Huawei Mate 9 – ambasador Dario Šimić

Huawei Mate 9 – ambasador Dario Šimić Istaknuto

Objavljeno u Pametni telefoni Napisao/la  Cobra Veljača 06 2017 veličina pisma smanji veličinu pisma uvečaj veličinu pisma
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Božidar Žitnik, Zagreb, 06.02.2017. 

Huawei Mate 9 – ambasador Dario Šimić

Hrvatski ured kompanije Huawei je 31. siječnja predstavnicima hrvatskih medija predstavio novi pametni telefon Mate 9. Naravno, radi se, kao i uvijek, o odmaku obzirom na svjetsku premijeru, 03. studenog prošle godine, no, uređaj je napokon ovdje.  

Treba napomenuti da kod nas nije predstavljena varijanta Porsche Design Mate 9, tako da je očita procjena kompanije da je našim korisnicima ova verzija financijski neprihvatljiva. Iskreno, to nas pomalo čudi zbog našeg „razmaženog“ tržišta koje voli najbolje od najboljih. Kako globalno kompanija ima velike ambicije umiješati se u borbu s Appleom i Samsungom za sam tron vladara tržišta pametnih telefona, tako su ambicije vidljive i s odabranim ambasadorima diljem svijeta. Naime, Leo Messi i Robert Lewandowski su i više nego sjajan odabir. Lokalno, Dario Šimić je sjajan odabir Huawei ureda Hrvatska.

Huawei 1

Foto: Huawei Press

Što se tiče samog uređaja, definitivno se radi o odličnom spoju vrhunskog hardwarea i novih aplikacijskih rješenja. Uređaj koristi Kirin 960 čipset kojeg u kompaniji hvale kao najefikasniji, a istovremeno uz 15% manju potrošnju energije. Prema kompaniji, i grafički procesor je unaprijeđen čak 180% uz poboljšanu energetsku učinkovitost od 40% u odnosu na prethodnika. Kirin 960 koristi sve prednosti najnovijeg Vulkan grafičkog standarda za Android 7.0, poboljšavajući grafičke performanse do 400 posto. Tu je i grafičko korisničko sučelje EMUI 5.0, uz pomoć kojeg uređaj s vremenom „uči“ obrasce ponašanja korisnika, te na taj način postaje inteligentniji i učinkovitiji. Također, najvažnijim aplikacijama daje prednost prilikom raspodjele resursa samog sustava. Nažalost, sve prethodno navedeno ne možemo i sami provjeriti obzirom da se neki testovi izvode u laboratorijskim uvjetima, a s druge strane, kompanija, po običaju, nema dovoljno primjeraka testnih uređaja za specijalizirane medije. Inače, sama integracija funkcije Machine Learning Algorithm zvuči sjajno. Umjesto da vam se uređaj tijekom korištenja, sakupljanjem različitom smeća usporava, ovdje bi uređaj s vremenom trebao raditi sve bolje i bolje. Prilagođava se navikama korisnika, koristi informacije kako bi rad često korištenih aplikacija imao prioritet u sustavu u odnosu na aplikacije i usluge koje se često, ili uopće ne koriste. S druge strane, iako u kompaniji tvrde da se radi o najmoćnijem pametnom telefonu današnjice i u praksi uređaj radi sjajno, neki benchmark testovi pokazuju da je Samsung Galaxy S7Edge još uvijek u prednosti. Inače, treba napomenuti da se sa zaslonom od 5.9 inča Mate 9 smjestio u grupu Phableta, i da predstavlja pravi nadomjestak za zapaljivi Samsungov Note 7. Kako se radi o prilično velikom zaslonu očekivali smo i veću rezoluciju od specificiranih 1920x1080 pixela.

Opet, ugrađenih 64GB interne memorije, a još i 4GB RAM memorije smatramo odličnim i pametnim izborom, a tu je još i mogućnost proširenja memorijskom karticom do još 256GB. Iako ugrađen software zauzima 53GB, to je još uvijek više nego dovoljno i naprednim korisnicima. Dimenzijama od 156.9x78.9 i 7.9 mm te težinom od 190 grama, Mate 9 ugodno će ležati u malo većim dlanovima, no, kako se ipak radi o relativno laganom i tankom uređaju, vjerujemo da će i drugi korisnici biti zadovoljni ležanjem uređaja u ruci. Jedan od krucijalnih aduta uređaja je ugrađena baterija od 4.000mAh koja u sinergiji s ugrađenim komponentama omogućava rad čak dva puna dana. Za to je zaslužna i tehnologija SuperCharge. Što se tiče punjenja, za samo 20 minuta uređaj je spreman za cjelodnevno korištenje, što također nismo mogli provjeriti. Što se tiče kvalitete zvuka Huawei je napravio odličan posao, iako je HTC 10 s prednjim Boom Sound zvučnicima još uvijek par exellence.

Dario Saric 2

 

Foto: Huawei Press

Također, kompanija se hvali suradnjom s poznatim proizvođačem optike, Leica, tako da se puno očekuje od stražnjih kamera, 20Mp i 12MP, te prednje 8 pixelne kamere. Za kraj treba reći da se radi o lijepo dizjaniranom metalnom kućištu i da dolazi s USB-C utorom, ali, Mate 9 i dalje ima i klasični 3.5mm priključak za slušalice što smatramo odličnim. Huawei Mate 9 u Hrvatskoj je dostupan u ponudi Tele 2 po preporučenoj cijeni od 5200 HRK što nije malo, a po nama, kao i kod drugih top uređaja, previsokoj cijeni.

Pročitano 807 puta Poslijednja izmjena dana Poslijednja izmjena dana Veljača 06 2017
slika 3

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja