Zagreb, 20. studenog 2017.               

Neoinfo razvija intranet portal za Croatia Airlines

Ugovor o razvoju novog intranet portala za Croatia Airlines potpisala je nedavno zagrebačka softverska tvrtka Neoinfo. Projekt uz razvoj uključuje dizajn i sigurnost tog portala koji će koristiti zaposlenici Croatia Airlinesa. Na njemu će biti dostupne razne informacije i dokumentacija, a služit će i kao centralna točka za pristup raznim sustavima i aplikacijama. Portal se temelji na IBM WebSphere i Java tehnologiji.


„Drago mi je da smo uspjeli dogovoriti projekt za našu nacionalnu zrakoplovnu kompaniju i tako dodatno ojačati naše kompetencije u zrakoplovnoj industriji“ – rekao je Igor Vukmirović, direktor tvrtke Neoinfo. Neoinfo je u zrakoplovnoj industriji prisutan prvenstveno svojim proizvodom Simplair namijenjenom malim zrakoplovnim prijevoznicima i manjim zračnim lukama. Ovog tjedna Vukmirović će prezentirati Simplair u Kamerunu. Tu afričku državu posjetit će u sklopu međunarodnog programa Ready2Go koji financira Europska komisija, s ciljem pomoći europskim tvrtkama u nastupu na trećim tržištima.

Objavljeno u Vijesti

Manang, Nepal, 20. studenog 2017.               

EVOLVEO I MOBIS.HR SLUŽBENI SPONZORI HRVATSKE EKSPEDICIJE HIMALAYA 2017

  • Hrvatski ronioci ostvarili povijesni rezultat u Himalaji
  • Vitomir Maričić (Rijeka) i Lidija Lijić (Split) zaronili na jednom od najviših jezera svijeta
  • EVOLVEO StrongPhone G4 kompaktan i izdržljiv pametni telefon u ekstremnim uvjetima uz naše ronioce

Evolveo, kao službeni sponzor hrvatske ekspedicije Himalaya 2017, omogućio je roniocima Lidiji Lijić, svjetskoj i europskoj prvakinji i Vitomiru Maričiću, hrvatskom ekstremnom sportašu, oboje su hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, da pomoću izrazito izdržljivog pametnog telefona EVOLVEO StrongPhone G4 budu u kontaktu s domovinom daleko od nje u hladnoj Himalayi. Za potrebe ekspedicije bilo je potrebno osigurati kompaktan i vodootporan uređaj dovoljno čvrst i izdržljiv da izdrži niske temperature na koje se hrvatska ekspedicija uputila a opet dovoljno tanak da ne zauzima dodatni prostor u opremi koju ronioci nose na put. EVOLVEO StrongPhone G4 upravo je pravi odabir jer je opremljen iznimno čvrstim, vodootpornim i robusnim kućištem koje osigurava maksimalnu zaštitu od teških uvjeta koji se mogu pojaviti pri svakodnevnom korištenju. Odlika EVOLVEO StrongPhone G4 pametnog telefona je tanki i elegantni dizajn što je postignuto bez smanjenja izdržljivosti!


Glavne karakteristike pametnog telefona EVOLVEO StrongPhone G4 su: jedinstveni zaštitni okvir „SolidStone“  koji daje telefonu visoku funkcionalnu izdržljivost, štiteći ga od udara i padova, SONY Exmor R kamera Full HD video kako bi naši ronici mogli snimiti predivne fotografije ili video u punoj HD kvaliteti, mediatek Quad Core procesor te dovoljno RAM memorije i veliki unutarnji prostor za pohranu.  EVOLVEO Strong Phone G4 ima ugrađenu bateriju visokog kapaciteta 3000 mAH, podršku za 4G/LTE mobilnu mrežu velike brzine, a IPS zaslon s 16.7 milijuna boja i širokim kutovima gledanja omogućuje jedinstveni vizualni doživljaj gledanja sadržaja na telefonu. Fotografije snimljene ovim uređajem su predivne i životopisne.

Robusno, no iznimno tanko i elegantno kućište koje je obloženo s jednostavno zamjenjivim, metalnim bočnim šipkicama atraktivnog dizajna pruža telefonu vizualno vrlo privlačan izgled no sa zadržanim glavnim performansama EVOLVEO telefona otpornih na udarce i vibracije te izuzetnu sigurnost prilikom korištenja. EVOLVEO Strong Phone G4 korišten je u ekstremnim uvjetima od strane profesionalca i pokazalo se kako je prošao na još jednom testu kada je izdržljivost u pitanju.

 Himalaya 2017 4

Priču i izjave glavnih aktera s ekspedicije donosimo u cijelosti:

Hrvatska ekspedicija Himalaya 2017 vratila se u Manang nakon što su dva dana zaredom proveli penjući se do gotovo 1000 metara viših „Ledenih jezera“ – kako ih naziva lokalno stanovništvo tibetanske visoravni u nepalskoj pokrajini Manang. Na višem od dva jezera, na visini od oko 4720 metara su Lidija Lijić, svjetska i europska prvakinja i Vitomir Maričić, hrvatski ekstremni sportaš, oboje hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, ostvarili rekordan zaron. Lijić je ostvarila prvi takav rezultat za žene s vremenom od 2:21, dok je Maričić zaronio na 3:28 minute, odnosno 1:28 minutu duže od prethodnog rekorda na sličnoj visini, također ostvarenog u Himalaji.

„Bila sam malo skeptična oko toga kako ćemo sve izvesti s obzirom na niske temperature i vjetar, međutim kad je počela akcija, bila sam fokusirana samo na to da sve izvedem prema planu. Iznenadilo me koliko je zapravo bilo lako držati dah na toj visini, vjerojatno zbog kvalitetne aklimatizacije na kojoj smo radili zadnjih 10tak dana, ali tome u prilog govore i neka istraživanja u kojima sam ranije sudjelovala, pa ovo zapravo potkrepljuje te teorije u praksi. Sve je djelovalo užasno ubrzano i kaotično, ali na kraju je sve ispalo kako smo planirali. Uvjerena sam da bi u boljim uvjetima rezultat mogao biti drastično bolji.“ – Lidija Lijić, ronilja. Pristup jezeru sastoji se od nekih 6 sati hoda do visine od 4700 metara, a s obzirom da peteročlana hrvatska ekipa ne koristi usluge nosača, oprema dostupna na jezeru bila je dosta ograničena. Zbog nikakvog zaklona i ekstremnih temperatura, nemoguće je bilo postaviti kamp na samom jezeru, što je dodatno otežalo cijelu organizaciju zarona. 

Himalaya 2017 3

"Nezgodno je malo bilo zaroniti nakon iscrpljujućeg uspona i u skučenim vremensko tehničkim prilikama, ali u suradnji s našim timom zaključili smo da je taj pristup ipak najsigurniji. Odustali smo u zadnji čas od prvo planiranog jezera Tilicho, koje je čak 200-300 metara više, jer nam se pri dolasku u Manang pokvario terenac, te se vožnja od 12 sati pretvorila u put od 30 sati. Ovo jezero je imalo nešto naporniji pristup, ali je omogućavalo bržu eventualnu evakuaciju, stoga smo tako sve organizirali da možemo izvesti u jednom danu. Izvan vode u negativnoj temperaturi je izrazito opasno biti izložen naletima vjetra, ali u vodi me ugodno iznenadilo što zapravo i nije bilo hladno, iako je temperatura vode bila nekih 2 stupnja i jezero je imalo tanku koricu leda. Odijela Subcraft hrvatske proizvodnje koja smo koristili i ranije za zarone ispod leda pokazala su se dovoljnim. Cijeli tim je odlično funkcionirao, pomogli su nam se ekspresno osušiti i ugrijati i bez tog supporta bilo bi nemoguće uopće pokušati ovako nešto." – Vitomir Maričić, ronilac.

Na ovim visinama gdje je postotak kisika u zraku gotovo 11%, teško je vratiti ionako nisku saturaciju u organizmu, pogotovo kod očekivanih ekstremnih padova koji se dešavaju za vrijeme apneje. Upravo to i hipotermija uvjetovali su prekide ranijih pokušaja sličnih rekorda. Zbog sigurnosti ronioca, manjka opreme i upitnih mogućnosti evakuacije s jezera, naši ronioci su umjesto pokušaja maksimalne apneje, išli na unaprijed zadano vrijeme od do 3:00 minute dogovoreno u suradnji s dr. Viktorom Ivanišem, inače članom ekspedicije.

„Ovo je svakako bio jedan terenski izazov gdje nismo znali što točno očekivati, jer je riječ o nesvakidašnjoj situaciji. Kod nekih ranijih pokušaja zabilježeni su kritični padovi saturacije kisika, što smo svakako htjeli izbjeći jer su sve intervencije na ovim visinama ograničene. Međutim, na kraju se ispostavilo da su naši ronioci vrhunski pripremljeni, što se vidjelo na testiranjima koja smo provodili svakodnevno, te nakon svakih 1000 metara uspona. To je zbirni rezultat sjajne fizičke i mentalne spreme obaju ronioca, kao i specifičnih priprema za ovakav poduhvat te brze adaptacije zbog višestrukih ranijih boravaka na ekstremnim visinama.  Tijekom uspona praćeni su razni vitalni parametri poput saturacije kisika, pulsa u mirovanju, arterijskog krvnog tlaka, maksimalnog vršnog ekspiratornog volumena te AMS bodovne skale u svrhu promatranja individualne i skupne aklimatizacije članova ekspedicije. Gledajući širu sliku ovaj projekt je osim sa sportskog izrazito zanimljiv i sa istraživačko eksperimentalnog aspekta, te ćemo dobivene podatke po povratku u Hrvatsku analizirati. Neke vrijednosti su bile potpuno neočekivane. Očekivali smo značajan pad vrijednosti saturacije kisika neposredno nakon apneje koji se nije dogodio, a koji je opisivan u ranijim pokušajima. Što je još jedan dokaz da su naši reprezentativci u ronjenju na dah na vrhunskom nivou spreme.“ – Viktor Ivaniš, liječnik ekspedicije.

Himalaya 2017 2

Projekt rekordnog zarona na visini je u Nepalu prihvaćen izvanredno, lokalno stanovništvo se imalo želju uključiti i pomoći, a nekoliko agencija je uvidjelo to kao potencijalnu korist razvoj regije u budućnosti. Interes za ovaj projekt iskazali su i neki inozemni mediji, između ostalog i Discovery channel, pa će se planirani dokumentarni materijal možda i proširiti. U svakom slučaju, čini se da će se isplatiti bogati materijal koji su tijekom boravka u Himalaji snimili Šoić i Maričić, zaduženi za dokumentiranje.

„Svakako je bilo u planu da složimo neki presjek iskustava u ovoj neobičnoj i zanimljivoj regiji, a interes da materijale preuzme jedna eminentna tv kuća dodatno nas motivira. Vjerujte, na toj visini i hladnoći, svaka dodatna motivacija dobro dođe. Osim samog projekta, ovo je bila rijetka prilika da doživimo i zabilježimo svakodnevnicu naroda koji obitavaju na ovim područjima, koja su zapravo tek osamdesetih postala dostupna za posjetitelje, pa je osim neoskvrnjene prirode tu očuvana i jedna drevna tradicija i običaji, koja se, naravno, sve više isprepliće sa zapadom zahvaljujući internetu i turizmu. Nismo očekivali potpuno drugačiju fizionomiju lica kod ljudi za razliku od Nepalaca, tradicionalno prihvaćanje poliandrije ili recimo to da uzgajaju i jedu stoku.“  -  komentira Vladimir Šoić, dokumentarist. 

Peteročlana ekipa, Lidija Lijić i Vitomir Maričić kao ronioci, Vladimir Šoić kao snimatelj, Viktor Ivaniš kao liječnik i Marino Petretić, timski stručnjak za procjenu rizika u visokom gorju, kreće prema južnom dijelu masiva, pa do glavnog grada odakle će letjeti natrag za Hrvatsku. Očekujemo sljedeće javljanje s Himalaje pomoću EVOLVEO StrongPhone G4 pametnog telefona!

Provjerite na Webshopu mobis.hr

Objavljeno u Vijesti

Zagreb, 17. studenog 2017.               

Jedina hrvatska tarifa koja koja spaja najbolje od bonova i pretplate

  • Hibrid je nova i jedina tarifa u Hrvatskoj koja istovremeno omogućava kontrolu troškova i prednosti koje nudi pretplata
  • Uz novu tarifu lojalni Simpa korisnici mogu kupiti vrhunski Huawei P9 lite mini za samo 20 kuna mjesečno i LG K8 za samo jednu kunu mjesečno
  • Bez ugovorne obaveze, bez naplate uspostave poziva uz najbolje prednosti iz oba svijeta

Uvijek si iz prikrajka promatrao ljude kojima kao da polazi sve od ruke? Znaš na koga mislimo – recimo onog frenda koji ima ludu ekipu i curu koja ne samo da voli njegove prijatelje već i sama rado s njima tulumari? Čini ti se kao da on ima sve? Kao da je dobio najbolje iz oba svijeta?Možda nikada nećeš biti kao svoj frend, ali zato možeš uzeti novu Hibrid tarifu od Simpe, koja ti nudi najbolje od bonova i pretplate.


Nova Hibrid tarifa jedina u Hrvatskoj nudi kontrolu troškova uz sve prednosti korisnika na pretplati. Plaćaš fiksni mjesečni iznos računa, a preporučamo ti Hibrid koji ima 6000 MB+MIN+SMS za 109 kn/mj., uz koji kao lojani Simpa korisnik možeš kupovati izvrsne pametne telefone na rate. A ako ti 6000 jedinica nije dosta, uvijek možeš nadoplatiti Simpa bon i aktivirati dobro poznatu Zmajsku mjesečnu opciju s kojom možeš biti velikodušan i prebacivati Zmaje kome želiš, bilo da su ti frendovi, mama ili cura.

Pametni telefoni koje možeš kupiti na rate su vrhunski Huawei P9 lite mini za samo 20 kuna mjesečno ili LG K8 za samo jednu kunu mjesečno! Količine su nam ograničene, zato požuri po svoj novi pametni gadget.

Hibrid tarifa LG K8

 

Ne brini o vezivanju s nama, jer Hibrid nema ugovornu obavezu, kao ni naplatu uspostave poziva.

Imaj najbolje od oba svijeta, jer Simpa Štima svima!

Više informacija na www.simpa.hr/hibrid.

Objavljeno u Vijesti

Zagreb, 17. studenog 2017.               

Logitech je osvojio 5 nagrada na CES 2018 – Innovation Awards

Logitechovi brandovi prepoznati za inovaciju i dizajn

Logitech je objavio pet  proizvoda koji su dobitnici nagrada CES 2018, to su Jaybird® RUN, Logitech® G POWERPLAYWireless Charging System, Logitech® Circle 2, Logitech® CRAFT Advanced Keyboard with Creative Input Dial i Logitech® Flow"Dizajn ima ključnu ulogu u stvaranju svih Logitech proizvoda, stoga nas je oduševilo što je udruga Consumer Technology Association prepoznala naš rad, izjavio je Bracken Darrell, predsjednik i CEO Logitecha, "Želimo stvarati proizvode koji izgledaju cool, koji su funkcionalni i koji premašuju očekivanja, a čast nam je da su ovih pet proizvoda prepoznati baš kao takvi". 


Ove godine, Logitechovi proizvodi prepoznati su u sljedećim kategorijama:

kategorija Slušalice:Jaybird RUN

kategorija Gaming: Logitech G POWERPLAY Wireless Charging System

kategorija Smart Home: Logitech Circle 2

kategorija Računalna periferija: Logitech CRAFT Advanced Keyboard with Creative Input Dial

kategorija Software and Mobilne Aplikacije: Logitech FLOW

CES Innovation Award ocjenjuju istaknuti sudionici iz redova nezavisnih dizajnera, inženjera i članova medija, čime se odaje priznanje izvanrednom dizajnu i inženjerstvu u najsuvremenijoj potrošačkoj elektronici u 28 različitih kategorija.

Svi Logitechovi dobitnici mogu se naći na stranici CES 2018, koji će se održati od 9. do 12. siječnja 2018. u Las Vegasu. Možete ih pronaći u Logitechovom prostoru koji se nalazi na lokaciji #CP9, ispred Las Vegas kongresnog centra preko puta središnje dvorane.

CES Innovation Awards održava se pod pokroviteljstvom Consumer Technology Association (CTA)™, vlasnika i producenta događanja CES 2018. Globalno je okupljalište svih koji napreduju u poslovanju potrošačkim tehnologijama i priznaju postignuća u dizajnu i inženjerstvu proizvoda od 1976. godine.

Prijave se procjenjuju na inženjerskoj, estetskoj i dizajnerskoj razini, funkcionalnoj i korisničkoj vrijednosti, jedinstvenim ili novim značajkama i načinu na koji dizajn i inovacija proizvoda korespondiraju s drugim proizvodima na tržištu. Sveobuhvatni popis ovogodišnjih nagrada CES 2018 Innovation Awards dostupan je na  CES.tech/Innovation.

Objavljeno u Vijesti

Zagreb, 17. studenog 2017.               

Danas se obilježava 25. godišnjica Interneta u Hrvatskoj

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u petak, 17. studenoga 2017. godine obilježavaju 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj. Svečanost se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici okupljenima će se obratiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, državni tajnik Bernard Gršić, ravnatelj CARNeta Goran Kezunović i ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

 


Povodom obilježavanja 25 godina interneta u Hrvatskoj Odlukom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Sveučilišnom računskom centru (Srce) Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNet dodijeljene su i Povelje Republike Hrvatske što svjedoči o iznimnoj važnosti ovoga događaja. Srcu je uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNet primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

Prije točno dvadeset i pet godina, 17. studenoga 1992. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet čime je i službeno započelo doba interneta u Hrvatskoj. Uspostavljena internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9.6kbps (9600bit/s). Veza je uspostavljena u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže - Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet.

Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. godine uz neposrednu potporu prof. dr. sc. Branka Jerena, tada zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu. Na jesen 1991. godine formiran je Odbor za akademsku mrežu kojeg je vodio doc. dr. sc. Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu, a u odboru su još bili Ivan Marić i Velimir Vujnović iz Sveučilišnog računskog centra - Srca, Darko Bulat s Instituta Ruđer Bošković i Ljubimko Šimičić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj Odbora je bio organiziranje mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu.

Ideja o stvaranju zajedničke nacionalne računalno-komunikacijske infrastrukture i uvođenja interneta u Republici Hrvatskoj počela se realizirati 1991. godine u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu, kojem je odbor povjerio izgradnju i administriranje mreže i podršku korisnicima, a mreža je dobila i svoje ime: CARNet - Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

U prvim godinama, uz izgradnju računalno-komunikacijske mreže koja je povezala skoro sve akademske ustanove u Republici Hrvatskoj, ostvarena su i dva važna iskoraka: uz već navedenu uspostavu prve internetske veze Hrvatske prema svijetu, 17. studenoga 1992. godine, nekoliko mjeseci kasnije, 27. ožujka 1993. godine započela je registracija i rad nacionalne vršne internetske domene .hr. U to ratno vrijeme, CARNet mrežom su aktivno prenošene informacije o ratnim zbivanjima u RH te se na taj način probijala medijska blokada u kojoj se našla naša mlada država.

Prve ustanove koje su bile uključene u nacionalnu akademsku i istraživačku mrežu i koristile međunarodnu internetsku vezu bile su Ekonomski fakultet u Osijeku, Elektrotehnički fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i Tehnički fakultet u Rijeci. Putem javnog računala u Srcu pristup internetu bio je omogućen i svim građanima Hrvatske.

„Paralelno s počecima tehničke izgradnje mreže, započeo je i rad na izgradnji prvih internetskih servisa za cjelokupnu akademsku zajednicu. Paralelno s izgradnjom pojedinih veza (spajanjem institucija) provodila se i edukacija korisnika (u većini slučajeva pojedinaca/predstavnika sa spojenih institucija). Srce je organiziralo višednevne 'Internet tečajeve' koji su pokrivali osnove IP mreža i servisa te administriranje Ultrix operacijskog sustava. U hodu se uspostavljala i prva služba pomoći (helpdesk) u Srcu. Mnogobrojni entuzijasti s akademskih ustanova počeli su intenzivno koristiti Internet, ali i koristiti i uspostavljati servise koji su se na Internetu počeli pojavljivati (npr. gopher, web i sl.), naglasio je ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

Na današnji dan prije točno 25 godina uspostavljena je međunarodna komunikacijska veza koja je CARNetov čvor u Zagrebu povezala s Austrijom brzinom od 64kbps. Time je Republika Hrvatska službeno postala dio svjetske računalne mreže zvane Internet.  Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet bila je prvi, a sljedećih nekoliko godina i jedini pružatelj internetskih usluga u državi. Internet je postao dio naše svakodnevice i nezaobilazni medij za informiranje, komunikaciju, ali i obrazovanje, a veliku ulogu u tome imao je CARNet koji je uvijek bio više od mreže i pružatelja internetskih usluga.  S ponosom mogu reći kako i danas CARNet svojim aktivnostima doprinosi razvoju digitalno zrelog društva i radi na cjelovitoj informatizaciji sustava obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj.  CARNet u području primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije povezuje više od 3500 ustanova i pruža više od 70 različitih usluga koje obuhvaćaju razvoj mreže, IKT infrastrukturu, e-servise, kibernetičku sigurnost i korisničku podršku., istaknuo je ravnatelj CARNeta Goran Kezunović. 

Iako, prvobitno zamišljen kao Sveučilišna mreža, Internet danas u svijetu predstavlja globalni medij oko kojeg se često diljem svijeta vode brojne rasprave, ponekad blokade i cenzure. Bez obzira i na niz negativnosti koje su se pojavile, Internet je omogućio da znanje danas bude dostupno svima koji žele naučiti bilo što. Internet je omogućio demokratizaciju znanja, čime i utječe na bolji i ugodniji život ljudi. Svakako bi nam bilo drago u nekoj budućnosti na takvim skupovima budu i stručni ljudi koji Internet danas čine takvim kakav je, a trebamo težiti i raditi na ostvaranju ciljeva Europske komije:

30Mbps povezivost za svakog Europljanina do 2020. godine,

- 100Mps povezivost za polovicu stanovništva EU do 2020. godine.

- 5G povezivost za najmanje jedan ključan grad svake članice EU.

A tu su sada i novi ciljevi, Gigabitno društvo do 2025. godine omogućiti će daljnji socio-ekonomski razvoj.

- 5G povezivost očekujemo u svim urbanim podrućijima i svim ključnim transportnim putevima.

- Sva kućanstva u Europi, imati će pristup Interneta barem uz100Mbps povezivost, a vjerujemo da naše društvo neće razočarati  

 

 

Objavljeno u Vijesti

Zagreb, 13. studenog 2017.               

Započele su prijave za Career Speed Dating –

prilika za studente, a potreba za tvrtke

 

Upravo su otvorene prijave studenata za još jedan Career Speed Dating. Radi se o zanimljivom i praktičnoj spoju razgovora za posao i speed datea koji će se održati 14. prosinca 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ovaj događaj zajednički organiziraju Centar karijera FER-a i eSTUDENT.


Career Speed Dating namijenjen je studentima tehničkih i STEM usmjerenih fakulteta i veleučilišta.  Ove godine će prisustvovati predstavnici 42 tvrtke, među kojima se nalaze i one inozemne. Samo događanje pokazuje veliku potrebu za STEM kadrovima na tržištu, kako domaćem, tako i širem, europskom. Inače, tvrtke su podijeljene u sedam skupina prema području kojim se bave i potrebitim kadrovima. Svaki student će se predstavljati u 8 minuta što predstavlja dovoljno vremena kako bi ih stručnjaci iz tvrtki mogli filtrirati i odabrati najprikladnije kadrove. Preporuka studentima je da malo više prouče tvrtke do kojih im je stalo, obzirom da zahvaljujući današnjim web komunikacijama mogu saznati jako puno o radu tvrtki, ali i kodeksu ponašanja djelatnika, osobnim sklonostima, ambicijama, razvoju...te gotovo svim detaljima koji bi mogli odlučiti izbor.

Nakon intervjua studenti i poslodavci ocijenjuju jedni druge, uz eventualne sugestije koje mogu biti, ili subjektivne, ili objektivne. Nakon kratke pauze student razgovora sa slijedećim poslodavcem i tako dok se ne obavi razgovore sa svim tvrtkama u jednoj od skupina. Zgodno je da studenti koji ostave najbolje dojmove, uz potencijalni posao u tvrtki očekuju i bogate nagrade koje će biti podijeljene nakon događanja na na after partyu.

Na ovogodišnjem Career Speed Datingu sudjeluju: Abest (Croteam), Adacta, Atlantic Grupa, AVL-AST, Axilis, Byte Lab Grupa, Combis, Croatia osiguranje, CS Computer Systems, Danieli Systec, ecx.io croatia, Ericsson Nikola Tesla, FIVE, GDi, Gideon Brothers, GlobalLogic, HashCode, Hrvatski Telekom, Huawei Technologies, INFIGO IS, INFINUM, Infobip, KONČAR – Institut za elektrotehniku, Memgraph, PLIVA Hrvatska, Poslovna inteligencija, RASCO, Repsly, Rimac Automobili, Schneider Electric, Sedam IT, Span, SysKit, Tehnozavod Marušić, Telegra Solutions, Trikoder, Undabot, Vertiv Croatia, Vipnet, Visage Technologies, Yazaki Europe i Zagrebačka banka.

Studenti i nedavno magistrirali mogu se prijaviti do 3. prosinca 2017. Broj mjesta je ograničen i vrijeme prijave će se uzimati u obzir pa se isplati biti brz. Više informacija možete saznati na službenoj web i Facebook stranici Career Speed Datinga.

Centar karijera FER-a je središnje mjesto za pružanje pomoći studentima tijekom i u periodu do dvije godine nakon završetka studija, vezanu uz informiranje, savjetovanje, dodatne oblike edukacije, podršku učinkovitom studiranju, umrežavanje studenata i poslodavaca, karijerno savjetovanje i druge oblike pomoći vezane uz razvoj karijere i osobnih vještina studenata.

eSTUDENT je neprofitna studentska udruga osnovana 2004. godine inicijativom proaktivnih studenata i asistenata sa željom da Udruga i njeni članovi budu inicijatori promjena, steknu praktično iskustvo i razviju mrežu znanja.

Objavljeno u Vijesti

Zagreb, 14. studenog 2017.               

WinDays18 konferencija održat će se od 24. do 28. travnja 2018. u Poreču

  • Najveća regionalna poslovno – tehnološka konferencija treću godinu zaredom okupit će više od 2000 sudionika na „WinDays“ otoku u Poreču
  • 18 "punoljetno" izdanje obilježiti će približavanje poslovnih i tehnoloških tema kroz predavanja i okrugle stolove na Windays18 Business i Windays18 Technology konferenciji

Microsoft WinDays konferencija, najveće regionalno okupljanje biznismena, poduzetnika , ICT stručnjaka, uključujući IT novinare, održati će se od 24. do 28. travnja 2018. u Valamar Isabella Island Resortu na porečkom otoku Sveti Nikola, sudionicima poznatijem kao „WinDays“ otok. Očekuje se da će na konferenciju stići više od 2000 sudionika iz cijele regije te iz Europe. WinDaysi su jedna od najdugovječnijih domaćih konferencija, a 18. izdanjem postaju „punoljetni“, što će donijeti određene promjene u načinu pristupa poslovnim i tehnološkim temama. U suvremenom poslovanju tehnologija je već dugo prihvaćena kao sredstvo koje može unaprijediti efikasnost, produktivnost te podići poslovanje na novu razinu. 


Zato će se WinDays18 Business konferencija 24. i 25. travnja fokusirati na konkretna poslovna rješenja i alate koje sudionici odmah mogu primijeniti u svom poslovanju. Također, bavit će se i perspektivnim industrijskim granama u kojima domaće tvrtke mogu postići globalnu konkurentnost. Tatjana Skoko, direktorica WinDays18 Business konferencije, komentirala je: „Program konferencije bit će u velikoj mjeri posvećen praktičnim primjerima, odnosno studijama slučaja da bi sudionici saznali kako su pojedini poslovni izazovi riješeni u praksi te u kojoj mjeri moderna tehnologija utječe na poslovanje. Želimo pokazati da su investicije u modernizaciju poslovanja i digitalnu transformaciju itekako nužne te da su njihovi učinci vrlo brzo vidljivi na poslovnim rezultatima.“

WinDays foto Predavanja

 

Od 25. do 27. travnja, WinDays18 Technology konferencija  donijeti će pregled najaktualnijih trendova i novosti iz svijeta tehnologije, s naglaskom na konkretna tehnološka rješenja i alate. Ključne teme baviti će se integriranim i inteligentnim poslovnim informacijskim sustavima, sigurnošću informacijskih sustava, kao i rješenjima baziranim na otvorenom kodu. Igor Pavleković, direktor WinDays18 Technology konferencije, rekao je: „Technology konferencija stekla je status nezaobilaznog okupljanja za ICT, ali i poslovne stručnjake upravo zbog kvalitete predavanja te izvrsnih stranih i domaćih predavača, što nam je svake godine motiv da podignemo ljestvicu još više. 18. izdanje konferencije donijeti će više od 100 predavanja, a poseban naglasak  biti će na konkretnim inteligentnim tehnološkim rješenjima, alatima i praktičnoj primjeni istih, a u svrhu konkretnih rješavanja poslovnih problema.“

WinDays foto Sredisnja publika

Novosti o WinDays18 konferenciji moći ćete redovito pratiti na Facebooku, Twitteru i YouTubeu

Objavljeno u Vijesti

Makarska, 14. studenog 2017.               

Već 100.000 korisnika dobiva više u programu Magenta 1 Hrvatskog Telekoma

  • Magenta 1 sinonim je za premium korisničko iskustvo i niz pogodnosti koje nudi Hrvatski Telekom
  • Jubilarni 100.000 korisnik je Miljenko Čelić iz Brela 

Magenta 1, jedinstveni koncept ponude telekomunikacijskih usluga Hrvatskog Telekoma, u tek nešto više od godinu i pol dana osvojio je jubilarnog 100.000-og korisnika. Miljenko Čelić iz Brela koji je u T-Centru u Makarskoj ugovorio uslugu obradovan je posebnom nagradom – televizorom Samsung UHD 55" i igraćom konzolom PlayStation 4 te igrom Gran Turismo Sport.


Magenta 1 je u kratko vrijeme na tržištu postala sinonim za premium korisničko iskustvo i niz pogodnosti koje nudi Hrvatski Telekom. Magenta 1 korisnicima omogućuje kombiniranje fiksnih i mobilnih usluga na način da svi članovi obitelji uvijek dobivaju više, najbolju telekomunikacijsku uslugu i najkvalitetniji sadržaj dostupan u ponudi HT-a. Korisnicima Magenta 1 između ostalih pogodnosti omogućeni su najbrži internet, televizija nove generacije s najbogatijim TV sadržajem u Europi, i to na svakom smart uređaju putem MAXtv To Go aplikacije, Pickbox – najveći videopaket filmova i serija, mogućnost gledanja TV sadržaja unatrag i 30 sati prostora za njegovo snimanje, kao i dodatne fiksne minute prema zemljama EU i svijeta. A kao novost, tu su i dupli gigabajti (čak do 60 GB) u novim mobilnim tarifama, Stream On opcija preko koje svojim mobilnim uređajima možete neograničeno gledati video sadržaje putem mobilnih aplikacija HBO GO, Pickbox, YouTube i Netflix i MAXtv To Go te aplikacija po izboru bez potrošnje internetskog prometa.

Miljenko eli 100.000 ti korisnik Magente 1

„Kontinuirani rast broja korisnika dokaz je da naši korisnici prepoznaju dodanu vrijednost koju donosi Magenta 1. Ovaj jedinstveni koncept ponude premium telekom usluga na hrvatskom tržištu nudi najveći  izbor za sve članove kućanstva na jednom mjestu. Zahvaljujući snažnim investicijama u infrastrukturu i ponudu Hrvatski Telekom stalno proširuje usluge i povećava kvalitetu sadržaja u Magenta 1 konceptu, što će bez sumnje nastaviti privlačiti nove korisnike”, istaknula je Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za privatne korisnike. 

Objavljeno u Vijesti

Zagreb, 14. studenog 2017.               

Maratonsko natjecanje Gewathon za razvoj aplikacija pruža ljubiteljima programiranja besplatna predavanja, vrsne stručnjake-mentore i nagrađuje najbolji tim s 5.000 kuna

Gewathon je maratonsko natjecanje koje će se održati u subotu i nedjelju, 18. i 19. studenog, u prostoru tvrtke Locastic u Splitu u sklopu Global Entrepreneurship Weeka. Sudionici će imati 24 sati za razviti potpuno novu aplikaciju uz mentorsku pomoć vrsnih stručnjaka iz lokalnih i globalnih IT poduzeća.


Organizatori su Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu, Poduzetnički centar Split te udruge Startup.hr i UPiT. Natjecanje je pokrenuto po uzoru na slična događanja u svijetu, dok je ovo tek drugo hrvatsko izdanje.

gewathon 2016 4

 

Gewathon će trajati 24 sata bez pauze, a natjecatelji će imati zadatak razviti potpuno novu aplikaciju u skladu s pravilima natjecanja. Kao i prošle godine, timovi će imati na raspolaganju 5 minuta za predstavljanje svojeg projekta stručnom žiriju. Kako bi omogućili natjecateljima što kvalitetniji razvoj svoje ideje i ove ćemo ih godine tijekom natjecanja spajati s poduzetnicima kako domaćim, tako i stranim.

gewathon 2016 2

Global Entrepreneurship Week održava se jednom godišnje diljem svijeta, a služi proslavi poduzetništva, inovativnosti i kreatora poslova koji pokreću startupe, provode ideje u stvarnost te potiču ekonomski rast. U sklopu programa Global Entrepreneurship Week Split polaznici će imati priliku sudjelovati u edukativnim predavanjima, radionicama, panel diskusijama, networking eventima i 24-satnom hackathon natjecanju pod nazivom Gewathon.

gewathon 2016 3

Format Gewathona je sljedeći: tijekom 24 sata bez prekida prijavljeni timovi će razvijati prototip svojeg projekta te će ga po završetku natjecanja predstaviti na engleskom jeziku stručnom žiriju. Značajna je uloga mentora, IT stručnjaka i poduzetnika, koji će svojim znanjem i savjetima pomagati sudionicima te usmjeravati njihov napredak tijekom dva dvosatna savjetovanja.

gewathon 2016 5 first place

Najbolji tim osvojit će 5.000 kuna, dok će ostali dobiti razne utješne nagrade, kao i daljnu potporu za razvoj svojih projekata kroz Studentski Poduzetnički Inkubator te Poduzetnički centar Split. Natjecanje ima dvojaki karakter: s jedne strane pruža priliku timovima razviti svoju ideju i projekt uz pomoć izvrsnih mentora, a s druge stratešku podršku te resurse partnera uključenih u projekt. Cilj natjecanja je upoznavanje sudionika s temeljnim elementima kulture startupa te razvoj poduzetničkog duha kako bi lakše uobličili svoje ideje i razvili ih u konkretni projekt.

Prijave su otvorene do 16. studenog 2017. Broj sudionika je ograničen, a rezultati prijava bit će objavljeni na dan zatvaranja prijava. Natjecanje nema gornju dobnu granicu, dok je donja granica postavljena na 18 godina.

Raspored aktivnosti, kao i ostale zanimljive informacije, možete saznati na službenoj stranici Gewathona, a novosti pratite na FB stranici.

Raspored natjecanja:  

 

Dan

Vrijeme

Raspored

Opis

petak 17.11.

19:00 – 20:00

Otvaranje hackathona i predstavljanje mentora

Predstavljanje mentora, sudionika i sponzora

subota 18.11.

10:00

Početak natjecanja

 

12:00 – 14:00

 

19:00 – 21:00

Konzultacije s mentorima

Dvosatni okvir u kojem sudionici imaju priliku konzultirati se s mentorima

nedjelja 19.11.

10:00

Završetak natjecanja

 

12:00 – 15:00

Predstavljanje projekta stručnom žiriju

Predstavljanje se odvija na engleskom jeziku, pred peteročlanim žirijem

15:00

Proglašenje pobjednika

 

21:00 – ...

PARTY

Caffe bar Dreamers

Objavljeno u Vijesti

Zagreb, 08. studenog 2017.               

Hrvatski Telekom je 8. studenog predstavio Generaciju Next i donirao 700.000 kuna za STEM projekte 

Dolazi novi val tehnoloških promjena, a Generacija Next na jednom mjestu okuplja sve projekte kojima HT-a predvodi digitalnu transformaciju društva. Projektima će se educirati više od 1500 učenika i 100 mentora diljem Hrvatske

Generacija Next nova je komunikacijska platforma Hrvatskog Telekoma koja objedinjuje sve projekte kompanije koji pomažu pripremiti Hrvatsku za novi val tehnoloških promjena. Uz konkretan doprinos HT-a popularizaciji STEM vještina i tehnologije u svim segmentima života, Generacija Next pratit će najnovije trendove i projekte kompanije u području sigurnosti na internetu te ulaganja u hrvatsku kulturu. Uskoro i naš video prilog sa samog događanja.


U sklopu Generacije Next predstavljeni su i pobjednici donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma kojim kompanija kontinuirano nagrađuje i podržava najbolje STEM projekte u Hrvatskoj. Ukupan iznos donacije u vrijednosti od 700.000 kuna ove je godine podijeljen u tri kategorije - Edukacija mladih, Edukacija učitelja, te Inovacije. Dobitnik u kategoriji Edukacija mladih je projekt pod nazivom „HT Campus“ Astronomskog društva Višnjan, u kategoriji Edukacija učitelja/profesora donirano je Institutu za razvoj i inovativnost mladih za projekt ”Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama”, a u kategoriji Inovacije najboljim je proglašen projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu “Prva hrvatska punionica vodika”.

Drilo Kova Baki i Korlevi

„Dolazi novi val tehnoloških promjena. Generacija Next ulaže u ljude koji su spremni iskoristiti prilike koje novo vrijeme donosi. To znači da uključujemo mlade u STEM projekte koji mijenjaju društvo te pomažu njihovom razvoju i budućim karijerama. Podržanim projektima u sklopu donacijskog natječaja i ove ćemo godine povećati broj učenika i studenata educiranih za korištenje suvremenih tehnologija, no ove godine usmjerili smo se i na edukaciju mentora kako bi se znanje dalje prenosilo”, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Edukacija o naprednim IoT tehnologijama za 100 mentora i 800 djece

Pokretač projekta „Napredne IoT u hrvatskim školama“ je udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih. Kroz IoT projekt educirat će se 100 učitelja i mentora za rad s IoT tehnologijama, koji će stečena znanja prenijeti na 800 djece diljem Hrvatske.

Rujana Baki

„Drago mi je da je HT drugu godinu za redom prepoznao važnost našeg projekta. Uz njihovu financijsku potporu, kao i kroz potporu HT-ovih edukatora, moći ćemo 'Napredne IoT u hrvatskim školama' dignuti na novu razinu. IoT je najbrže rastuća internet tehnologija današnjice, a njezinim uvođenjem u školstvo omogućavamo učiteljima i učenicima da prate svjetske trendove u korištenju edukacijskih i industrijskih tehnologija“, istaknula je Rujana Bakić, suosnivačica i glavna tajnica Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Uz izradu 20 besplatnih edukacijskih materijala, učenicima i mentorima bit će donirana oprema koja omogućuje edukaciju i direktnu primjenu IoT tehnologija u praksi. U sklopu projekta održat će se dva kreativna natječaja te jedan veliki kolaboracijski projekt čiji će cilj biti izrađivanje mjerača atmosferskih uvjeta koji će stanje prikazivati u realnom vremenu.

 

Prva hrvatska punionica vodika za čišći transport u gradovima

Motivirani Pariškim sporazumom o promjeni klime, studenti i njihovi mentori s Fakulteta strojarstva i brodogradnje osnovali su projekt „Prva hrvatska punionica vodika“. Projekt se zasniva na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva, odnosno vodika za čišći transport čime će se smanjiti zagađenje zraka i unaprijediti kvaliteta života u gradovima. Na taj način se zaokružuje sustav korištenja vodikovih tehnologija bez popratnih štetnih plinova.

Ankica Kova

„Jako sam sretna što se Fakultet strojarstva i brodogradnje našao u ovom priznatom društvu stručnjaka koji potiču razvoj STEM-a u Hrvatskoj. Zahvaljujući HT-ovoj donaciji, Hrvatska će postati bogatija za vlastiti inovativni sustav koji povezuje proizvodnju, pohranu i distribuciju vodika. Ovakve tehnologije spadaju u 7 ključnih tehnologija 21. stoljeća te je iznimno važno da se na vrijeme razvijaju, ali i prihvate i uvrste u energetsku strategiju RH“, istaknula je Ankica Kovač, voditeljica projekta „Prva hrvatska punionica vodika“.

 

HT Campus za realizaciju potencijala mladih stručnjaka

„HT Campus“ nastavak je prošlogodišnjeg projekta Astronomskog društva Višnjan kojim će se obnoviti Laboratorij za robotiku i napredne tehnologije (LRNT) gdje će se moći izvoditi vježbe i projekti u području tehničke kulture, robotike, senzorike, automatizacije, elektronike i fizike. Time će Astronomsko društvo Višnjan biti opremljeno za provođenje kompleksnih interdisciplinarnih učeničkih projekata iz STEM područja.

Korado Korlevi

„Jedan od noviteta na koje smo jako ponosni je što će se nakon niza godina edukacijski proces odvijati kroz cijelu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima. Ove godine u planu nam je u projekt uključiti ukupno 725 učenika i pokazati im da postoji jedan svijet u kojem postoji drugi način komunikacije, u kojem se znanje, rad, sposobnosti, inventivnost posebno cijene“, naglasio je Korado Korlević, osnivač Astronomskog društva Višnjan.

Objavljeno u Vijesti

Stranica 59 od 62
slika 3

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Mobis

mobis

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja