći intiman uvid u sliku koja je već naraštajima predmet fascinacije i intrige.

Leonardo da Vinci Portrait of Lisa Gherardini

Leonardo da Vinci, Portret Lise Gherardini, supruge Francesca del Gioconda, La Jocoonde ili Mona Lisa, Pariz, Muzej Louvre, fotografija reproducirana uz dopuštenje RMN-Grand Palaisa (Muzej Louvre) / Michel Urtado 

Budući da je povodom ove dosad neviđene retrospektive Da Vincijeva opusa osmišljeno u bliskoj suradnji s Louvreovim kustoskim timom, ovo će kreativno iskustvo virtualne stvarnosti publici diljem svijeta pružiti nov uvid u Monu Lisu. Iskustvo virtualne stvarnosti bit će dostupno i u inačici za kućno prikazivanje pomoću HTC-ove usluge digitalne pretplate VIVEPORT, kao i na drugim internetskim platformama za virtualnu stvarnost, pa će publika diljem svijeta moći pristupiti iskustvu Mona Lisa: s druge strane staklaU iskustvu Mona Lisa: s druge strane stakla ogledat će se revolucionarno djelovanje Leonarda da Vincija kao istinskoga renesansnog polihistora, koji se bavio znanošću, izumiteljstvom, arhitekturom i umjetnošću. Tim će se iskustvom virtualne stvarnosti odati počast umjetniku koji je tijekom cijele svoje bogate i utjecajne karijere neprestano prihvaćao inovacije uz odavanje priznanja Da Vincijevoj dugovječnoj ostavštini koja ga čini jednim od najvećih slikara u povijesti.  

BD dor Vue de la Pyramide du Louvre Ieoh Ming Pei

Dominique de Font-Réaulx, voditeljica Odjela za medijaciju i kulturni program u Louvreu, rekla je: Povodom izložbe posvećene Leonardu da Vinciju Muzej Louvre s radošću objavljuje da će prvi put predstaviti iskustvo virtualne stvarnosti u suradnji s programom HTC VIVE Arts. Javnost će moći istražiti jedno iznimno remek-djelo uranjanjem u iskustvo virtualne stvarnosti. Zahvaljujući ovoj suradnji posjetitelji će moći upoznati samu Monu Lisu i naučiti više o njoj, nadilazeći tako mitove i legende koji je prate već više od 500 godina.

Soir Vue de la Pyramide du Louvre

 

Victoria Chang, direktorica programa VIVE Arts u HTC-u, rekla je: Počašćeni smo što imamo priliku blisko surađivati s Louvreom kako bismo im pomogli da u sklopu ove monumentalne izložbe pomoću HTC VIVE uređaja javnosti predstave svoje prvo iskustvo virtualne stvarnosti. Zahvaljujući ovom novom iskustvu publika diljem svijeta moći će pristupiti Moni Lisi u virtualnom prostoru te razgledati pojedinosti toga djela s bilo kojega mjesta na svijetu. Budući da će posjetitelji koji ne bi mogli posjetiti izložbu uživo dobiti pristup tome nevjerojatnom remek-djelu Leonarda da Vincija zahvaljujući našoj inačici za kućno prikazivanje, publika će dobiti dosad neviđen pristup Da Vincijevoj najslavnijoj slici.

Still from Mona Lisa Beyond the Glass Courtesy Emissive and HTC Vive Arts 3

Korisne informacije i naša velika preporuka

O Louvreu

Louvre je jedan od najvećih muzeja posvećenih umjetnosti na svijetu i povijesni spomenik francuskoga grada Pariza. Ta se središnja znamenitost grada nalazi na desnoj obali rijeke Seine u Prvome arondismanu (okrugu ili četvrti). Otprilike 35.000 predmeta, koji potječu iz razdoblja od 7000. p. n. e. do otprilike 1848. godine, izloženo je na prostoru površine 72.735 m2. Louvre, koji je 2018. godine posjetilo 10,2 milijuna posjetitelja, te je godine bio najposjećeniji muzej posvećen umjetnosti na svijetu. Molimo vas da za više informacija posjetite mrežnu stranicu: www.louvre.fr.

Still from Mona Lisa Beyond the Glass

 

O programu HTC VIVE Arts

VIVE Arts upotrebljava revolucionarnu tehnologiju kako bi promijenio način na koji se doživljava kultura, osmišljavajući jedinstvene projekte kojima se može pristupiti s bilo kojega mjesta na svijetu. U suradnji s vodećim umjetnicima, muzejima i kulturnim organizacijama potiče digitalnu inovaciju kako bi stvorio iskustvo virtualne stvarnosti umjetničkih djela i izložbi uz pomoć najnovije tehnologije. Otkad je pokrenut 2017. godine, program VIVE Arts uspostavio je suradnju s gotovo 40 vodećih kulturnih ustanova i organizacija, uključujući londonski Tate Modern, pariški Muzej d’Orsay i Muzej de l’Orangerie, njujorški Američki prirodoslovni muzej, tajpejski Nacionalni muzej, singapurški Muzej znanosti i umjetnosti te nedavno održani Venecijanski bijenale 2019.Molimo vas da za više informacija posjetite mrežnu stranicu: arts.vive.com.

Still from Mona Lisa Beyond the Glass Courtesy Emissive and HTC Vive Arts

 

Informacije o izložbi

LEONARDO DA VINCI, 24. listopada 2019. – 24. veljače 2020., Hall Napoléon

Radno vrijeme: svaki dan osim četvrtkom od 9:00 do 18:00, odnosno do 21:45 srijedom i petkom

Cijena ulaznice: 17 € (zbirke i izložbe)

Za ulaz je potrebno imati ulaznicu za određeni termin. Rezervacija termina: www.ticketlouvre.fr

Still from Mona Lisa Beyond the Glass Courtesy Emissive and HTC Vive Arts 5

Pročitano 364 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja