ZLATNO PRAVILO ZA TELEVIZORE. VEĆE JE BOLJE. SAMSUNG NEO QLED.

ZLATNO PRAVILO ZA TELEVIZORE. VEĆE JE BOLJE. SAMSUNG NEO QLED.

Vijesti Napisao/la  Cobra Petak, 21 Svibanj 2021 00:00
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

13. svibnja, 2021. | Zagreb 
Uredio: Božidar Žitnik  

Zlatno pravilo za televizore glasi: veće je bolje. To je Samsung Neo QLED. 

Svima je poznato kako odabrati pravi televizor za vlastiti dom može postati pravi izazov. Sa sličnom pričom suočavaju se kako audiofili, tako i videofili. I dok je u audio svijetu priča postala gotovo filozofsko pitanje, odabir pravog televizora danas je zahvaljujući Neo QLED modelima televizora priča kudikamo jednostavnija. Za početak, sada znamo na koji brand se treba fokusirati. Znači, Samsung, pa QLED i onda odabir odgovarajućeg modela i veličine.


Naravno, priču o tehnologiji ćemo ostaviti za malo kasnije, a prvo ćemo se pozabaviti veličinom zaslona. Mnogi misle kako je dovoljno kupiti što veći zaslon, bez obzira na cijenu i kvalitetu televizora, čineći pri tome više pogrešaka istovremeno. Ne treba biti osobito mudar kako bi se zaključilo da veličina zaslona ovisi o veličini prostorije, kao i udaljenosti gledatelja od samog televizora.
 

Izračun veličine TV zaslona nije [ne mora] biti bauk 

Naravno, odabir je uvijek na Vama, no, ukoliko svojim, ali i očima ukućana želite pružiti optimalne i ugodne trenutke gledanja različitih TV sadržaja, tu su svakako dobrodošli korisni savjeti. Naime, svi TV uređaji imaju preporučenu udaljenost i kut gledanja koje zaista treba  uzeti u obzir prilikom odabira uređaja za Vaš dom. Prema istraživanjima i dobroj praksi, najrealniji i najbolji doživljaj pružaju zasloni koji će zauzeti 40 stupnjeva Vašeg vidnog polja. Iako postotak i sam izračun zvuče poput više matematike, ovu udaljenost  ćete jednostavno izračunati uz podatke o samoj veličini odabranog televizora. Dakle, veličinu zaslona pomnožite s 1.2 i voilà. Tu je dobitna kombinacija, tj., prava udaljenost. Na primjer, ukoliko ste ponosni vlasnik televizora od 75 inča, pomnožite s 1.2 i dobili ste rezultat od 90 inča ili 2.3 metra udaljenosti. Jednostavno. No, za ilustraciju, tu je tablica preporučenih udaljenosti gledanja za različite veličine TV uređaja sukladno veličini Vaše sobe.

 Preporučena udaljenost TV uređaja za gledanje

 

Nakon što ste izračunali potrebnu veličinu zaslona dobro je znati da ukoliko imate veći zaslon razmislite i o pravoj rezoluciji. Naime, ono što najviše ne volimo vidjeti je pikselizacija. Logika nam govori da bolja rezolucija omogućava jasniju i oštriju sliku. Fokus je na sadržaju a ne na anomalima, pikselima. Ovo nas definitivno upućuje na 4K rezoluciju.

 

Što je 4K rezolucija? Mit ili potreba?

FHD slika vs 4K

Ukoliko Vam pojmovi Full HD i 4K nisu najbliskiji, ne morate brinuti. Ne radi se o podacima koji se ne mogu razumjeti, naprotiv. Kada govorimo o rezoluciji kod televizora, zanima nas broj vodoravnih i okomitih točaka, to jest piksela. Za razliku od FHD slike koja ima 1920 vodoravnih i 1080 piksela, 4K donosi 3840 x 2160 piksela. Na prvi pogled, razlika se i ne čini prevelikom, no, kada pomnožimo jedne i druge piksele dobiti ćemo razliku od 4x u korist 4K. Naime, FHD donosi 2.073.600 piksela nasuprot 8.294.400 piksela kod 4K. Veća gustoća piksela znači bogatiju, oštriju i kvalitetniju sliku. Naravno, vjerujemo i da ste se prisjetili kako je oznaka K znak za grčku riječ Kilo što znači tisuću, a uobičajena je oznaka u mjernom metričkom sustavu. Dakle, oznaka 4K nam govori da se radi o TV uređajima s vodoravnom rezolucijom od približno 4000 piksela.

 

Kvaliteta koja se vidi!

Samsung LifeStyle Gallery

Sada već znamo dovoljno i sada razumijemo kako je logično da 4K donosi kvalitetu više čak i na istim veličinama TV zaslona u usporedbi s FHD televizorima. Slika je oštrija, življa i prirodnija upravo zahvaljujućih većoj gustoći piksela, a i manji pikseli doprinose jasnijoj slici kod TV uređaja veće rezolucije. Bez obzira približite li se, ili udaljite, slika će biti jednako oštra, a piksele nećete uočiti za razliku od FHD televizora. Treba svakako naglasiti i kako su mnogi do nedavno koristili argument nedostatka 4K sadržaja, no, zahvaljujući brzom razvoju video produkcija, stvar se drastično promijenila. Ne samo da postoji niz TV kanala u 4K rezoluciji, nažalost ne domaćih, ali, zahvaljujući satelitskom signalu, 4K Bluerayu, YouTubeu i drugim specijaliziranim medijima poput Netflixa, Vimea, Amazone Primea i drugih, 4K sadržaji postaju globalno dostupni. Ne treba niti naglašavati kako 4K postaje standard i kod novih profesionalnih kamera ili fotoaparata, pa čak i u konzumnim modelima, a 4K je već i uobičajen kod novih top pametnih telefona, pa čak i onih srednje klase. Stoga, sadržaji postoje, a razlika je kao da ulazite u jedan sasvim novi svijet kojeg svakako trebate vidjeti. No, da bi priča s 4K bila još bolja, tu je i već poznata upscaling tehnologija. Zahvaljujući procesoru i pametnom softveru Neo QLED televizori podižu rezoluciju, mijenjaju format i optimiziraju video sadržaj niže rezolucije. Tijekom procesa smanjuje se šum, ispravljaju se detalji, boja i kontrast, a rezultat je gotovo poput prave 4K slike. Zvuči dobro, a izgleda još i bolje. Definitivno, zamislite kako izgledaju nogometne predstave na Neo QLED televizorima?

 

Futurističke tehnologije u Vašem domu!

Samsung NeoQLED profil

Svima nam je poznato kako živimo u najburnijem i najbrže rastućem tehnološkom razvoju u povijesti čovječanstva. Iskreno, tehnologije nije lako pratiti čak i onim najmlađim generacijama, a kamoli onima malo starijima. U prednosti su samo oni koji žive tehnologije, točnije, žive od tehnologija i rade s tehnologijama. Opet, većina njih nema vremena niti živaca objašnjavati onima koji ne razumiju iz različitih razloga i pobuda, pa čak i zbog ekskluzivnog čuvanja znanja koje je stečeno dugogodišnjim učenjem. No, uz proizvođače, pa i trgovce, tu su i mediji koji pokušavaju demistificirati sofisticirano komplicirane izraze čineći ih jednostavnim i razumljivim. To je i naša glavna misija, objasniti pojmove kako bi sami korisnici mogli odabrati i uživati u onom najboljem. 

  • Quantum Matrix Pro i 8K rezolucija. I dok 4K televizori osvajaju naše domove, polako ali sigurno na vrata kuca i 8K rezolucija. To je pravi i živi dokaz kako tehnološki razvoj ne posustaje, a mi biramo ono što nam u datom trenutku najviše paše. No, pojednostavljeno, kako bismo imali što bolji kontrast u 8K slici i istovremeno otkrivati sve detalje u slici tu je Quantum Matrix Pro tehnologija. Evolucija Neo QLED 8K televizora donosi tehnologiju pozadinskog prigušenja svjetla koje upravlja patentiranim Samsung Quantum Mini LED svjetlima te na taj način dobivamo neočekivano nevjerojatne detalja uz najtamniju crnu boju i najčišćoj bijeloj, a sve uz 1,5 puta više zona od uobičajene Quantum Matrix tehnologije. Definitivno, uz ove karakteristike i uz puni 100%-tni spektar boja, svaka scena će Vam biti jasna, pa i one u mraku ili magli. Zamislite samo podatak od milijarde preciznih nijansi boje? Neo QLED sa svojim kvantnim točkama nano reda veličine pruža 100%-tni spektar boja čak i u onim najsvijetlijim scenama.
Samsung Neo Quantum Processor 8K 
  • Kao što smo već i ranije spomenuli, za procesiranje su potrebne dvije stvari, procesor i algoritmi. Ovdje upravo Neo Quantum Procesor 8K koristi podatke 16 neuronskih mreža kako bi svaki vizualni detalj optimizirao uz 8K rezoluciju. Znamo i kako se puno priča o umjetnoj inteligencija koja polako osvaja gotovo sve tehnološke procese današnjice. Ovdje upravo dolazimo do kvantnog skoka radnih značajki 8K umjetne inteligencije (AI - artificial intelligence) koja uz algoritam učenja analizira slike i prilagođava ih savršenom skladu jedinstvenosti svakog piksela.
Q-Symphony Samsung 
  • Svima nam je poznata riječ simfonija, recimo 5. Beethovenova, no, što je to Q-Symphony tehnologija? Uz kompatibilne zvučnike savršeno ćete uskladiti zvuk televizora i zvučnika uz istovremenom radu i u potpunosti osjetiti prostor u kojem je nastala glazba. Zvučnik televizora ne morate utišavati a sklad sustava osjetiti ćete kao da ste i sami dio događanja kojeg gledate i slušate. Ukratko, simfonija u Vašem domu.

 Samsung Space Fit

  • Kako bismo i sami bili fit, moramo vježbati. No, znate li da i TV uređaji moraju izvršiti određene prilagodbe kako bismo dobili i savršen zvuk u našoj sobi? Tehnologija SpaceFit Sound pojašnjava stvar. Naime, sofisticirani uređaji, a Neo QLED televizori to definitivno jesu, uz ugrađeni hardver i softver, analiziraju fizikalne parametre prostora. Dimenzije, refleksije, udaljenost od zidova, a pritom imamo slobodu pozicioniranja uređaja prema vlastitim željama, na stalku, zidu, stolu, svejedno, jer imamo automatsku i pouzdanu kalibraciju prostora koja će višekanalni zvuk učiniti vrhunskim u svakom pogledu. Takve stvari su još donedavno bile nezamislive u TV uređajima, no, uz Neo QLED, ne samo da imate besprijekornu sliku već i besprijekoran zvuk. Ne samo da ćete postati dijelom filmova ili koncerata, već ćete osjetiti i punu atmosferu nogometnih utakmica, bez obzira na prisustvo publike.

 Quantum HDR

  • Tu je i Quantum HDR tehnologija koja na površinu izvlači sve detalje i pojačava kontrast tako da svaku sliku možete doživjeti u onom stvarnom svjetlu. HDR10+ tehnologija sada nadmašuje vodeće standarde, te uz dinamičko mapiranje tonova stvara dublje tonove crne, živopisnije slike, a detalje uvijek prikazuje u punom sjaju.
OTS_virtual-sound-that-tracks-the-action
  • Poznato je kako danas imamo pametne televizore u punom smislu riječi, a to dokazuju i sve navedene tehnologije, no, to još nije sve. O umjetnoj inteligenciji smo već dosta pričali, no, ista radi i još nešto u čemu ćemo u potpunosti ući u zbivanja unutar ekrana. Naime, vjerujemo kako ste već imali priliku susresti se s pojmom OTS ili objektnim praćenjem zvuka u prostoru (Object Tracking Sound Pro). Pojam je poznat i pod nazivom AI motion tracker, a u stvari umjetna inteligencija prati i uz pametne algoritme analizira kretanje svih objekata koji se nalaze u sceni, te nastaje dinamički realni prostorni zvuk. Inače, dobro je znati kako postoje tri vrste ili tri stupnja OTS tehnologije, ovisno o podržanom broju kanala. Osnovni, pojednostavljeni oblik OTS-a dolazi kod početnih modela a podržava 2.1 stereo zvuk. OTS+ tehnologiju nalazimo kod uređaja koji podržavaju 5.1 format zvuka a konkretno radi se o 4.2, 4.2.2 ili 4.2.1 sustavima. Tu je i najnovija i najnaprednija verzija OTS pro koja se nalazi u premium 8K Neo QLED televizorima, a podržava 6.2.2 kanalni zvuk. Ovdje možemo samo uzdahnuti i uživati u benefitima tehnologija. Ne samo da dobivamo filmsku realnost kretanja predmeta, već i mnogima nešto još važnije. Po zvuku ćemo na nogometnim utakmica moći predvidjeti kretanje lopte i igrača, baš kao da smo i sami na terenu. Što se tiče zvuka, to bi bilo gotovo sve ali jedan detalj ne smijemo zaboraviti. Ponekad se događa i buka, recimo u Vašoj ulici, ili možda radovi u zgradi, a možda su i ukućani preveseli dok Vi gledate napeti film ili odlučujuću utakmicu Vašeg kluba? A k tome, velika sportsko natjecanja su pred nama. Svaki detalj je bitan. Ne razumijete komentatore, ne razumijete glavne likove, a to svakome može dići tlak. Naravno ne ukoliko imate pravi TV uređaj, Neo QLED. Tu je AVA (Active Voice Amplifier tehnologija) koja će u datim situacijama prilagoditi glasnoću govora zahvaljujući ugrađenim senzorima.

 Neo QLED i daljinski upravljač na solarni pogon


Najbolji prepoznaju izvrsnost i nagrađuju izvrsnost!Iako se priča čini nevjerojatnom i prelijepom, stvarnost uz Neo QLED TV uređaje još je ljepša. Činjenice puno govore za sebe, a i mnogi drugi su se u tu uvjerili još i prije nas, a izvrsnost je prepoznata i na svjetski priznatom međunarodnom forumu iF Design Award prije nešto manje od mjesec dana, gdje je Samsung Electronics osvojio nagradu za Neo QLED 8K TV koji koristi Infinity zaslon za maksimalno uranjanje u sadržaj smanjenjem okvira. Nešto ranije, početkom godine, na ovogodišnjem CES-u 2021 u Las Vegasu, nagrade su osvojili i 110-inčni Samsung Micro LED televizor kao i sjajan Samsung QN900A Neo QLED televizor od 85 inča. 
 

Naravno, tu su i priznanja brojnih neovisnih i utjecajnih medija svjetskog glasa, pri čemu se ističe 4K Samsung Neo QLED QN90A s nagradom Top Choice 2021 – AVS Foruma, nagradom Editors Choice – Newseeka, te nagrada nagrada Editor's Choice 2021 – Techaerisa.  

Nagrade nisu zaobišle niti 8K modele: Neo QLED 75QN900A je Top Choice AVS Foruma, NEO QLED 75QN800A je dobio nagradu Editor's Choice 2021, TECHAERISA, a isti uređaj se ponosi i nagradom NewsWeek Recommends. 

Samsung_QN900A_EN_iSite_2021

U svakom slučaju Samsung Neo QLED televizori mogu biti vaš siguran partner u svim mogućim situacijama. Bilo da gledate filmove, serije, koncerte, obožavate nogomet ili druge sportove, bilo da ste gamer, a da i ne pričamo kako učenje i rad odjednom postaju ugodniji i efikasniji.

Neo QLED posao i učenje

Obzirom da se i nogometaši već polako pripremaju za ovogodišnje veliko sportsko natjecanje, zasigurno je sada i pravo vrijeme za pravu pripremu gledatelja. Pred nama je niz velikih utakmica koje će uz super veliki TV biti još većim i značajnijim. Pred nama je i pravo vrijeme iskoristiti neponovljivu priliku odabirom Neo QLED, QLED ili Crystal UHD modela od 75“ ili većeg, te se i razveseliti poklonom kojim ćete još više uživati u igranju, ali i gledanju filmova, koncerata i naravno, nogometa. Spomenuli smo već ranije važnost kompatibilnih zvučnika za Q-Symphony, a kupnjom bilo kojeg 8K modela, ili 75“ i 85“ Neo QLED, Qled ili Crystal UHD modela serije 7, 8 ili 9 iz 2021. godine postati ćete i vlasnikom soundbar zvučnika. Tu treba spomenuti o kojim se konkretno uređajima radi. Dakle, uz Neo QLED 8K očekuje Vas soundbar zvučnik HW-Q700A, uz 75“ i 85“ Neo QLED modele dolazi soundbar zvučnik HW-Q600A, uz 75" i 85" QLED modele dobivate soundbar zvučnik HW-A550, a uz 75" i 85" Crystal UHD soundbar zvučnik HW-A450.  

Kako biste ostvarili pravo na poklon, potrebno je kupljene uređaje i registrirati na stranici Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na kojoj ćete pronaći i uvjete kao i popis uređaja uključenih u promocijuPosebno treba pripaziti i na datume u kojima vrijedi ova odlična promocija. Vremena ima, a za svaki slučaj, tekst je istaknut krupnim slovima:

promocija traje od 3.5. do 11.7.2021. godine ili do isteka zaliha.


Samsung Big Screen TV Soundbar promo 2021

Za još više korisnih informacija obavezno posjetite stranicu kako biste saznali sve što bi Vas moglo zanimati:
https://www.samsung.com/hr/offer/big-screen-tvs-soundbar-promo-2021/

Ne manje važna je i stvar koja Samsung čini pouzdanim i sigurnim partnerom u Vašem domu je jamstvo od 5 godina. Naime, korisnici koji se odluče za kupovinu 8K, Neo QLED i QLED modela iz 2021. godine, u razdoblju od 1.4. pa sve do 30.06.2021. godine, ostvaruju 5 godina jamstva. Za dodatne informacije i popis modela uključenih u promociju, kao i prijavu za ostvarivanje 5 godina jamstva, potrebno je posjetiti stranicu samsung5godinajamstva.hr, a uvjeti promocije nalaze se ovdje. Svakako treba i primjetiti kako Crystal UHD iz Big Inch promocije ne ulaze u program Samsung 5 godina jamstva.

5 Godina jamstva za Samsung QLED 2021 i Lifestyle TV

Nadamo se kako su vrijednosti Samsung Neo QLED televizora dovoljno intrigantne kako bi i prema svojim mogućnostima i potrebama odabrali ono najbolje za sebe i dodatno uživali uz skorašnje velike sportske spektakle.


Pročitano 359 puta

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, AdriaticTV,  TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija, Poljoprivredna TV, Naša TV.

.

Cookies

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček 

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja