Vijesti 972

 

08. srpnja, 2020. | Zagreb

Huawei petu godinu zaredom među 50 najvrednijih brendova na svijetu
 

Prema najnovijoj BrandZ ljestvici, Huawei se popeo za dva mjesta, a vrijednost brenda povećala se za 9 posto 

Prema najnovijoj BrandZ ljestvici 100 najvrednijih brendova koju su objavili WPP i Kantar, Huawei se nalazi na 45. mjestu, čime je skočio za dva mjesta u usporedbi s prošlom godinom, a vrijednost Huawei brenda procjenjuje se na 29,4 milijarde američkih dolara (što je 9 posto više nego prošle godine). 2020. je peta uzastopna godina u kojoj se Huawei našao među 50 najcjenjenijih brendova na svijetu, što potvrđuje uspješnost dugoročne vizije izgradnje potpuno povezanog, pametnog svijeta.


Prema izvješću, ukupna vrijednost najboljih svjetskih brendova zabilježila je porast vrijednosti od 5,9 posto u odnosu na godinu prije, s tim da je tehnološki sektor najzastupljeniji već 15 godina zaredom, čineći 37 posto vrijednosti brendova top 100 ljestvice. Također, zabilježen je i rast značaja kineskih brendova, njih 17 našlo je svoje mjesto na ovoj prestižnoj ljestvici, a pet ih je prepoznato kao "Top 20 Risers" – brendova čija je vrijednost najviše porasla.  

U protekloj godini Huawei je primijenio strategiju diverzifikacije i širenja ponude na domaćem i inozemnom tržištu. Tijekom virtualnog predstavljanja novih proizvoda u veljači, Huawei je lansirao niz noviteta, uključujući 5G sklopivi pametni telefon Mate Xs i Huawei MatePad Pro 5G tablet, a AppGallery – Huaweijeva prva distribucijska platforma aplikacija postala je dostupna globalno. Huawei je tijekom događaja službeno predstavio svoju cjelovitu bežičnu AI strategiju, te ponovno potvrdio svoj fokus na ulaganje u širok spektar tehnologija namijenjenih krajnjim potrošačima u rasponu od 5G-a do AI-a. Potom je lansirana Huawei P40 serija u sljedećem mjesecu, čime je postavljen novi standard tehnologije mobilnog snimanja, nudeći potrošačima Super Definition doživljaj fotografije s tri flagship pametna telefona.  


BrandZ studija dolazi nakon kvartalnih objava IDC-a o saznanjima iz studija za praćenje korištenja mobilnih uređaja. Ključna saznanja su pokazala kako je Huawei zadržao titulu drugog najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona sa 17,8 posto tržišnog udjela, a kompanija kontinuirano raste i na području nosivih proizvoda, što je rezultiralo rastom isporuka za 62,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S 12 posto udjela na globalnom tržištu tableta, Huawei se našao na trećem mjestu najvećih proizvođača tableta na svijetu. U međuvremenu, nezavisna analitička tvrtka Canalys označila je Huawei jednim od top 5 svjetskih proizvođača bežičnih audio proizvoda. Huaweijeva računala također su zabilježila rast prodaje od 120 posto u prvom kvartalu 2020. godine.  

Kompanija za poslovno savjetovanje Boston Consulting Group (BCG) također je nedavno objavila svoje godišnje izvješće Most Innovative Companies, prema kojem je Huawei šesta najinovativnija kompanija na svijetu, što je skok od 42 mjesta u odnosu na prošlu godinu. Rangiranje se velikim dijelom temelji na istraživanju koje je BCG provodio od kolovoza 2019. do listopada 2019. Među prvih 50 tvrtki na popisu, Huawei je ostvario najznačajniji skok i najviše je rangirana kineska tvrtka.08. srpnja, 2020. | Zagreb

Potvrda vrhunske kvalitete Huawei slušalica 

Huawei FreeBuds 3 i FreeBuds 3i osvojile dvije nagrade za impresivno poništavanje buke 

Huaweijeve bežične slušalice iz FreeBuds 3 serije – FreeBuds 3 i FreeBuds 3i, nedavno su osvojile VGP nagradu (Audio Visual Grand Prix). Riječ je o jednoj od najprestižnijih nagrada za audio i vizualne proizvode u Japanu, a na ovaj način još je jednom potvrđena kvaliteta Huaweijevih TWS slušalica i tehnologije za smanjenje buke.


O nagradi Audio Visual Grand Prix 

Nagrada Audio Visual Grand Prix osnovana je 1987. godine i trenutno je jedna od najvećih i najprestižnijih nagrada za audio i vizualne proizvode u Japanu. Nagradu organizira jedan od najatraktivnijih izdavača audio-vizualnih medija u Japanu, ONGEN PUBLISHING, čiji je fokus na profesionalnim audio i vizualnim proizvodima. Prošle je godine oko 250 brendova širom svijeta prijavilo preko 2.000 svojih proizvoda za VGP nagradu. Svi proizvodi prolaze kroz višestruko glasanje od strane profesionalnih sudaca i predstavnika maloprodaje u japanskoj industriji audio-vizualnih proizvoda. Nakon ocjenjivanja niza karakteristika, kao što su kvaliteta proizvoda, funkcionalnost i mogućnost prodaje, proizvodi s najvišom ocjenom svake kategorije dobivaju priznanje. Zahvaljujući visokim standardima, VGP se smatra važnom potvrdom kvalitete za potrošače širom svijeta prilikom odabira njihovog sljedećeg audio ili vizualnog proizvoda. 


Huawei FreeBuds 3 dobile VGP 2020 nagradu za tehnološku naprednost 

Otkako su Huawei FreeBuds 3 slušalice predstavljene na sajmu IFA 2019, njihov otvoreni dizajn, svestrana funkcionalnost i učinkovitost pri aktivnom uklanjanju buke često su hvaljeni od strane medija i potrošača. Pokreće ih Huaweijev Kirin A1 čipset, a FreeBuds 3 osiguravaju stabilnu i brzu bluetooth vezu, kao i preciznu audio i video sinkronizaciju kako bi korisnici uživali u igrama i videozapisima. Huawei je na Valentinovo ove godine lansirao i FreeBuds 3 Red Edition kako bi potrošačima ponudio moderan i poseban izbor.  

VGP je Huawei FreeBuds 3 bežičnim slušalicama dodijelio VGP 2020 nagradu za tehnologiju, zbog udobnog otvorenog dizajna i izvrsnog aktivnog uklanjanja buke. 


Huawei FreeBuds 3i osvojile zlatnu nagradu na ovogodišnjem VGP-u 

S velikim uspjehom FreeBuds 3 slušalica, Huawei je u svibnju lansirao FreeBuds 3i uz nešto pristupačniju cijenu i in-ear dizajn. Na temelju tehnologije aktivnog poništavanja buke modela FreeBuds 3, Huawei FreeBuds 3i omogućuju dodatni sloj uklanjanja fizičke buke zahvaljujući fleksibilnim silikonskim nastavcima. Kao rezultat, FreeBuds 3i mogu sniziti razinu buke i do 32 dB, a uz 10 mm dinamičke drivere, slušalice nude vrhunsku kvalitetu zvuka u svim uvjetima. Konkurentna cijena i izvanredno uklanjanje buke na Huawei FreeBuds 3i slušalicama rezultirali su osvajanjem zlatne nagrade na ovogodišnjem VGP-u. Nagrade VGP-a pokazale su da Huawei posjeduje naprednu hardversku i softversku tehnologiju kada je riječ o TWS slušalicama, pružajući potrošačima impresivno iskustvo igranja i gledanja videozapisa, vrhunsku kvalitetu zvuka i impresivno poništavanje buke. U Huaweijevoj sveobuhvatnoj AI strategiji, audio proizvodi imaju važnu ulogu kada je riječ o zabavi, vježbanju, uredskim uvjetima te putovanjima. Huawei će zato nastaviti ulagati i razvijati TWS slušalice kako bi korisnicima pružio bolju povezanost i korisničko iskustvo.07. srpnja, 2020. | Zagreb

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe 

Neven Kaić novi je izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe. Bogato menadžersko iskustvo stekao je tijekom 25 godina rada u kompanijama u financijskom sektoru.


Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 1993. te je 2003. stekao MBA na poslovnoj školi Henley u Velikoj Britaniji. U IN2 dolazi iz savjetničke kuće Corellia gdje je proteklih šest godina na poziciji partnera vodio složene projekte u segmentima zdravstva, telekom industrije, turizma, urbanog i ruralnog razvoja.

Menadžersko iskustvo poslovnog i projektnog upravljanja u financijskom sektoru stekao je i tijekom godina rada na upravljačkim pozicijama u Dresdner bank Croatia, investicijskom društvu FIMA Vrijednosnice te posljednje u Erste&Steiermärksiche banci, gdje su njegova zaduženja uključivala vođenje odjela prodaje riznice te vođenje odjela prodaje institucionalnim klijentima u JI Europi. Osim toga, u Oracle Hrvatska stekao je ključne kompetencije nužne za razvoj i implementaciju tehnoloških projekata u financijskom sektoru za čiji je poslovni razvoj bio zadužen.

Svoje kompetencije Neven će na novoj poziciji koristiti za daljnji razvoj i akvizicije financijskog sektora te razvoj i implementaciju postojećih financijskih softverskih rješenja IN2 u upravljanju financijskom imovinom, osiguranju i bankarstvu.


07. srpnja, 2020. | Zagreb

Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj 

Algebra, najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, dobila je pozitivnu akreditacijsku preporuku Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu (u osnivanju). Prije gotovo tri godine Algebrini stručnjaci i nastavnici, pod vodstvom Mislava Balkovića, započeli su pripreme za osnivanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu, tijekom čega su provedeni izbori u zvanja dodatnih docenata i profesora, potpisani ugovori s dodatnim stručnjacima, pripremljen elaborat za osnivanje institucije i tri preddiplomska sveučilišna studija, uspostavljen dogovor o zakonski neophodnom mentorskom provođenju studija u prijelaznom periodu te uspješno završen audit koji su proveli inozemni stručnjaci imenovani od Agencije za znanost i visoko obrazovanje.


Prošli tjedan izdana je pozitivna akreditacijska preporuka i upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje za osnivanje pravnog subjekta „Sveučilište Algebra“. Time je stvoren temelj za početak rada i upis prve generacije studenata na prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.„Hrvatska ima jedan od najbrže rastućih trendova porasta udjela diplomiranih ICT stručnjaka i trenutno se nalazimo na šestom mjestu prema udjelu ICT diplomanata, odnosno prilično iznad EU prosjeka. Algebra, uz ostale hrvatske visokoškolske institucije iz digitalnog područja, već 20 godina radi na toj misiji, međutim osnivanjem Sveučilišta Algebra dodatno ćemo djelovati na povećanje te brojke u sljedećih 10 godina i to kroz privlačenje stranih studenata, ali i otvaranje dodatnih kapaciteta za domaće. Pokretanje Sveučilišta Algebra će slijediti sve postulate kvalitete i suradnje s gospodarstvom po kojima smo poznati, no sada ćemo iste primjenjivati i na stručnim i na sveučilišnim studijima. Ova suradnja je još jedan dokaz kvalitete i posvećenosti zajedničkom cilju – izgradnji snažne baze visokokvalitetnih digitalnih stručnjaka“, poručio je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Studijski program Računarstvo provodit će FER-ovi i Algebrini nastavnici i asistenti, a na prvom upisnom roku otvoreno je 30 mjesta.

Suradnja Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Algebre traje već više od deset godina, kroz koje smo surađivali na raznim europskim projektima, zajedničkoj nabavi resursa i stručnih baza, međusobnoj pomoći u podizanju kvalitete i pokretanju raznih inicijativa. Ovaj odnos kulminira danas kroz mentorstvo FER-a nad osnivanjem Sveučilišta Algebra u Zagrebu i važan je trenutak u povijesti naših obrazovnih institucija. Sljedećih nekoliko godina, na Algebri će se provoditi FER-ov sveučilišni studij računarstva, kombinacijom naših i njihovih nastavnika, ali na engleskom jeziku, što je prilika da se u potpunosti pripremimo za novu eru. Unatoč trenutnoj situaciji, ova suradnja ima svoj strateški karakter i moramo gledati u budućnost, a naša je odgovornost da dodatno pozicioniramo Hrvatsku na karti visokog obrazovanja te okupimo što širu frontu institucija s kojima ćemo raditi na privlačenju talenata“, naglasio je Gordan Gledec, dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Studijski program Računarstvo omogućava stjecanje kompetencija za analizu i rješavanje srednje složenih inženjerskih problema, rad u timu i doprinos oblikovanju sustava i procesa s područja računarstva, uz korištenje temeljnih znanja iz matematike, fizike, elektrotehnike i računarstva te suvremenih računarskih alata. Program traje 3 godine, donosi 180 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer računarstva.


3. srpnja, 2020. | Zagreb

1.152 sudionika uživo pratilo online program Road to WinDays 

 • Sudionici su mogli pogledati 3 predavanja i okrugli stol, a drugi Road to WinDays početkom rujna temama će najaviti konferenciju uživo
 • Ponovo su otvorene nominacije za WinDays20 Technology, a prvi puta je moguće nominirati i Business predavanje
 • Uvedene nove kotizacije za virtualnu konferenciju 

Prvi Road to WinDays online program uživo je pratilo 1.152 sudionika, a donio je tri predavanja i okrugli stol na temu event industrije. Program se emitirao iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sudionici su ga mogli pratiti putem live streama na Facebooku i YouTubeu te postavljati pitanja predavačima i panelistima, a snimku je moguće pogledati i naknadno. Drugi Road to WinDays održat će se početkom rujna i sudionike uvesti u teme konferencije uživo.


Tematski aktualan program bavio se „izdržljivošću“ IT sustava, sigurnošću u situaciji rada od kuće te umjetnom inteligencijom, a završio je panel raspravom na temu budućnosti event industrije. Ilija Ranogajec (Span) objasnio je kako su IT sustavi preživjeli lockdown. Na pitanje sudionika jesu li IT sustavi bili spremni na koronakrizu, odgovorio je da jesu, no da Internet provideri nisu bili spremni na količinu prometa koju smo generirali od kuće. Igor Pavleković (Microsoft) upozorio je na najčešće vrste sigurnosnih napada te savjetovao kako ih prepoznati i zaštititi se. Istaknuo je da je statistički od milijun e-mailova koje je Microsoft procesuirao 60 000 sadržavalo maliciozan kod vezan uz COVID-19, a tijekom ožujka ukupna količina poruka sa sadržajem na temu COVIDa povećala se za 84%. Da bi se sigurno radilo od kuće, tvrtke trebaju omogućiti pristup aplikacijama s udaljenosti, upravljati uređajima i aplikacijama te zaštititi korporativne resurse. Filip Glavota bavio se umjetnom inteligencijom iz perspektive „običnog smrtnika“. Naveo je nekoliko zanimljivih primjera primjene umjetne inteligencije: OpenAI „istrenirao“ je robotsku ruku da nauči složiti Rubikovu kocku i izgenerirao model koji može samostalno složiti tekst (nakon što je „učio“ pisati na bazi 8 milijuna tekstova).

Na panelu Fizički, hibridni i virtualni eventi – kakva je budućnost event industrije Tomislav Tipurić (Nephos) moderirao je razgovor u kojem su sudjelovali Ivan Burazin (Shift Conference), Željko Krizmanić (Eventa01), Tea Krpan (Mozaik grupa) i Igor Pavleković (Microsoft). Komentirali su da su virtualni eventi pred organizatore postavili brojne izazove i zahtijevali niz prilagodbi, a globalno je ključno pitanje kako ih monetizirati. Virtualnim eventima nedostaju ljudski kontakt i druženje, a sadržaj se konzumira na drugačiji način pa ima puno prostora za osmišljavanje novih pristupa koji će pokušati nadoknaditi te nedostatke i omogućiti više interakcije i angažmana sudionika. Završili su u pozitivnom tonu, uz zaključak da nas svaka kriza potiče da preispitamo i osmislimo nove načine djelovanja pa možda upravo neka hrvatska tvrtka napravi softver za evente koji svima nedostaje u radu.

 

Tijekom prvog izdanja Road to WinDaysa najavljeno je i ponovno otvaranje nominacija za WinDays20 powered by Microsoft kako bi sudionicima najesen donijeli svjež i aktualan sadržaj. Uz „klasične“ nominacije za Technology konferenciju koje će trajati do 10. kolovoza, prvi puta će se otvoriti nominacije i za Business pa će svi oni koji imaju uspješan projekt ili priču dobiti priliku da je nominiraju i, ako uđe u program, ispričaju sudionicima konferencije.

Obzirom da je nemoguće predvidjeti kakva će biti javnozdravstvena situacija u rujnu, organizator je odlučio da se, ukoliko neće biti moguće organizirati okupljanje uživo, konferencija u punom opsegu održi online, sa svim planiranim programskim smjerovima i više od 100 predavanja, što znači da će se svakako održati od 28. rujna do 1. listopada 2020. Bez obzira hoće li se konferencija održati uživo ili u online formatu,  uz pomoć nove kotizacije za virtualnu konferenciju bit će moguće pratiti live stream svih predavanja. Prijave za konferenciju su otvorene online na www.windays.hr/prijava


2. srpnja, 2020. | Zagreb

Suradnja sa ciljem razvoja platforme za pametne gradove i industrije 

Atos, globalni lider u području digitalne transformacije, potpisao je ugovor s Hrvatskim Telekomom, vodećim telekomom u Hrvatskoj, za implementaciju centralne IoT platforme. Lokalni tim Atosovih stručnjaka odradit će instalaciju, integraciju, konfiguraciju i puštanje nove platforme u produkcijski rad, a bit će zaduženi i za njezino održavanje. Platformu je razvila njemačka tvrtka Software AG. Implementacija projekta je započela u svibnju, a početak komercijalne upotrebe platforme očekuje se u listopadu ove godine. Implementacija rješenja za pametne gradove i razvoj industrije 4.0 ovisit će o kvalitetnom povezivanju velikog broja uređaja i senzora putem mobilnih mreža. Nova IoT platforma Hrvatskog Telekoma osigurat će brzo puštanje u rad, upravljanje i prikupljanje podataka s uređaja poput pametne rasvjete, sustava navodnjavanja, robotiziranih industrijskih postrojenja i dronova.


Osim implementacije centralne platforme, Atos će razviti sučelja i niz prilagodbi za povezivanje nove platforme u mrežno i IT okruženje Hrvatskog Telekoma. Ovim će Hrvatski Telekom prvi na hrvatskom tržištu implementirati cjelovitu IoT arhitekturu i pripremiti se za dolazak milijuna spojenih uređaja putem 5G mreže.


„Atos je naš dugogodišnji partner, a ovom platformom zaokružujemo naše rješenje za pametne gradove i industriju 4.0. Prošle godine smo završili implementaciju najveće Nb-IoT mreže u Hrvatskoj, a nakon potpisa 5G ugovora u radijskom dijelu, ovu suradnju vidimo kao ključnu za daljnju digitalizaciju Hrvatske. Za poslovne i javne korisnike u Hrvatskoj je izuzetno važno odabrati IoT standard i tehnologiju koja ima visoke performanse, raspoloživost i sigurnost jer radi u licenciranom spektru i predstavlja jasan razvojni put prema 5G-u“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

 

„Atos u Hrvatskoj pruža najvišu razinu tehnološki naprednih usluga, poput implementacije IoT platforme na kojoj upravo radimo. Naši su korisnici kompanije kojima su sigurnost, stalna dostupnost sustava i pouzdanost važni za poslovanje. Upravo zbog toga nudimo inovativne usluge i razvijamo svoj tim čija su znanja konkurentna na svjetskoj razini. Naša misija je biti vodeći ponuđač IoT kompetencija na tržištu Središnje i Istočne Europe“, izjavio je Sandi Marušić, direktor Atosa u Hrvatskoj.

Atos nudi brojna inovativna rješenja za telekomunikacijski sektor. Više informacija na https://atos.net/en/industries/telecommunications.


2. srpnja, 2020. | Zagreb

Marijana Bačić i Jerko Dumanić imenovani potpredsjednicima u segmentu poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma 

Od 1. kolovoza Marijana Bačić i Jerko Dumanić preuzet će nove, potpredsjedničke funkcije u Hrvatskom Telekomu, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.


Marijana Bačić, koja je od studenog 2017. godine obnašala dužnost direktorice Sektora korporativne prodaje, preuzima novu funkciju potpredsjednice za Korporativnu prodaju i ICT usluge, dok je dosadašnji direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Jerko Dumanić imenovan potpredsjednikom za Prodaju malim i srednjim poslovnim korisnicima, Marketing poslovnih korisnika te Upravljanje i podršku poslovnim kanalima. 

Istodobno, Hrvatski Telekom s ciljem uvođenja fleksibilnije organizacijske strukture ukida dosadašnju zasebnu funkciju člana Uprave za poslovne korisnike koja se premješta u područje nadležnosti predsjednika Uprave, a u kojem se formira nova organizacija toga poslovnog segmenta podijeljena između Marijane Bačić i Jerka Dumanića koji će izravno odgovarati predsjedniku Uprave Kostasu Nebisu. Marijana je od 2001. godine svoju karijeru gradila u Hrvatskom Telekomu, počevši kao specijalistica za podatkovne mreže u području Tehnike, zatim kao suradnica za Kontroling i planiranje u Financijama, voditeljica Ključnih poslovnih korisnika (Key Account Manager), direktorica Odjela za prodaju realnom, trgovačkom i uslužnom području te je napredovala do funkcije direktorice Sektora korporativne prodaje koju je obnašala posljednje dvije i pol godine.

 

Uloga Hrvatskog Telekoma, kao ključnog pružatelja usluga digitalizacije i pouzdanog ICT partnera pogotovo dolazi do izražaja u današnje vrijeme. Jedinstvena integrirana rješenja koja razvijamo i implementiramo u kompanijama privatnog i javnog sektora omogućuju im razvoj poslovanja i konkurentnost na tržištu, dok naša smart city rješenja implementirana u više od 60 gradova i općina donose digitalni iskorak i bolju kvalitetu života građana“, istaknula je Marijana Bačić.

 Jerko Dumanić je nakon višegodišnje inozemne karijere radeći za Stonepath Group i Solomon Smith Barney u SAD-u i Švedskoj od 2002. godine obnašao više rukovodećih funkcija unutar Hrvatski Telekom Grupe, između ostalih i dužnost člana Uprave Iskona i HT Eroneta, a posljednjih šest godina bio je direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma.


„Hrvatski Telekom kao vodeća telekomunikacijska kompanija u Hrvatskoj aktivno podržava digitalizaciju malih, srednjih i velikih kompanija te tijela javne uprave i samouprave, i na nama leži velika odgovornost da pokrenemo i podržimo gospodarski i društveni napredak. Ovime ne povećavamo samo njihovu produktivnost već i zadovoljstvo njihovih kupaca, korisnika i građana. Proteklih mjeseci uvjerili smo se koliko je korištenje digitalnih alata i rješenja bitno za poslovanje, a njihov značaj će samo eksponencijalno rasti. Digitalizacija nije trend, ona je nužnost koja nudi brojne nove prilike, koja povezuje, unaprjeđuje interne procese, generira uštede i veće efikasnosti i sve kompanije, velike i male, čini konkurentnijima. To je ono što Hrvatski Telekom omogućuje svojim korisnicima“, dodao je Jerko Dumanić. 

Nova organizacijska struktura omogućit će veću učinkovitost Hrvatskog Telekoma kako bismo našim poslovnim korisnicima bili još kvalitetniji i poželjniji partner. 

Od 1. kolovoza 2020. godine, Upravu Hrvatskog Telekoma činit će: Kostas Nebis (CEO), predsjednik Uprave, Ivan Bartulović (CHRO), član Uprave zadužen za ljudske potencijale, Daniel Daub (CFO), član Uprave zadužen za financije, Boris Drilo (CTIO), član Uprave zadužen za tehničke i informacijske funkcije i Nataša Rapaić (CCO), članica Uprave zadužena za segment privatnih korisnika.


1. srpnja, 2020. | Redmond, SAD

Microsoft će pomoći 25 milijuna ljudi da steknu nove digitalne vještine koje su tražene u COVID-19 gospodarstvu

 Microsoft je najavio novu globalnu inicijativu s ciljem da 25 milijuna ljudi širom svijeta do kraja godine stekne nove digitalne vještine. Najava dolazi kao odgovor na globalnu ekonomsku krizu koju je uzrokovala COVID-19 pandemija. Prošireni pristup digitalnim vještinama važan je korak u ubrzavanju gospodarskog oporavka, posebno za ljude koji su najteže pogođeni jer su ostali bez posla.


Ova inicijativa, koja je detaljno predstavljena u službenom Microsoft blogu, uključuje trenutne korake da bi se pomoglo onima koji žele steći nove vještine i konkurirati za tražene poslove. Inicijativa objedinjava sve dijelove tvrtke, kombinirajući postojeće i nove resurse sa LinkedIna, GitHub i Microsofta. To uključuje: 

 • Korištenje podataka za identifikaciju traženih poslova i vještina potrebnih da bi se kandidati mogli prijaviti za posao.
 • Besplatan pristup resursima za učenje i sadržajima da bi se ljudima pomoglo da razviju vještine koje te pozicije zahtijevaju.
 • Povoljni certifikati i besplatni alati za traženje posla da bi se ljudima koji razviju te vještine pomoglo u potrazi za novim poslom.

Ovo je sveobuhvatna tehnološka inicijativa koja će se osloniti na podatke i digitalnu tehnologiju. Počinje s podacima o poslovima i vještinama koje osigurava LinkedIn Economic Graph. Pruža besplatan pristup sadržajima u LinkedIn Learningu, Microsoft Learnu i GitHub Learning Labu. Uz to, korisnicima su na raspolaganju Microsoft Certifications i LinkedIn alati za traženje posla.  Tim resursima korisnici mogu pristupiti putem centralne lokacije opportunity.linkedin.com, a svi sadržaji će biti dostupni online na četiri jezika: engleskom, francuskom, njemačkom i španjolskom.

Microsoft dodatno podupire inicijativu s 20 milijuna dolara novčane potpore za pomoć neprofitnim organizacijama koje će asistirati onima kojima je to najpotrebnije. Četvrtina ukupnog iznosa, odnosno 5 milijuna dolara, bit će usmjereno prema neprofitnim organizacijama u SAD-u koje služe raznolikim zajednicama. Microsoft će koristiti svoj glas da zagovara inovacije javne politike, koje će unaprijediti mogućnosti stjecanja novih vještina traženih u promijenjenom gospodarskom okruženju. Microsoft je također najavio da radi novu aplikaciju za učenje na platformi Microsoft Teams. Aplikacija će pomagati poslodavcima da postojećim i novim zaposlenicima prenesu nove i poboljšaju postojeće vještine kako će se otvarati nova radna mjesta i  ljudi vraćati na posao.  

 

 


1. srpnja, 2020.|Zagreb 

Hrvatski Telekom predstavio inovativnu web stranicu posvećenu društvenoj odgovornosti 

 • Nova web-stranica na jednostavan i pregledan način prikazuje HT-ov utjecaj na društvo, okoliš i gospodarstvo
 • Utjecaj HT-ovog poslovanja prikazan je kroz šest materijalnih tema: Digitalno društvo, Posao sa svrhom, Dobrobit korisnika, Razvoj održive infrastrukture, Doprinos gospodarstvu te Klimatske promjene i zaštita okoliša
 • Web-stranica prikazuje upravo objavljeni cjeloviti Izvještaj o održivosti izrađen prema smjernicama međunarodnih standarda nefinancijskog izvještavanja

Hrvatski Telekom pokrenuo je posebnu web-stranicu posvećenu održivom razvoju, važnost kojeg još više dolazi do izražaja u današnjem vremenu globalnih izazova. Na novoj web-stranici koja na jednostavan i pregledan način prati međunarodne standarde izvještavanja o održivosti svi se zainteresirani mogu upoznati s iskoracima koje je Hrvatski Telekom napravio u segmentu unaprjeđenja održivog pristupa poslovanju te pročitati i upravo objavljeni cjeloviti Izvještaj o održivosti.


HT-ovi ključni doprinosi, aktivnosti i izazovi u stvaranju Svijeta boljih mogućnosti prikazani su unutar šest materijalnih tema:

 • Digitalno društvo - u projekt Generacija NOW tijekom deset godina uloženo je 10 milijuna kuna i podržano više od 300 projekata,
 • Posao sa svrhom - uz kontinuirani rast zadovoljstva zaposlenika, raste i broj sati koje provode na edukacijama (42 posto više u 2019. godini),
 • Dobrobit korisnika - primjenom modernih tehnologija korisnicima je osigurana najbolja usluga, ubrzana digitalizacija hrvatskih tvrtki, a 67 gradova i općina koristi jedinstvena HT-ova rješenja za pametne gradove koja povećavaju kvalitetu života,
 • Razvoj održive infrastrukture - modernizacijom mobilne mreže omogućen je trostruko veći kapacitet i 75 posto veća propusnost, a u fiksnoj mreži FTTH tehnologijom je pokriveno dodatnih 50.100 kućanstava, uz uvođenje brzog interneta i u ruralnim područjima kroz primjenu hibridne tehnologije,
 • Doprinos gospodarstvu - HT Grupa najveći je privatni investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj,
 • Klimatske promjene i zaštita okoliša - jedina telekomunikacijska kompanija u Hrvatskoj nositelj ISO 14001 certifikata za upravljanje okolišem usredotočena na primjenu zelenih tehnologija i rješenja koja štede energiju i smanjuju emisije stakleničkih plinova. 

Pri izradi godišnjih nefinancijskih izvještaja Hrvatski Telekom se vodi metodologijom GRI Standarda Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative), kao i načelima UN Global Compacta prikazujući doprinos UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Hrvatski Telekom je svjestan svoje uloge u društvu te utjecaja na okoliš i gospodarstvo. Digitalizaciju, kontinuirani razvoj infrastrukture i osmišljanje naprednih tehnoloških rješenja smatramo temeljem budućeg razvoja. U svakom segmentu svoga djelovanja nastojimo biti odgovoran partner koji promišlja i konstantno unaprjeđuje svoj pristup i koji kroz svoje ključne održive projekte potiče društvo na intenzivnije promišljanje o nužnosti održivog poslovanja. Osim poslovne, to ima i značajnu društvenu dimenziju jer inovacije izravno utječu na razvoj obrazovanja, podizanje konkurentnosti i unapređenje sustava javnih servisa koji su od vitalnog značaja za društveni napredak.

 


Stranica 1 od 75

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja