Vijesti 308

 

Zagreb, 22. veljače 2018.       

Iskonovci su navikli na SMART:

[Saznajte kako] Do pametnih tehnologija za domove može svako [i besplatno!]

  • Iskon je svoje tehnološke inovacije (Iskon.Smart Wi-Fi koji signalom pokriva svaki kut doma te 5000 dodatnih sadržaja na inteligentnoj televiziji) ponudio besplatno korisnicima u sklopu nove proljetne SMART akcije
  • Novost je i prva komercijalna implementacija G.Fast tehnologije u Hrvatskoj, koja uz FttH omogućuje brzinu interneta od 200 Mbps u 250.000 hrvatskih kućanstava

Umjetna inteligencija, strojno učenje i Internet stvari su tehnološki trendovi na koje se ove godine klade baš sve velike konzultantske kuće. Pronalazimo im niz primjena u poslovanju, dok ih u domove primamo na ljestvici od „prilično sramežljivo“ do „nikako“. Razloga je mnogo, a najčešći su nedostupnost, previsoke cijene pametnih uređaja ili nedostatak specifičnih tehničkih znanja za njihovo uspješno korištenje.


S akcijom novih SMART paketa, Iskon sada mijenja i taj uzorak. Uz brzinu interneta koja se po akcijskoj cijeni penje do decidiranih 200 Mbps, Iskonovci ovog proljeća biraju i jednu besplatnu pametnu uslugu: Iskon.Smart Wi-Fi koji signalom pokriva svaki kutak doma ili dodatnih 5000 sati sadržaja na inteligentnom Iskon.TV-u sa sofisticiranim sustavom pretrage i preporuka.

 

https://youtu.be/N6pbiOLZhkY

Iskon.Smart Wi-Fi je moderna, stabilna i jaka Wi-Fi mreža koja omogućuje neometano surfanje u svakom kutu doma. Pogodna je za veće stanove, kuće katnice, apartmane i urede u kojima raspored prostorija, debljina zidova ili utjecaj susjeda onemogućuju neometanu distribuciju Wi-Fi signala. Usluga je jednostavna za instalaciju (nisu potrebna tehnička predznanja) i još jednostavnija za korištenje, a tu su i dodatne mogućnosti upravljanja Wi-Fi-jem putem mobilne aplikacije: kreiranje posebne mreže za goste ili nadzor nad uređajima/djecom. Iskon.Smart Wi-Fi iskorištava pun potencijal dostupne brzine interneta, a radi na 5 GHz bez utjecaja susjeda.

Iskon SMART 2

 

Novi Iskon.TV sistematizira i kategorizira sve TV sadržaje koji su emitirani na televizijskim kanalima, po uzoru na YouTube i druge digitalne servise. Više nije potrebno pratiti na kojem se kanalu i kada emitiraju omiljene emisije – sve čekaju korisnika jednostavnim pritiskom na tipku 0 na daljinskom upravljaču. Osobni algoritam dodatno prepoznaje i preporuča sadržaje koji bi se korisniku mogli svidjeti na temelju emisija koje rado gleda i redovito prati. Iako je usluga u startu besplatna svim postojećim Iskon korisnicima, trenutna SMART akcija na TV sučelje donosi dodatnih 5000 sati sadržaja – serija, filmova, sportskih sadržaja, crtića i dokumentaraca, a personalizirano TV iskustvo čini još ugodnijim.

https://youtu.be/OBKG2A2oRXQ

Posljednja, ali jednako važna prednost novih Iskonovih SMART paketa interneta, telefona i televizije su pristupne brzine koje su se u Iskonu popele na decidiranih 200 Mbps zahvaljujući FttH-u i prvoj komercijalnoj implementaciji hibridne optičke G.Fast tehnologije. Iskonovci su navikli na SMART, a povećanje brzine u paketima omogućuje im da i kod kuće iskoriste sve prednosti umjetne inteligencije i strojnog učenja, uz maksimalnu zaštitu i uvijek dostupnu korisničku podršku.

Iskon SMART

Pogledajte sve pakete iz Iskon SMART ponude, odaberite akcijsku cijenu (pr. paket brzine do 200 Mbps s fiksnim telefonom i pametnim Iskon.TV-om dostupan je za samo 219,90 kuna mjesečno u 250.000 kućanstava u Hrvatskoj) i svoj besplatni SMART dodatak: Iskon.Smart Wi-Fi ili dodatnih 5000 sadržaja na inteligentnom Iskon.TV-u.

https://www.iskon.hr/Smart-paketi


Zagreb, 21. veljače 2018.       

Hrvatski Telekom:

Rezultati za godinu završenu 31. prosinca 2017.

Dvoznamenkasti porast prihoda i EBIDTA-e uz povećane investicije u 2017. temelj su budućeg rasta Hrvatskog Telekoma

Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, objavljuje svoje revidirane konsolidirane rezultate za godinu završenu 31. prosinca 2017. Godišnji rezultati uključuju i poslovanje Crnogorskog Telekoma, koji je kupljen početkom 2017. godine te utjecaj H1 Telekoma d.d. nakon što je H1 Telekom d.d. pripojen OT - Optimi Telekomu d.d.


U 2017. godini ostvareni su prihodi u iznosu od 7,756 mlrd kuna, što je za 11% više nego 2016. godine. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi su rasli 2% u odnosu na prethodnu godinu. Ako se isključi utjecaj H1 Telekoma, prihodi su porasli 1,5 %. Hrvatski Telekom je zadržao vodeću poziciju u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta, a rastu prihoda pridonijeli su prihodi pokretnih komunikacija i rast u sistemskim rješenjima. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 3,138 mlrd kuna i viša je za 11,2 % u odnosu na 2016. godinu, uz jaku EBIDTA maržu od 40,5 % koja je veća za 0,1 postotni bod u usporedbi sa godinom ranije.   Izuzmemo li doprinos Crnogorskog Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki  porasla je   za  3,4% i iznosi 2.918 milijuna kuna s EBITDA maržom od 41%. Bez utjecaja H1 Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki je porasla za 2,8 %.   Neto dobit u 2017. godini iznosi 863 milijuna kuna i manja je za 7,5 % u odnosu na 2016. godinu. Bez utjecaja Crnogorskog  Telekoma realizacija neto dobiti manja je  za  10,8 %. Ostvarenje neto dobiti pod utjecajem je veće amortizacije zbog povećanih infrastrukturnih ulaganja i povećanog vrijednosnog usklađenja imovine i potraživanja.

Više od 1,7 milijardi kuna investicija u infrastrukturu i inovativne usluge

 Realizacija kapitalnih ulaganja u 2017. godini, u odnosu na 2016., povećana je za  17,2 %, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez tog doprinosa, realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za 8,5% u odnosu na 2016. i iznosi  1.745 milijuna kuna.  Investicije u nepokretnu mrežu omogućile su optički pristup za 374 tisuće kućanstava. Pristupne brzine novih generacija ukupno su dostupne za 879 tisuća hrvatskih kućanstava, što znači da će HT Grupa samostalno osigurati 70% ciljeva Europske digitalne agende za Hrvatsku 2020. U mobilnom segmentu, kapaciteti 4G mreže povećani su 34%, a brzine mobilnog interneta povećane  su prosječno 38% s brzinama do 350 Mbit/s. Kraj godine obilježilo je nezavisno međunarodno P3 priznanje za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi. Zahvaljujući povećanim kapacitetima IP jezgrene mreže, modernizaciji agregacijske  mreže te povećanju brzina mobilnog interneta, podržano je povećanje volumena podatkovnog prometa od posjetitelja za vrijeme turističke sezone od 330% nastalog zbog nove roaming regulacije. U poslovnu i digitalnu transformaciju pokrenutu u svibnju 2017., HT će u iduće tri godine uložiti 210 milijuna kuna. Transformacija uključuje veliki zahvat u sustave i portfelj usluga HT-a, kako bi pozicionirala HT kao predvodnika po korisničkom iskustvu. Pilot projekt mreže budućnosti PanTera implementiran je na ograničenom području Hrvatske, a korisnicima donosi superiorne internetske brzine od 1 Gbit/s i 4K TV sadržaj. Jedinstveni koncept usluga na telekomunikacijskom tržištu Magenta 1, predstavljen u prvom polugodištu 2016., koristi više od 118 tisuća kućanstava, a njihov broj je u kontinuiranom porastu.  

Više od polovice dobiti za isplatu dividende 

Uprava i Nadzorni odbor Glavnoj skupštini Društva predložili su raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici koja će se isplatiti iz neto dobiti 2017. godine, što daje ukupan iznos za isplatu dividende od 490.020.384,00 kuna i predstavlja isplatu 58,25% raspodjeljive dobiti stečene u prethodnoj godini te alokaciju ostatka neto dobiti u zadržanu dobit. HT na početku godine objavljuje minimalnu ciljanu dividendu za svaku godinu, koja će biti u okviru raspona navedenog u Politici dividendi. Za financijsku 2018. Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici. U srpnju  2017. godine pokrenut je Program otkupa vlastitih dionica („Program“), kojim se namjerava steći 2,5 milijuna dionica, a najviši novčani iznos dodijeljen Programu iznosi 500 milijuna kuna. Program otkupa dolazi kao nastavak na dosadašnju politiku isplate dividendi, a kojom Društvo dodatno pokazuje svoju namjeru povrata dijela stvorene vrijednosti svojim dioničarima. Do 31. prosinca 2017. godine, Društvo je na Zagrebačkoj burzi kupilo ukupno 216.005 vlastitih dionica, koje čine 0,26 % temeljnog kapitala i za to je dana protuvrijednost u iznosu od 37,6 milijuna kuna. 

Ulazak u fazu rasta velikim regionalnim iskorakom u Crnu Goru

Početkom siječnja 2017. godine, Hrvatski Telekom je stekao 76,53% udjela u Crnogorskom Telekomu, za kupovnu cijenu u  iznosu od 123,5 milijuna EUR. Transakcija je dio HT-ove strategije rasta putem širenja na regionalna tržišta. Sinergijski učinci u Crnogorskom Telekomu počinju se realizirati u području prodajnih operacija, smanjenju direktnih troškova i povećanju zadovoljstva korisnika. Unatoč tržišnim i regulatornim izazovima, trendovima zamjene fiksne tehnologije mobilnom, Crnogorski Telekom zadržao je vodeću poziciju sa 40,3% tržišnog udjela u post-paid mobilnom segmentu kao i vodeću poziciju na tržištu fiksnog širokopojasnog pristupa i glasovnih usluga bez obzira na zabilježen pad prihoda u fiksnom segmentu i porastu prihoda u mobilnom segmentu i sistemskim rješenjima.

U 2018. godini fokus na rast, novo digitalno iskustvo i širenje poslovanja

Komentirajući poslovne rezultate za 2017. i planove za 2018. godinu, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković istaknuo je: „Iza HT je još jedna uspješna godina i uvjerljivo vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta. Akvizicijom Crnogorskog Telekoma napravili smo veliki regionalni iskorak, dok je Optimino preuzimanje H1 Telekoma doprinijelo stabilnosti tržišta. U potpunosti smo zamijenili našu TV platformu i na kraju godine 250.000 naših TV korisnika  uživa u iskustvu gledanja televizije budućnosti. Lansirali smo nove hibridne tarife i hibridni pristup internetu, a Magenta 1 broji 120.000 korisnika koji uživaju u svijetu pogodnosti. Godinu smo završili s P3 priznanjem za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi. Ponosan sam što postajemo moderna kompanija, usmjerena na budućnost i rast u svim segmentima poslovanja.“


SAP zabilježio rast u Hrvatskoj

Srijeda, 21 Veljača 2018 00:00

Zagreb, 21. veljače 2018.       

SAP zabilježio rast u Hrvatskoj

  • U 2017. godini ostvareni su rekordni rezultati u regiji Srednje i istočne Europe
  • U Hrvatskoj tvrtka je zabilježila 70 postotni rast prihoda od prodaje rješenja cloud u usporedbi s prethodnom godinom
  • Hybris i S/4HANA bili su najprodavanija rješenja u Hrvatskoj

SAP je na godišnjem događanju predstavio rezultate ostvarene u 2017. godini na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kao i planove te poslovnu strategiju za 2018. godinu u Hrvatskoj. Od kada je početkom 2015. godine postavio svoje ambicije za 2020. godinu SAP je kontinuirano ostvarivao postavljene ciljeve, a tako je bilo i u 2017. godini. 


Podaci za cijelu 2017. godinu otkrivaju kako su se na globalnoj razini, cloud pretplate i prateći prihodi povećali za čak 26 posto te su dosegnuli 3,7 milijardi eura (IFRS), dok je prihod od softvera iznosio 4,87 milijarde eura. Prihod od održavanja povećao se na 63 posto ukupnog prihoda, koji je dosegao 23,46 milijardi eura. Tvrtka za proizvodnju poslovnog softvera sa sjedištem u Njemačkoj postala je vodeći pružatelj rješenja cloud s oko 150 milijuna pretplatnika na svoja rješenja diljem svijeta. Tvrtka ima najveći portfelj rješenja cloud proizvoda te je nedavno objavila akviziciju tvrtke Callidus Software Inc. S ovom akvizicijom, SAP će sastaviti najkompletniji i najviše diferenciran portfelj rješenja za upravljanje korisničkim iskustvom. Prije ove akvizicije, u rujnu 2017. godine, SAP je najavio ugovor za akviziciju tvrtke Gigya, predvodnika na tržištu upravljanja korisničkim identitetom i pristupom. Platforma tvrtke Gigya pomaže tvrtkama u izgradnji digitalnog odnosa s njihovim korisnicima. Ova dva rješenja dodatno će osnažiti SAP Hybris portfelj.

Kada govorimo o regionalnoj izvedbi, SAP je ostvario najbolje rezultate ikada kako na godišnjoj razini tako i na razini četvrtog kvartala u regiji Srednje i istočne Europe. Također, ovi rezultati uglavnom su potaknuti poslovanjem vezanim uz cloud, koje je u prošlom kvartalu ostvarilo troznamenkasti rast, dok je za ukupne rezultate na godišnjoj razini zabilježen dvoznamenkasti rast. Inovativna rješenja poput SAP SuccessFactors (HR rješenje temeljeno na cloudu), SAP Hybris i softveri za IoT te analitiku ostvarili su visok porast diljem regije Srednje i istočne Europe. 

Fotografija2 Sonja Popovic.jpeg

Sonja Popović, direktorica SAP Hrvatska izjavila je: “Iznimno mi je drago što ne zaostajemo za uspjesima na globalnoj i regionalnoj razini. Na lokalnoj razini, u Hrvatskoj, smo na godišnjoj razini ostvarili rast prihoda od prodaje rješenja cloud od 70 posto, rast prihoda od konzaltinga za 150 posto kao i rast prihoda od prodaje on-premise za 35 posto. Ovo je rezultat ugovora s renomiranim tvrtkama, a SAP Hybris i SAP S/4HANA bila su najprodavanija rješenja u Hrvatskoj prošle godine. Tvrtke se okreću SAP-u budući da nudi zaokruženu ponudu rješenja, brzu realizaciju projekata, brzi povrat investicije te pojednostavljenje procesa. SAP Hrvatska bio je iznimno uspješan u poslovanju s tvrtkama iz segmenta energetike te onima iz sektora potrošačke industrije. Ove godine očekujemo kako će se digitalna transformacija ubrzati u Hrvatskoj te smo spremni ući u nove sektore.“

Govoreći o suradnji s tvrtkom SAP, Romina Orešković, potpredsjednica Orbico grupe za financije, riznicu te reviziju izjavila je: „Orbico je u SAP-u pronašao pouzdanog partnera koji svojim rješenjima odgovora na brojne potrebe našeg poslovanja. Kako bismo zadržali poziciju vodećeg europskog distributera robe široke potrošnje i kozmetike, u 2017. godini odlučili smo otići i korak dalje. Odlučili smo transformirati svoju SAP arhitekturu te objediniti postojeće SAP sustave na jednom mjestu. Prelaskom na SAP HANA Enterprise Cloud (HEC) postigli smo znatne uštede, postigli visoku razinu fleksibilnosti te smo pojednostavili i automatizirali brojne procese kako bismo što prije i što bolje mogli ispuniti zahtjeve svojih partnera i korisnika. Kvalificirane IT stručnjake danas je jako teško naći na tržištu te smo zadovoljni što nam nisu bili potrebni dodatni interni resursi u prelasku na SAP HEC, već smo i u taj dio posla uključili partnere. Ovo nam je izuzetno važno jer nam daje priliku da se fokusiramo na ključni dio našeg poslovanja – distribuciju, istovremeno iskorištavajući prednosti najnovijih tehnologija.˝

Događanju je prisustvovao i predstavnik Effiepoint Team-a, kojeg sačinjavaju dva studenta na praksi (FERIT Osijek) i dva mentora iz Siemens Convergence Creators, ujedno prošlogodišnji finalisti SAP InnovMatcha (natjecanja namijenjenog inovativnim start-up tvrtkama, developerima, poduzetnicima, te studentima iz središnje i zapadne Europe koji žele izrađivati pametna poslovna rješenja koristeći  cloud platformu tvrtke SAP) koji su osmislili rješenje za potrebe transporta i logistike za Atlantic Grupu. Prilikom predstavljanja projekta, Boris Bajtl iz Effiepoint teama rekao je: InnovMatch smo prepoznali kao odličnu inicijativu i priliku da pokažemo kako uz SAP-ovu tehnologiju možemo ponuditi odgovore za različite poslovne izazove. Stoga smo kreirali napredno rješenje za potrebe transporta i logistike tvrtke Atlantic Grupa. Rješenje je temeljno na inovativnoj SAP Cloud Platform namijenjenoj kreiranju ili proširivanju postojećih aplikacija u sigurnom okruženju računalstva u oblaku. Iznimno sam ponosan na sve što smo ostvarili, a s obzirom na pobjedu u InnovMatchu te stečeno znanje i iskustvo, nadamo se i budućoj uspješnoj suradnji s Atlantic Grupom.” Na temelju snažnog zamaha SAP-ovog poslovanja vezanog uz cloud tvrtka na globalnoj razini očekuje kako će za cijelu 2018 godinu non-IFRS cloud pretplate i prateći prihodi biti u rasponu od 4,8 milijardi eura − 5.0 milijardi eura (2017: 3,77 milijardi eura). Ovaj raspon predstavlja stopu rasta od 27% do 33%. SAP nastavlja očekivati da će udio prihoda od održavanja dosegnuti 70 do 75 posto u 2020. godini.


Zagreb, 20. veljače 2018.         

TOP 5 POSLOVA TJEDNA - informatika i telekomunikacije

U suradnji s portalom posao.hr donosimo vam tjedni pregled najboljih radnih mjesta u kategoriji Informatika i telekomunikacije. U nastavku pogledajte aktualne poslove koje su za vas odabrali stručnjaci sa specijaliziranog portala za traženje poslova.


Tepih Centar d.o.o. za radno mjesto u Zagrebu traži Referenta administrativnih i komercijalnih poslova, IT podrška (m/ž). Uvjeti su izvrsno znanje engleskog jezika u govoru i pismu, izvrsno znanje rada na računalu (iskustvo rada u ERP sustavima je prednost), vozačka dozvola, minimalno 3-5 godina radnog iskustva te VŠS/VSS. Prijavite se brzom prijavom.

Sberbank Hrvatska traži Sistem administratora (m/ž). Neke od odgovornosti kandidata bit će planiranje, održavanje i dokumentiranje Microsoft SQL Server i MSCS infrastrukture. Postanite dio uspješnog Sberbank tima i prijavite se brzom prijavom.

 Wollsdorf Components d.o.o. traži Djelatnika za rad u odjelu Research & Development/CAD (m/ž). Neke od odgovornosti kandidata bit će CAD/CAM priprema modela za proizvodnju na Teseo EOS i MOB mašinama, rješavanje programskih i mehaničkih zastoja na Teseo mašinama te komunikacija i suradnja s IT sektorom. Više info saznajte ovdje!

Adecco za klijenta, uspješnu talijansku kompaniju koja za svoju podružnicu u Rijeci traži više kvalitetnih i komunikativnih osoba za rad na poziciji Referent u odjelu brige o korisnicima putem društvenih medija (m/ž). Uvjet je vrlo dobro znanje talijanskog jezika u govoru i pismu kao i osnove korištenja MS Office paketa i Interneta. Prijavite se brzom prijavom!

Naton ljudski potencijali d.o.o za klijenta traži Production Managera in electronics (m/ž). Obvezno je poznavanje proizvodnog procesa sa SMD i THT el. komponentama te aktivan engleski jezik u govoru i pismu. Tražite li stalan posao s natprosječnim primanjima prijavite se odmah.


Zagreb, 18. veljače 2018.         

Novi aduti kineskog giganta – Huawei P20, P20 Lite i P20 Plus

Kako stvari stoje, Huawei ne posustaje. Nakon nedavne objave modela Mate 10 Pro na ovogodišnjem CES-u dolaze novi aduti: P20 i P20 plus. Očekivalo se da novi modeli budu predstavljeni u Barceloni na skorašnjem GSMA kongresu, no, očito je da bi zbog pompoznog predstavljanja Samsung Galaxy S9 pametnog telefona Huawei pao u drugi plan, pa su u kompaniji odlučili organizirati posebni event u Parizu 27. ožujka. Uobičajeno je posljednjih godina da velika predstavljanja budu u Londonu, no, Pariz nije ništa manje atraktivna lokacija.


Već sukladno pozivnicama za događanje, čini se da P20 postaje prvi pametni telefon koji će doći sa stražnjim sustavom trostrukih leća. Nakon što danas već mnogi proizvođači u nizu modela koriste sustava dvostrukih leća, očito je da dolazi vrijeme za nešto novo. Na to asocira i slogan pozivnice: “See mooore with AI. Naime, tri „O“, očigledno asociraju na tri leće. Na samom događanju trebala bi se predstaviti tri nova uređaja: P20, P20 Lite i P20 Plus. Za sada nemamo informacije na kojim će se uređajima nalaziti trostruka leća, ali, također, još uvijek je i nejasna svrha treće kamere. Također, prema nagađanjima na webu još iz prosinca prošle godine, P serija bi mogla omogućiti 40MP fotografije i 5x optičko uvećanje. No, za prave i potpune informacije ćemo morati još malo pričekati. U svakom slučaju, treća kamera donosi potpuno nova pravila.


Zagreb, 15. veljače 2018.         

Pametni telefon Noa N7 u prekrasnom keramičkom kućištu koji pomiče granice fotografije

I ove godine Hangar 18 pokušava osvojiti Barcelonu. Naravno, ne na košarkaškom, ili pak nogometnom terenu, već na vjerojatno najuzbudljivijem događanju vezanom uz svijet pametnih telefona. Dakle, ovogodišnji Mobile World Congress u Barceloni, biti će bogatiji uz novi pametni telefon Noa N7 s 5,7“ HD+ ekranom omjera 18:9. Keramičko kućište, poboljšana fotografija, Face ID i Face Beauty funkcionalnosti te razumna cijena, glavni su aduti ovog novog modela.


Prvo što će vam kod ovog modela zapeti za oči je dizajn i prekrasna „royal blue“ plava boja keramičkog kućišta. Ovaj pametni telefon jednostavno odiše elegancijom i budite sigurni da će ga svi primijetiti u vašim rukama. Ono što ovaj model čini izuzetno zanimljivim je fotografija i njezina kvaliteta što ćete najbolje osjetiti kada „zumirate“ fotografiju i uočite savršeno prikazane detalje. Model N7 imat će 2x 16MP stražnje Sony kamere s IMX 298 senzorom koje pomoću „oversampling“ tehnologije omogućuju korisniku stvaranje fotografija i do 80 MP.

NoaN7 2 300x169

Prednja „selfie“ kamera od 16 MP podržavat će „Face ID“ i „Face Beauty“ funkcionalnosti. To znači da ćete svoj pametni telefon moći otključati skeniranjem lica što u ovom cjenovnom razredu daje dodatnu funkcionalnost i pametni telefon čini tehnološki naprednim i zanimljivim. Vaše „selfie“ fotografije bit će čišće, detaljnije i kvalitetnije. Zahvaljujući „Face Beauty“ funkcionalnosti uvijek ćete izgledati isto i savršeno, bilo da se fotografirate ujutro ili uvečer. Pravo uživanje korisnici će moći iskusiti i slušanjem muzike na ovom pametnom telefonu i to pomoću DTS tehnologije zvuka. DTS Sound  je sveobuhvatno audio rješenje koje nudi poboljšanu stereo sliku zvuka, optimizaciju za interne zvučnike uređaja i stvara panoramsko iskustvo slušanja muzike preko slušalica. Noa N7, temeljen je na 8 jezgrenom Media Tekovom MT6750 procesoru radnog takta 1,5 GHz te 5,7“ ekranu. Rezolucija ekrana u HD+ tehnologiji iznosi 1440×720 točaka s omjerom stranica 18:9. Noa N7 će imati 4 GB RAM memorije i 64 GB memorije za pohranu podataka koju ćete moći proširiti do 128 GB pomoću dodatne memorijske kartice. N7 dolazi s baterijom od 3.300 mAh, a koristit će najnoviji Android 8.0 kao operativni sustav. Pametni telefon Noa N7 trebao bi se smjestiti u cjenovni razred uređaja do 250 EUR.


Zagreb, 15. veljače 2018.         

Završena je GDi Ensemble konferencija o digitalnoj transformaciji upravljanja imovinom, operacijama i poslovnim pokazateljima

GDi je od 13. do 14. veljače u Zagrebu organizirao dvodnevnu poslovno-tehnološku konferenciju na temu digitalne transformacije upravljanja imovinom, operacijama i poslovnim pokazateljima. Konferencija je uspješno inspirirala poslovnu i digitalnu transformaciju uz pomoć konkretnih industrijskih primjera iz telekomunikacija, farmacije, proizvodnje hrane i dostave pošiljaka. Na konferenciji se okupilo preko 70 IT stručnjaka, IT direktora, stručnjaka u izgradnji i održavanju infrastrukture i direktora logistike.


Prvi dan konferencije započeo je povezivanjem digitalne i poslovne transformacije kroz prikaz GDi Ensemble primjera digitalne transformacije i trendova digitalne transformacije kompanija u regiji i svijetu. Temeljna poruka interesantnih uvodnih predavanja predsjednika uprave GDi GRUPA Borana Lončarića i Prof. Dr. Velimira Sriće je buđenje svijesti o potrebi za ubrzavanjem poslovnih i tehnoloških promjena jer „digitalno“ već sada vlada svijetom. Vrlo interesantna panel diskusija na temu digitalne i poslovne transformacije uključila je pitanja uloge lidera, voditelja i pojedinaca u pokretanju i provođenju velike korporativne transformacije ili ograničene i fokusirane transformacije nekog specifičnog poslovnog procesa. Govorilo se o iskustvima IT transformacije u telekomunikacijama i farmaciji, te ulozi direktora informatike naspram uloge direktora digitalne transformacije. Zajednički zaključak svih sudionika panela iz industrije i akademske zajednice je jednostavan: „digitalno ili nikako“.

ensemble event series 2018 Feb 5

 

U sklopu konferencije GDi je predstavio i partnerstvo sa Microsoft-om na izgradnji globalnih poslovnih rješenja u domenama usluga u Azure oblaku, IoT-a, Hololens-a i naprednih poslovnih analiza podataka.

U fokusu drugog dana konferencije bila su industrijska iskustva iz domene logistike i transporta te rješenja koja uključuju tehnologije kao što su IoT i M2M uz primjere korištenja raznih senzora i aktuatora, te cjelovitih integracija u poslovne procese sa kraja na kraj.


Zagreb, 15. veljače 2018.         

Logitech MK540 Advanced Combo – kombinacija stvorena da traje

Logitech je upravo predstavio Logitech MK540 Advanced Combo, kombinaciju bežične tipkovnica i miša, koja donosi preciznost, udobnost i pouzdanost. Tipkovnica dolazi u standardnoj veličini, a ambidekstralni miš dizajniran je kako bi savršeno pristajao ruci, bez obzira koristite li ga desnom ili lijevom rukom.


Uživajte u poznatom iskustvu tipkanja na udobnoj i preciznoj tipkovnici s osloncem za dlan i podesivim nagnutim nožicama optimiziranim za točnost i smanjenje buke. Ergonomski dizajn miša i mekana gumena površina udobno se uklapaju u dlan, za poboljšano praćenje i preciznu kontrolu pokazivača. Tipkovnica je otporna na prolijevanje tekućine dok su tipke iznimno otporne na habanje. Kombinacija tipkovnice i miša stvorena je da traje - baterije u tipkovnici nije potrebno mijenjati 36 mjeseci, dok će miš ostati uključen 18 mjeseci bez zamjene baterija. 
Povećana produktivnost na dohvat je ruke. Praktični i neophodni prečaci omogućuju izravan pristup medijima, kalkulatoru i stanju baterije. Funkcijskim tipkama mogu se dodijeliti nove funkcije pomoću Logitech Options softvera.  Zahvaljujući uključenom Logitech Unifying USB prijemniku, tipkovnica i miš odmah su spremni su za upotrebu, tako da ćete dobiti pouzdanu i šifriranu bežičnu vezu u rasponu od 10 metara, bez ikakvih kašnjenja ili prekida.

Dostupnost

Logitech MK540 Combo bežična tipkovnica i miš od danas su dostupni po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 549,00 kn. Za više informacija, molim posjetite www.logitech.com


Zagreb, 14. veljače 2018.         

S pozicije vodećeg operatora prema zadovoljstvu korisnika mrežom, Vipnet predvodi razvoj 5G tehnologije i optičke infrastrukture

 

Na jedinstvenoj konferenciji za novinare Vipnet je uz pomoć virtualne stvarnosti demonstrirao mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije koje su već danas implementirane u živoj Vip mreži, a tijekom 2018. će imati veliki utjecaj na iskustvo korisnika. U fiksnom segmentu demonstrirane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju već danas podržava više od 10 posto mobilnih uređaja dostupnih u populaciji.


Vipnet predvodi implementaciju 5G funkcionalnosti u živoj mreži u Republici Hrvatskoj

Za razliku od 3G i 4G tehnologije koje su implementirane odjednom, 5G će doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži. S obzirom na goleme tehnološke zahtjeve, procjenjuje se da će investicije u 5G mrežu biti višestruko veće nego je to bio slučaj s 4G tehnologijom. Vipnet već danas snažno investira i razvija 5G funkcionalnosti te upotrebom naprednih 5G tehnologija poboljšava performanse i korisničko iskustvo na 4G tehnologiji. Taj prijelazni tehnološki korak poznat je i kao LTE Advanced PRO. Za uspješnu implementaciju 5G, potrebna je i strateška potpora Republike Hrvatske koja se konkretno oslanja se na osiguravanje preduvjeta za daljnje investicije operatora:

Izgradnja transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta. Sredstva za taj projekt (NP-BBI) osigurana su od strane EU, ali Republika Hrvatska kasni s implementacijom. Re-alokacija spektra druge digitalne dividende (DD2) kojeg nacionalni regulator mora osloboditi od analognog TV signala. Osiguravanje afirmativnog regulatornog okvira od strane države i lokalnih zajednica kako bi bilo moguće izgraditi dovoljan broj baznih stanica čija gustoća za implementaciju 5G mora biti značajno povećana. Paralelno sa stvaranjem adekvatnog regulatornog okvira, Vipnet investira u tehnološki aspekt razvoja 5G tehnologije. Radio oprema u Vip mreži velikim dijelom već danas podržava 5G funkcionalnosti i sve nove investicije u mobilnom segmentu usmjerene su isključivo u opremu koja podržava 5G. U tijeku je nadogradnja i virtualizacija paketnog dijela mreže.

Vipnetova dostignuća u razvoju i implementaciji 5G tehnologije:

Združeno korištenje spektra i multiple MIMO – Kombiniranje spektra na frekvencijama 800 MHz, 1800 MHz i 2100Mhz. Specifičnost ovakvog pristupa je upotreba frekvencije na 2100 MHz koja je prvotno korištena za UMTS tehnologiju. Vipnetovi stručnjaci oslobodili su taj spektar, kombiniraju ga sa standardnim LTE spektrom na 800 i 1800 MHz te postižu brzine do 750 Mbit/s. Ova funkcionalnost dostupna je u živoj mreži.

LAA (korištenje nelicenciranog spektra) – Kombiniranjem LTE i Wi-Fi tehnologije, Vipnet ostvaruje velike brzine prijenosa i osigurava potreban kapacitet korištenjem nelicenciranog spektra. Vipnetovi stručnjaci na taj način osiguravaju vrhunsko korisničko iskustvo, bez akvizicije dodatnog radio-frekvencijskog spektra koji je u Republici Hrvatskoj među skupljima u EU.

Testiranje spektra 3500MHz - Uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Vipnet je dobio privremenu dozvolu za korištenje radio-frekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Grada Jastrebarskog izvršio testiranja novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža. Prilikom testiranja ostvarene su brzine prijenosa podataka do 700 Mbit/s. Posebnost ovakvog načina prijenosa podataka je da se download i upload podataka odvijaju na istoj frekvenciji te se pritom efikasnije koristi dostupni spektar.

Komentirajući Vipnetove tehnološke inovacije i iskorak u 5G, Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta je izjavio: „Današnjom demonstracijom pokazali smo da je Vipnet prvi operator koji je konkretnim koracima krenuo u snažan razvoj 5G tehnologije, a njenom ranom upotrebom ne samo da osiguravamo poziciju predvodnika u implementaciji tehnologija sljedeće generacije, već i danas značajno poboljšavamo iskustvo korisnika postojećih 4G tehnologija.“

Najveća mreža u potpunosti bazirana na optičkoj infrastrukturi

Vipnetova optička infrastruktura trenutno doseže više od 470 tisuća kućanstava pri čemu cjelokupna mreža nudi brzine iznad 100Mbit/s. Koliko je značajno da u Republici Hrvatskoj počne još snažnija izgradnja optičkih mreža koje jedine mogu zadovoljiti kapacitete za prijenos podataka, pokazuje i primjer globalnog prijenosa podataka.

Sada već davne 1992. godine, globalni Internet promet iznosio je 100GB dnevno, a 2021. globalni Internet promet bit će veći od 105 tisuća GB u sekundi. U sklopu priprema za implementaciju 5G tehnologije, Vipnet svoje bazne stanice spaja na optiku te uz napredne funkcionalnosti sinkronizacije iste bazne stanice međusobno komuniciraju i na prostorima s velikim brojem korisnika osiguravaju veći kapacitet i superiorno korisničko iskustvo.

S porastom kapacitivnih zahtjeva, mijenjaju se i korisničke navike Vipnetovih korisnika usluga fiksnog broadbanda koji proaktivno prelaze na veće brzine prijenosa. Samo u periodu od svibnja do studenoga 2017., broj korisnika s vezom brzine 70Mbit/s porastao je za čak 47 posto, a broj korisnika s vezom brzine 120Mbit/s porastao je više od 1000 posto.

Vipnet s internim korisnicima u živoj mreži testira Docsis 3.1 modeme za kućni Internet do 1Gbit/s

Na konferenciji su demonstrirane brzine od 4Gbit/s na Docsis 3.1 i FTTH pristupnim tehnologijama. U 2018. Vipnet je započeo s testiranjem Docsis 3.1 modema koji u kućanstvima omogućavaju brzine od 1Gbit/s. To znači da će korisnicima kojima je pri brzini od 20Mbit/s bilo potrebno 429 sekundi za preuzimanje jedne datoteke veličine 1GB, pri brzini od 1Gbit/s za preuzimanje iste datoteke biti potrebno samo 9 sekundi.

Fiksna infrastruktura bazirana na optici za bolje multimedijalno iskustvo

Dostupnošću tehnologija nove generacije dolazi do povećanja brzine prijenosa podataka što pozitivno utječe na multimedijalno iskustvo. Iskustvo gledanja televizije na optičkoj infrastrukturi značajno se razlikuje od onoga na bakrenoj parici. Razlika u kvaliteti do izražaja dolazi prilikom konzumacije sportskog sadržaja, a posebice nogometa koji ima znatno veću dinamiku slike pa manja propusnost bakrene parice uzrokuje kašnjenja kao i lošiju razlučivost. Svi zaljubljenici u najpopularnije svjetsko sportsko natjecanje, UEFA Ligu prvaka, na svoje će doći od prvog srpnja jer je Vipnet otkupio ekskluzivna prava za prijenos Lige prvaka iduće tri sezone. Korisnike očekuje HD kvaliteta utakmica pri brzinama od 15 Mbit/s i više.

Tomislav Makar glavni direktor za Tehniku Vipneta

O važnosti izgradnje optičke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, Tomislav Makar je izjavio: „U godini dana Vipnet kreira i najveću vrijednost u pogledu broja novih kućanstava pokrivenih optičkom infrastrukturom te nastavljamo s dinamikom od okvirno 50 tisuća novih kućanstava godišnje spojenih na optičke mreže. Vipnetove investicije u potpunosti su usmjerene na mobilne i fiksne tehnologije nove generacije koje su spremne za brzine iznad 100Mbit/s. Osim doprinosa digitalizaciji Hrvatske, naše su aktivnosti usmjerene prema nadilaženju digitalnog jaza između velikih gradova i manjih naselja. Upravo u manjim naseljima građani nemaju drugog izbora osim bakrene parice, ali s razvojem Vipnetovih mobilnih tehnologija, korisnici u područjima bez adekvatne fiksne infrastrukture imaju mogućnost postizanja brzina preko 100 Mbit/s.“

Najnovije NPS istraživanje pokazalo da je Vipnet vodeći operator prema zadovoljstvu korisnika mrežom i u mobilnom i u fiksnom segmentu

Net Promotor Score (NPS) istraživanje provedeno je u drugoj polovici 2017. godine pokazalo je da 81 posto korisnika za kvalitetu mreže u fiksnom segmentu na skali od 1 do 5, Vipnetu daju ocjenu 4 ili 5. Rezultat prvog sljedećeg konkurenta na tržištu ne prelazi 70 posto. U mobilnom segmentu Vipnet je postigao još bolji rezultat. Čak 84 posto korisnika za kvalitetu mobilne mreže na skali od 1 do 5, Vipnetu daju ocjenu 4 ili 5. Prvi sljedeći konkurent ne prelazi 77 posto.


Stranica 1 od 24

Naš Facebook

Plesni studio Fever

fever logo1

Osvoji Meizu mx6

MEIZUMX6 300X250
P7 MEIZU 300 x 250

Novi milenij

Novi milenij je nezavisni hrvatski internetski portal o novim tehnologijama. Bavimo se novim tehnologijama, a sadržajem pratimo najnovija tehnička dostignuća, posebno audio video industriju, telekomunikacije, računala, hardware-a i software-a. Portal je usko povezan s televizijskom emisijom Novi milenij koja se emitira na TV kanalima: TrendTV, TV Srce, VoxTV, RiTV, TV Nova, TVS - Televizija Šibenik, Osječka TV, Dubrovačka televizija, Slavonsko-brodska televizija i Poljoprivredna TV.

.

Naš tim

bozo k80Božidar Žitnik drago kDragutin Ivček  Lana LandekaLana Landeka

Naše usluge

TV emisija Novi milenij

Internetske usluge dizajna i izrade internetskih stranice

Snimanje i fotografiranje poslovnih i privatnih događanja